用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

回覆樓主:

到。已經由"呈一"Post 追到依家

持之以恆 發表於 18-10-9 08:49
由小三開始,每月O用20蚊,小五開始50蚊,而家中一200蚊,利是每年可能有一千左右,因我地親友唔多,獎金每 ...

唔好意思, 請問每年額外2,3千奬金是甚麼原因比? 定學業優良學校發奬學金?

我真心問!

pooh仔 發表於 18-10-9 09:08
唔好意思, 請問每年額外2,3千奬金是甚麼原因比? 定學業優良學校發奬學金?

我真心問!
家長俾,佢成績好,又無欲無求,祗喜儲錢,咪俾D獎金佢囉,學校獎學金佢每年都有,但是書券。

回覆 IloveJJ 的帖子

冇拆過喎,一直都係400股/手,我幫阿女買果時,係$4x/股

TwinWong    發表於 18-10-9 14:20

IloveJJ 發表於 18-10-9 09:04
其實我唔覺得學「理財」有咁重要,重要到要去學。學咗唔亂用錢,我覺得已經夠。我都唔識投資,無學過理財 ...
你有道理, 其實好命水最重要!

IloveJJ 發表於 18-10-9 09:07
你前面有講過你仔唔識儲錢,其實你唔買野俾佢,又唔俾咁多錢佢,佢就會學識儲錢。

講返學校旅行,有同學 ...
我冇俾多錢佢, 中學生云每星期200真唔多wow.  佢番6天(星六都要番打球拉琴至下午) 加星期日出街的活動車費/食用, 扣星六日(預80), 120除5天都是24元, 由早返學7:00至晚7:00回家, 食下小食都冇啦, 不過佢唔食個200元都可以自己睇下點用.   
我主要是唔駛佢動用食飯錢咋.  因為佢叫過不如下月不要訂飯, 一來飯不好吃, 二來佢好多時忙食不切, 三來可以買便宜小食, 每日起碼多8-10元飯錢, 但叫我俾佢可以入零用, 我唔肯啦.   

妹妹頭 發表於 18-10-9 08:37
回覆 IloveJJ 的帖子

係, 定義唔同, 我女都好慳, 有時仲慳過我, 依家食LUNCH都要度過, 計過, 我比佢激死,  ...
夠錢自費放洋了 ~~~

HaYi 發表於 18-10-9 09:38
我冇俾多錢佢, 中學生云每星期200真唔多wow.  佢番6天(星六都要番打球拉琴至下午) 加星期日出街的活動車費/ ...
教兒女心得無妥協空間...各施各法 ~~~

但我地都係行應使得使...要擴闊朋友圈子...增廣見聞...另類培訓佢...經常係屋企仲怕 ~~~

HaYi    發表於 18-10-9 12:08
HaYi    發表於 18-10-9 12:08

IloveJJ 發表於 18-10-9 07:30
你知唔知而家啲細路係點社交架?

我仔每年學校旅行,就有啲學生用父母俾既零用錢買汽水派俾同學,又有人買 ...
我個女都唔多用錢, 事關早餐屋企午餐學校(我每月付), 除車費外就係$10一星期.

我女仲未識如何和新同學相處, 我都有同女講, 要買下野請同學食.

IloveJJ 發表於 18-10-9 12:32
請同學食野,的確係可以聯誼,但你女得$10,點請同學食野?我哋而家無零用,所以零食係我買定响屋企,佢哋 ...
我諗住買D易分又好食的水果, 然後叫佢帶返去請人食. 一來佢成日話lunch 食唔飽, 二來水果又健康.零用錢嘛...佢成日都唔用錢, 有時唔記比錢佢都話沒用到唔洗我比番, 所以一直沒調整.

IloveJJ 發表於 18-10-8 19:40
我唔係省必須開支喎,早餐午餐搭車我俾呀!我係話我唔會俾額外零用,我尋晚問我老公,佢都係咁諗,我哋以 ...
你成日话你以前都冇,所以而家你仔都唔應該有,唔會比零用佢,你唔想比係你嘅想法,唔好成日话以前啦,以前好多家景窮,個個父母都要揾食為兩餐,就算想比都未必比倒。現今已經21世纪,時代轉變教孩子方法都會改變,以前小學夠冇遊學團啦,我直頭覺得晒錢添,見你都有比你仔去啦,why?時代唔同嘛!唔知係咪你身邊睇倒有零用錢嘅學生都比較負面,買野又唔食、又浪費又亂洗,但我認識嘅都唔係咁,樓上都有網友提到自己小朋友小學生都唔會亂洗錢,你只覚得唔比就最好但又睇唔倒唔比可能引申嘅問題,正面啲去睇比零用亦能令孩子有所得著(並非只是享樂)。正如你话你仔有個窮同學問人借钱買零食,换另一角度去睇若该家長比少许零用再教孩子自控,咁事情唔係更理想咩!
你仔而家仲係小學,情況同中學未必相同,而家呢度讨論緊中學,中學生有不同话動、社交,没可能完全设零用,家長唔應該怕佢亂用就扼殺佢有零用錢機會,斬腳趾避沙蟲,唔通小息/活動佢睇住其他同學食野,自己連買隻鷄肶、買杯氣水嘅錢都比唔出,同學會點睇佢?對佢成長又係好咩?

凡事有兩面,並非非黑即白,你睇倒比零用孩子就會令佢哋享樂/亂用,我睇倒嘅係年青人身無一文,好容易被人用一千幾百引誘而做壞事,新聞都有年青人為幾千蚊被人利用運毒。比零用除了教孩子學懂理财外,更加可以減低不良誘惑。每個家庭可按自己情況去比,無须要一刀切。

無意和你争論,但對你長编解说嘅睇法不敢苟同。

‹ 上一主題|下一主題