用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 19-1-16 08:51
出左大部分成績,不過D卷派得好散咁,中文知中作几高分,其他未知,英文讀卷麻麻,聆聽說話默書都ok,英作 ...
考試一定比UT考得多野, 要溫嘅野相對多, 如果整體都唔高分, 即你女唔係考得好差姐,即仍有進步空間!

上次我地UT冇寫平均值, 只寫分數, 根本唔知我女在校內名次。 考埋今日, 應該這個星期會派卷, 好緊張啊。。。。

Haz-mama 發表於 19-1-16 13:26
考試一定比UT考得多野, 要溫嘅野相對多, 如果整體都唔高分, 即你女唔係考得好差姐,即仍有進步空間!

...

上次有名次,級中上位置,吾覺今次D人好低分啊,因為我睇級平均分有D科系低過上次測驗,但又無低好多,證明D人吾低分丶佢低咪差左咯丶佢話有D老師會講級平均,有D吾講

bb鼠 發表於 19-1-16 10:04
退咗燒啦不過未出院,醫生話退咗焼都要2日後先返學,今個星期都唔洗返了
...
辛苦你喇, 又要出出入入醫院, 你女可能之前太博, 今次一次過比你女好好休息, 希望你女早日出院, 早日康復!

Haz-mama 發表於 19-1-16 13:39
辛苦你喇, 又要出出入入醫院, 你女可能之前太博, 今次一次過比你女好好休息, 希望你女早日出院, 早日 ...

可以出院啦,我放工去接佢

妹妹頭    發表於 19-1-16 17:33

Hoining 發表於 19-1-10 15:33
我...完全唔知,咁大個仔仲要我去打點我咪好唔得閒,我要返工仲有3個仔,佢只係其中一個,去到咁大 ...

我都係聽佢講先知。

簽名被屏蔽

bb鼠 發表於 19-1-16 14:29
可以出院啦,我放工去接佢

辛苦你喇!

jk923 發表於 19-1-16 14:49
辛苦你喇!

我都無返工幾日

阿女今日考數學,估唔到,炒左,做唔切+有部份唔識做,今次大鑊,佢驚唔合格。估唔到平時ok的一科,今次反而大炒了。

little_yolky    發表於 19-1-16 17:47

妹妹頭 發表於 19-1-16 17:38
阿女今日考數學,估唔到,炒左,做唔切+有部份唔識做,今次大鑊,佢驚唔合格。估唔到平時ok的一科,今次反 ...

出得深好正常,試下你們的程度,我告訴佢,學校一定教淺,不過你必須要識睇好多題型,去那裡揾呢?我件系基本考試前會做所有學校 exercise當功課,考試揾學校Past paper做,這樣會多些安心。

回覆 JJDBB 的帖子

我女懶呢!佢地都有past paper比佢地做,我都有買練習比佢做,佢好肯做,但始終唔夠佢d同學勁。

妹妹頭 發表於 19-1-16 19:08
回覆 JJDBB 的帖子

我女懶呢!佢地都有past paper比佢地做,我都有買練習比佢做,佢好肯做,但始終唔夠佢d ...

我們學校唔強迫你做Past paper,你勁的同學已經去了補習班!

妹妹頭 發表於 19-1-16 17:38
阿女今日考數學,估唔到,炒左,做唔切+有部份唔識做,今次大鑊,佢驚唔合格。估唔到平時ok的一科,今次反 ...

都未派,未必咖,我女話兩題十幾分長答吾識,但大部分人都吾識,我又系擔心數學,仲未派

JJDBB 發表於 19-1-16 19:04
出得深好正常,試下你們的程度,我告訴佢,學校一定教淺,不過你必須要識睇好多題型,去那裡揾呢?我件系 ...

我女都講有几題老師完全未教,一點概念也沒,咪好多人吾識,考完個個走去問老師點做,果兩題十二分預左無了,級1,2果兩個識做,可能巳經系出邊學到好深

回覆 瑩希媽媽 的帖子

我女話至少冇左21分(唔識+做唔切),但都有人做得切同埋識做,果d男同學,升s1果個暑假已經學晒s1既數了。

瑩希媽媽 發表於 19-1-16 19:24
我女都講有几題老師完全未教,一點概念也沒,咪好多人吾識,考完個個走去問老師點做,果兩題十二分預左無 ...

好勁的未必需要補,因為會周圍揾難数去計,反而中上的明知老師唔會逐條計,已經去左補習,因為補習會比學校教先,去到考試時,未教晒,或者未明,已經搞掂了。

JJDBB 發表於 19-1-16 19:30
好勁的未必需要補,因為會周圍揾難数去計,反而中上的明知老師唔會逐條計,已經去左補習,因為補習會比學 ...

有一題系前年考卷出過,補習老師話系高中的數,佢有解給阿女聽,但阿女應該最後都吾明,她有做,但她話可能是錯

妹妹頭 發表於 19-1-16 19:30
回覆 瑩希媽媽 的帖子

我女話至少冇左21分(唔識+做唔切),但都有人做得切同埋識做,果d男同學,升s1果個暑 ...

做几深都應該有人識做,但吾多人咯,你女應該合格既,可能吾高分咯,我果個都講不能保證高分,又系講時間炆水,好緊逼,根本做完就算果只

JJDBB 發表於 19-1-16 19:30
好勁的未必需要補,因為會周圍揾難数去計,反而中上的明知老師唔會逐條計,已經去左補習,因為補習會比學 ...

咁吾系出去補做乜D人識?果條數我問左幾個人,都話系高中的數,要用高中D公式套落去才做到,佢地邊度識啊一題七分,一題五分,預左無
‹ 上一主題|下一主題