用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 19-6-14 14:29
回覆 瑩希媽媽 的帖子

我女果班D人數學都好勁, 之前測/考, D男生都唔駛點溫, 都可以有98, 99, 甚至100, 佢 ...

阿女班數次次考都系全級平均分最高的一班,又系D男仔數好勁,女仔就少聽到好勁,我女就麻麻地,上到中學經常話吾明,又吾夠時間做又吾肯補專科操數,我話佢暑假吾去只會越來越差

回覆 瑩希媽媽 的帖子

我女學校冇分精英班, 所以冇特別1-2班會勁d, 但一般都係男仔數學勁好多, 好彩d男生好乖, 會義務教女生數學, 通常會用小息, lunch 叫女生留課室, 會將該日/該星期既數重點教, 阿女話有時講得仲明白過miss.

妹妹頭 發表於 19-6-12 15:37
回覆 瑩希媽媽 的帖子

中文自己溫都可以, 唔駛去補習社, 背熟主旨, 作者, 詞解就可以啦

我女間學校, 中文背熟晒都冇用, 好難攞到高分, 6x已經好高分, 好多人炒晒。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 19-6-14 14:37
回覆 瑩希媽媽 的帖子

我女學校冇分精英班, 所以冇特別1-2班會勁d, 但一般都係男仔數學勁好多, 好彩d男生 ...

佢地都無分的,得普通班同兩個輔導班,佢吾明我都系叫佢問功課輔導阿sir,但如果吾合格就真系要補專科,佢咪又糸次次得六七十分系級度數學成績巳是中下了

回覆 gracelam 的帖子

我女佢地都係, 6x分已算高分, 阿女上次ut, 出奇答得好好, 有75分, 已經是級4了

gracelam 發表於 19-6-14 14:43
我女間學校, 中文背熟晒都冇用, 好難攞到高分, 6x已經好高分, 好多人炒晒。
...

我果個反而上到中學,中文好左,佢話中學D中文肯背就合格,基礎知識靠平時個底,但系課文篇章果D占得多分,不過女話D人吾肯背咋,好似佢吾想背中史咁

妹妹頭 發表於 19-6-14 14:46

我女佢地都係, 6x分已算高分, 阿女上次ut, 出奇答得好好, 有75分, 已經是級4了

我女靠中作拉分, 因為佔50%
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

妹妹頭 發表於 19-6-14 14:46

我地學校Ut吾考作文,但要計平時寫的三篇作文,同卷各占一半分,上次佢卷系有7X,但平時D文又不是考時佢邊有咁好心機去寫,咪几篇都寫得一般,拉返變左中文6x,佢仲話自己幾好了

gracelam 發表於 19-6-14 14:50
我女靠中作拉分, 因為佔50%

阿囡佢地中文三百分,中作和讀卷各占120分,中一未見有聆聽,說話同平時分就60分

回覆 瑩希媽媽 的帖子

阿女有聆聽 (卷三綜合), 阿女最高分係依PART

妹妹頭 發表於 19-6-14 14:56
回覆 瑩希媽媽 的帖子

阿女有聆聽 (卷三綜合), 阿女最高分係依PART

我果個上次考試作文6x尾,都考第7啊,反而英作差,中間位置,又系6x分

回覆 瑩希媽媽 的帖子

中文難D丫馬

妹妹頭 發表於 19-6-14 15:01
回覆 瑩希媽媽 的帖子

中文難D丫馬

佢學校除左中文D人吾高分,我見其他科D人都好高,所以合格都死了

瑩希媽媽 發表於 19-6-14 14:18

今日考完數,話好難,又吾夠時間做,有十一分題目無做,其 ...

積弱?如果係嘅話搵人同佢暑假重溫中一啲數:

jk923 發表於 19-6-14 15:33
積弱?如果係嘅話搵人同佢暑假重溫中一啲數:

吾知佢,之前話坐標果D吾明,後來阿sir教左,佢話明,但今日佢講有一題長答系完全吾識,吾知系問乜的,跟住兩小題系識,但吾夠時間做

回覆 瑩希媽媽 的帖子

座標係上學期教?

妹妹頭 發表於 19-6-14 15:42
回覆 瑩希媽媽 的帖子

座標係上學期教?

佢地下學期好似,佢話文字題要畫果D好難,我吾知佢講乜,反正之前佢問阿sir佢明左,但佢話吾識做果題吾系坐標

瑩希媽媽 發表於 19-6-13 20:45
中文好真是不錯的,我就希望她科科平均,吾好太偏科,但她憎到科中史死,話個老師講課照書讀,讀完都吾知 ...
咁與老師都係好大關系的,我女都話英文老師講課較悶,數學老師教學不及小學數學老師講解簡單明瞭,有時講完都唔知佢想講咩,好彩大多自己再睇多次書就明,今日考中史反而都話簡單,話暫時先发現錯佐一题,佢記憶力都唔錯,我都會教佢小小我嘅方法,佢又受不過都係冇高興過早,到時分數出來又差強人意

Junjun7 發表於 19-6-14 16:07
咁與老師都係好大關系的,我女都話英文老師講課較悶,數學老師教學不及小學數學老師講解簡單明瞭,有時講完 ...

你有D咩方法教下我喇,我果個中史好差

瑩希媽媽 發表於 19-6-13 20:45
中文好真是不錯的,我就希望她科科平均,吾好太偏科,但她憎到科中史死,話個老師講課照書讀,讀完都吾知 ...
或者你有時間可以試同佢一齊溫下中史,琴晚我反正得閒就做下考官,一齊分析下邊d重要且有可能考,都搞到成十二點,今日佢話長答大多都俾佢估中,落堂打俾我話考得算ok,不過呢d靠背嘅科我要佢所有考試範圍內的東西必須全部過目一次,起碼有第一印象先,冇放過大大小小的字眼,然後才開始記憶,長篇大論的答案就分開細論點用123標出來,每句揀重點字詞記憶,答題時盡量都用123一點一點來寫或是用分號間開,老師改題又唔會咁辛苦一目瞭然,自然都俾多1分半分你,唔知啱唔啱
‹ 上一主題|下一主題