用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水
樓主: kiov
go

沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水   [複製鏈接]

73662710 發表於 18-10-6 03:46
有舊同學仔女在讀,他們都相信校長和文老師,傳媒不盡不實,抺黑!

為了吸引讀者, 都會。

李大人 發表於 18-10-6 08:50
香港01有料爆

乜料

siufat520 發表於 18-10-6 09:47
乜料

Babykingdom自由講場果邊有人post左。

個人認為, 校方處理遊學團金錢手法當然有問題, 但其實點解會衍生呢D問題呢?
或多或少, 係管理規則太僵化..... 如果要按足所有程序執行, 相信好多嘢要攪好耐先出實行到
再加上, 不少人如用了某一方法行事而當時沒有問題, 慢慢就會習以為常.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

poonseelai 發表於 18-10-6 08:15
所有家教会在此事角色如何?誰人批老師claim form? 之前有講過該老師負責家教会盆數,是否自己批自己?家 ...

我自己做過幾屇pta,曾經用嘅/claim嘅錢唔少。你講得岩,公家錢更應小心用,稍為大舊,幾大都Black and white証明已經委員會審批(就算係whatsapp都要cap screen)。委員會亦一早寫明,幾多錢要拎幾多個報價同審批程序。有時揀嘅未必係最平,但一定有minute到原因同審批
每一次pta會都會通過返盤數,每一年agm都會同家長交代用左咩錢,無論家長點Q都一定即時答得出。這是用公家錢的一份承擔
如果一直有搵審數師審批,點解唔係即時拎到盤數俾人睇,要攪到咁?

回覆樓主

見朋友改曬紫絲帶,出曬報咁支持校長、幾愛學校。學校好係一件事,校長公款處理手法不當又係一件事,真係不可能撈埋一齊講。
其實...如調查結果和報導說的一樣,對呢班PTA家長今天所做的「支持校長」行動都是一個打擊!

poonseelai 發表於 18-10-6 08:09

我只係路人甲,係一個好"炆"的路人甲, 為何往往好叻的人 ...

我呢個路人X就諗住等睇戲,見你七情上面咁,仲以為你係苦主。

GSS 發表於 18-10-6 07:36
E家重點唔係遊學團辦得好唔好,有沒有家長支持,係學校有冇財務不當,及有冇欺詐行為,前者已肯定不用再說 ...

E家重點係....大家都係路人,唔係法官,唔使未審先判。傳媒—尤其係壹傳媒既報導...信一成都死。

history 總是 repeat itself

衝浪梗係小朋友事, 小朋友有份玩架, 記者根本有心隱瞞, 小朋友玩衝浪的相片在FACEBOOK係有既.
至於渡假別墅, 係全體師生30幾人一齊住架.  除人頭, 每人都不用300元一晚.
仲有風褸, 又話萬四, 其實每件都係三四百, 防風防水有內絨底.
澳洲遊學團已經搞左七年, 已經有200個學生參加過, 好多都畢左業, 不怕傳媒口中的被校方控制/威脅, 但至今仍無一個家長/學生走出質疑  反而凡參加過的, 都知傳媒是如何用手頭上資料去誤導讀者.
校長都講解得好清楚,  因為學校/家教會出外幣戶口太繁複, 才會借用老師戶口去付部分訂金, 絕對不是全數入左佢戶口. 校監/家教會一直知道用剩的澳元放在學校夾萬, 收支是分明的.
其實教育局之前只對外判的遊學團有明文指引, 根本極少學校會自辦, 教育局也沒有相關指引. 校方才用方便運作和省錢的方式去運作. 這方式或不完善, 但絕無歛財之歉.

回覆樓主:

唉,而家問題似乎止是金錢,仲可能有聘用老師及其他。你強調是全部澳元入老師户口,唔好玩語言偽術,部分入私人户口都唔合適。又話澳元條數無交比会計師審計,你又怎知列明支出?難道你是pta

pccw2017 發表於 18-10-6 06:59
咁樣睇得出家長真係好撐校長,而唔係小貓三兩個家長支持。校長應該唔似中飽私囊的人,否則學校升中成績唔 ...
普京做咗總統之後,俄羅斯強咗好多,咁普京係咪一個好總統呢?有人話係,有人話唔係。黑社會大佬都可以好孝順。

poonseelai 發表於 18-10-6 12:09
唉,而家問題似乎止是金錢,仲可能有聘用老師及其他。你強調是全部澳元入老師户口,唔好玩語言偽術,部 ...

其實我都唔明開外幣戶口有幾難?
你估頌係幾十年前咩?
而家一個綜合戶口乜都攪掂喇

pccw2017 發表於 18-10-6 11:21
E家重點係....大家都係路人,唔係法官,唔使未審先判。傳媒—尤其係壹傳媒既報導...信一成都死。
...

可以睇吓hk01既報導,不停爆新料,當中起底料似係事實,除非,當事人能有力否定,似乎係管理上出左問題,並非在教學方面~~~

回覆樓主:

仲有,校監知不是開脱理由,校監知而報一樣有罪㗎

回覆樓主:

這些名校,總有D洗腦家長盲撑,除了真係洗了腦,更因為不想校譽受捐,影響自己仔女前途。

唉,而家問題似乎止是金錢,仲可能有聘用老師及其他。你強調是全部澳元入老師户口,唔好玩語言偽術,部 ...
學校嚟講真係公關災難,家長校董會企出嚟支持佢,然後有問題嘅手法再畀人一件一件唧牙膏噤抖出來。應該唔係偶然事件,係有心人做既。

只要細心啲睇,  傳媒只能在校長和文老師的關係上大造文章, 是無法否定兩人優秀的工作表現.   (所以傳媒就唔提了).
以文老師為例, 但只要在沙呂小資深家長,  就知道沙呂小電子書包計劃, 文老師居功至偉, 我們內聯網的系統也十分卓越,文老師不但獲過政府教師獎, 還被借調過去教育局去.  她的工作能力有目共睹, 她亦從無隱瞞和薛校長的友好關係, 好多家長都知.

有適當批核,我估,根本變唔到新聞~~~
‹ 上一主題|下一主題