用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 19-5-29 10:06
回覆 bb鼠 的帖子

我地有限制, 因為要帶本書比老師睇, OK至可以睇

我女只限要係學校圖書館借,無限幾大本

妹妹頭 發表於 19-5-29 11:45
回覆 IloveJJ 的帖子

有部份都係, e.g. 佢教到energy, 佢就會順便借依方面既書做report, 既可以完成ENG RE ...

好方法!

回覆 bb鼠 的帖子

學校圖書館唔夠佢地借, s1一星期要2本英文, 1本中文, s2再加碼, 到s5都仲要每星期做, 邊有咁多書比佢地借

妹妹頭 發表於 19-5-29 14:33
回覆 bb鼠 的帖子

學校圖書館唔夠佢地借, s1一星期要2本英文, 1本中文, s2再加碼, 到s5都仲要每星期做, 邊 ...

我女久不久先見佢借一本,應該是要做時才逼住借

回覆 bb鼠 的帖子

學校圖書館唔夠佢地借, s1一星期要2本英文, 1本中文, s2再加碼, 到s5都仲要每星期做, 邊 ...

哇,如果阿女第日間學校咁,叫佢中文食住老本先,先搞掂兩本英文。

bb鼠 發表於 19-5-29 12:35
我女只限要係學校圖書館借,無限幾大本

點解咁麻煩限住學校書,唔鍾意睇咪弊

little_yolky 發表於 19-5-29 15:49
點解咁麻煩限住學校書,唔鍾意睇咪弊

因為係英文堂時去圖書館借嘛,無借口話借唔到

回覆 little_yolky 的帖子

中文又唔得喎,因開學時已比左中文要睇既作者佢地,要睇該2個作者既書。好彩阿女古文既老師係書蟲,有過千本中文書,供應比阿女。

妹妹頭 發表於 19-5-29 17:16
回覆 little_yolky 的帖子

中文又唔得喎,因開學時已比左中文要睇既作者佢地,要睇該2個作者既書。好彩阿 ...

咁乞人憎?

little_yolky 發表於 19-5-29 21:20
咁乞人憎?

我女學校都係咁,不過有好幾個揀:今年睇劉以鬯/沈從文/龍應台/余秋雨,唔記得仲有邊幾個,我女好怕龍應台同余秋雨,劉以鬯又係難明,好難揀,結果睇沈從文《古人的文化》。

回覆 YolandaTam 的帖子

我地今年係睇「阿濃」同「杏林子」。

YolandaTam 發表於 19-5-29 22:53
我女學校都係咁,不過有好幾個揀:今年睇劉以鬯/沈從文/龍應台/余秋雨,唔記得仲有邊幾個,我女好怕龍應台 ...

S1嚟講係難明D。不過都係好好既作家,都好。

妹妹頭 發表於 19-5-30 07:00

阿濃都好睇!我响圖書館借返黎比兩個仔睇,有時自己睇埋一份,很不錯!

回覆 bb鼠 的帖子

你地睇好多,閱讀量高,真好。我唔見亞仔有睇書!

回覆 Kalongmama 的帖子

我反而覺得杏林子好睇, 阿女睇完到我睇

初時阿女真係好唔習慣, 因為佢小學冇咩睇書, 上到中學, 9-10月真係覺得好辛苦, 但老師同佢地講, 頭3個月最辛苦, 跟住好快就會習慣, 依家阿女睇書既速度好高, 又習慣日日都一定要睇書, 原來真係會習慣.....

妹妹頭 發表於 19-5-30 16:27

我反而覺得杏林子好睇, 阿女睇完到我睇

有冇推介,等我借黎睇下!

妹妹頭 發表於 19-5-30 07:00

YolandaTam D作者好D喔。不過你哋就貼近F1水平D

回覆 bb鼠 的帖子

其實係好事,訓練小朋友睇得快。

bb鼠 發表於 19-5-29 10:00
我女次次借紙咁薄嘅書做report

我女有幾種讀書報告,做過視藝,中、英文指定書讀書報告,又有不指定。英文重有時類似閱讀理解做w.s.
‹ 上一主題|下一主題