用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

Junjun7 發表於 19-6-14 16:35
或者你有時間可以試同佢一齊溫下中史,琴晚我反正得閒就做下考官,一齊分析下邊d重要且有可能考,都搞到成 ...

我見補習阿sir叫她例表,左邊寫人物,右邊寫事情,糸書到每個人每件事又系123咁抄落筆記到,之後對住筆記溫,我吾知佢得吾得呢

瑩希媽媽 發表於 19-6-14 16:13
你有D咩方法教下我喇,我果個中史好差

中一中史教邊part呀?做乜咁辛苦

瑩希媽媽 發表於 19-6-14 14:59

中學作文我哋個年代6X尾都係OK分數喔。阿媽你係咪太耐唔記得咗過7我哋唔多人的。

jk923 發表於 19-6-14 14:09
我諗無咩邊個未試過臨急抱佛腳,我自己都有  重係臨默書前個小息先溫
...

老實講,讀咗咁耐書,我真係未試過臨急抱佛腳既,個心唔會好不安既咩?

little_yolky 發表於 19-6-15 17:24
中一中史教邊part呀?做乜咁辛苦

一開始個老師敎已經吾中意,她話講課照課文讀,求其讀下叫教左,佢班D人科科用英文教的都高分,但中史我估全級最低分是她班了,女講幾次都最少有三分一人不合格的,同學校吾知做乜安排她班一個下午二堂中史兩堂西史,女話悶到死,最驚果日,仲有同學每次上堂前去小買部買咖啡飲左先上堂,不過佢班D人西史又鬼咁高分,上次UT,班平均分80,但中史就,女話最少十個不合格,我聽到隔離班D中史好高分

瑩希媽媽 發表於 19-6-15 17:43
一開始個老師敎已經吾中意,她話講課照課文讀,求其讀下叫教左,佢班D人科科用英文教的都高分,但中史我估 ...

好慘我母校當年個個教兩科史都好有趣的。

little_yolky 發表於 19-6-15 17:29
中學作文我哋個年代6X尾都係OK分數喔。阿媽你係咪太耐唔記得咗過7我哋唔多人的。
...

我女小學時中文最弱,最驚寫作文啊,一直有補開中文,上到中學佢好中意佢中文老師喔,無補,但中文成績幾好,但不中意英文,中史老師,變左呢D科一般,中史應該是又沒興趣又未遇到好老師吧

瑩希媽媽 發表於 19-6-15 17:47
我女小學時中文最弱,最驚寫作文啊,一直有補開中文,上到中學佢好中意佢中文老師喔,無補,但中文成績幾 ...

我諗我最擔心係阿女科英文。

little_yolky 發表於 19-6-15 17:50
我諗我最擔心係阿女科英文。

英同數都擔心,數好深成日話難,英文,D人太勁,自己根本不起眼,小學時呢兩科最好,上到中學變曬,無諗過變左中文最好,我以前成日煩她中文差

little_yolky 發表於 19-6-15 17:36
老實講,讀咗咁耐書,我真係未試過臨急抱佛腳既,個心唔會好不安既咩?
...

點講佢呢,本來她預左兩天背曬D中文,佢溫左一日,第二日就是考前一天,數學老師佈置左勁多數一定要聽日交,有D數佢吾識,佢就變左去補習社做數,之後回家已經八點几,佢D中文未溫完,咪變左早上溫,我話她計劃趕不上變化

瑩希媽媽 發表於 19-6-15 18:10
點講佢呢,本來她預左兩天背曬D中文,佢溫左一日,第二日就是考前一天,數學老師佈置左勁多數一定要聽日交 ...

我呢世人都未試過測考前兩日溫書⋯⋯我係響學校D筆記好似鬼畫符,所以日日返屋企要整理筆記,咁即係溫咗次書。即教即溫係易熟D

little_yolky 發表於 19-6-15 18:40
我呢世人都未試過測考前兩日溫書⋯⋯我係響學校D筆記好似鬼畫符,所以日日返屋企要整理筆記,咁 ...

我女科科吾同的,英文果D佢好早記,考前再睇一次,中文果D都糸前兩日啊,成日話驚溫左吾記得,佢吾糸全部糸咁

回覆 瑩希媽媽 的帖子

阿女今次轉性,平時考之前至溫,今次竟然2星期前開始溫,所以範圍已溫了一次,臨考前一日,重新重點去溫,睇下效果如何!

妹妹頭 發表於 19-6-15 18:53
回覆 瑩希媽媽 的帖子

阿女今次轉性,平時考之前至溫,今次竟然2星期前開始溫,所以範圍已溫了一次,臨考 ...

乜野方法都要試下了,但她星期二考中史,仲未背,無端端又話有兩個英文報告要做,計考試分的,現在又在做

瑩希媽媽 發表於 19-6-15 18:43
我女科科吾同的,英文果D佢好早記,考前再睇一次,中文果D都糸前兩日啊,成日話驚溫左吾記得,佢吾糸全部 ...

如果前兩日至溫,我會好不安

little_yolky 發表於 19-6-15 19:02
如果前兩日至溫,我會好不安

所以你成績好,小學都仲可以,佢以前經常糸咁,中學吾得啦,太多野記

瑩希媽媽 發表於 19-6-15 19:04
所以你成績好,小學都仲可以,佢以前經常糸咁,中學吾得啦,太多野記
...

死啦,聽你哋咁講我又好驚我仲諗住入間好學校,師資好D,唔駛補習。睇嚟阿女科數都係要搵定補習好D

little_yolky 發表於 19-6-15 19:07
死啦,聽你哋咁講我又好驚我仲諗住入間好學校,師資好D,唔駛補習。睇嚟阿女科數都係要搵定補習 ...

系啊,上到中學成日話吾明又吾夠時間做,同身邊D人小學考九字數學果D,上到中學女仔,無聽到話科數考得好好,都系六七十分,反而糸D男仔高分

瑩希媽媽 發表於 19-6-15 19:09
系啊,上到中學成日話吾明又吾夠時間做,同身邊D人小學考九字數學果D,上到中學女仔,無聽到話科數考得好 ...

咁好唔好都係響補習社霸住個位先⋯⋯

little_yolky 發表於 19-6-15 19:16
咁好唔好都係響補習社霸住個位先⋯⋯

你等她升左中,考左一次先都未遲啊,阿女成日講自己二線小學D數學得吾夠人深咪吾夠人好,佢補習社有個隔離班男仔幾次都考九字,我咪話她,人地不是二線小學嗎?仲糸你家姐個仔果間,跟住阿女就話個男仔本身數學勁,佢吾系喔
‹ 上一主題|下一主題