用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水
樓主: kiov
go

沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水   [複製鏈接]

回覆樓主:

奇又奇在,家教会D人知有收澳元現金,從無人問錢如何花,剩下幾多,如何處理等,希望唔係有人提供虚假資料,又可能係刑事㗎

醒目開學勳章 王國長老

poonseelai 發表於 18-10-5 17:37
我都唔希望/相信係掠水,但校長話澳元餘額用來支付下年訂金,所以無交俾家教会,這是狡辯,錢可放夾萬,但 ...

上個月用嘅錢都應該有紀錄啦,攪咩七年都未做好條數 ?

subb 發表於 18-10-5 17:54
唔係掠水, 同煲太曾一樣, 貪小便宜
基本上真係同煲呔一樣,犯了同一個錯誤。

家長撐校長喎!
沙田圍呂明才小學家長綁上紫絲帶到校撐校長 稱相信校方安排

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/243621/%E6%B2%99%E7%94%B0%E5%9C%8D%E5%91%82%E6%98%8E%E6%89%8D%E5%AE%B6%E9%95%B7%E7%B6%81%E4%B8%8A%E7%B4%AB%E7%B5%B2%E5%B8%B6%E5%88%B0%E6%A0%A1%E6%92%90%E6%A0%A1%E9%95%B7-%E7%A8%B1%E7%9B%B8%E4%BF%A1%E6%A0%A1%E6%96%B9%E5%AE%89%E6%8E%92

1. 校長校監都解釋得好清楚,一直都核數師核實收支,亦從無把所有款項放入老師私人戶口。由於老師是澳洲公民,可以在當地駕車和租車,所以用老師私人戶口去支付租車錢。另外是老師代支了錢,學校入返佢戶口,所有帳目都有記錄。

2. 廿五天澳洲遊學,包括機票/食宿/戶外活動/交通/當地學校學費/保險, 總共只是3萬港元,根本無利可圖, 如改由旅行社辦, 絕對貴六七千以上.
3. 校長和老師犧牲她們廿多天暑假,任重道遠地陪伴學生,帶領他們活動,教導他的自理,疏導他們情緒,確保他們安全。每天行程在facebook(wiide life learning in Austria 上可一覽無遺,一起住宿時, 校長甚至親自和孩子一起弄晚餐,
即使之後兩星期學生入住當地家庭,校長和老師每天都到學校駐守, 批改學生的英文日記. 放學後逐個拜訪每一個寄住家庭和孩子(所以要自駕, 有的家庭根本無公共交通工具可去) 。而旅程前的籌備工夫(聯絡當地學校,安排食宿交通,訓練學生獨立自理能力)也是十分繁重。每個細節都考慮周到,連出入境紙也教學生自己親自填寫,當中花了何等心血!
4. 所以當家長聽到這抹黑校長的新聞時, 都非常氣憤, 自發組織去支持校長. 今晚學校有家長會,  支持校長的家長坐滿禮堂. 是我們家長自發製作紫絲帶(傳媒又屈係校方派), 係我們家長群眾呼籲大家小心對傳媒說話, 怕被斷章取義(結果又屈話校方落封口令).

la5711 發表於 18-10-5 23:24
1. 校長校監都解釋得好清楚,一直都核數師核實收支,亦從無把所有款項放入老師私人戶口。由於老師是澳洲公 ...

家長好齊心絕對支持學校!傳媒只有不斷抹黑,唯有不評論靜待結果

Zeta_Sea    發表於 18-10-9 18:10

回覆樓主

我未掌握全部資料,未能肯定誰對誰錯。但可以肯定校長忽略了一些細節,用私人戶口處理公務,始終不太好吧....

根據過往經驗,傳媒先爆一些料,等當事人回應,故事再發酵,有更爆的料證明當事講大話。但願今次不是吧。

還有早在出發前半年, 已開始培訓學生,例如:
1. 要求學生每天做指定家務, 培養自理習慣;
2. 要求學生自己識煮一款簡單中式小菜(如蒸肉餅之類), 用英文寫返個食譜, 要煮一次,拍低照片等.  學生去到當地, 就會煮俾接待他的家庭享用.
3. 指導學生整個人小冊子, 內容是用英文介紹學生自己、香港和中國傳統節日. 他們要拿住這本小冊子, 向接待家庭作介紹. 4. 學生要帶一樣中國特色玩意, 並在小冊子內註明玩法(當然又係用英文),  去到當地, 就教接待家庭的小朋友玩...........

學生未出發, 已經學左好多野. 這些都是老師的心血,請問有哪個旅行社可以代勞?????

有舊同學仔女在讀,他們都相信校長和文老師,傳媒不盡不實,抺黑!

1. 校長校監都解釋得好清楚,一直都核數師核實收支,亦從無把所有款項放入老師私人戶口。由於老師是澳洲公 ...

看得出你十分欣賞校長和交流安排,但今次事件重點在金錢處理安排,如日後發現賑目和supporting有問題,可以是刑事,你以上所講都只是求情原因。不幸有家長估中,今日報章再擠多些料,自己去睇,有人claim去衝浪酒店住宿費,這跟交流團有何關係?為何只交港元團費資料比会計師審計,澳元現金收入和支出不入賑?我有幾年義務替孩子學校家教会處理賑目交会計師審計,由於是公家錢,真是要好小心,仲緊張過睇住自己家庭開支,絕對無可能7年賑目無交待。

只是路過,(1)我覺得有少少hin 強,唔係話一定有問題,當做advance 也可,但若活動完畢唔清返條數就冇咁好law,若果個老師不幸有咩三長兩短,咁要攞返d$都可能好麻煩

la5711 發表於 18-10-6 01:24
還有早在出發前半年, 已開始培訓學生,例如:
1. 要求學生每天做指定家務, 培養自理習慣;
2. 要求學生自己 ...
regardless of 財務問題,我都相信學校是有心辦這團,that said, 1 n 2 其實家長自己可以在家鼓勵小朋友做多d,唔使等遊學架。
ps 女神校近幾年都考d家務野la

kittykuma 發表於 18-10-6 01:15
我未掌握全部資料,未能肯定誰對誰錯。但可以肯定校長忽略了一些細節,用私人戶口處理公務,始終不太好吧.. ...

有大龍鳳睇啦!

poonseelai 發表於 18-10-6 05:22

看得出你十分欣賞校長和交流安排,但今次事件重點在金錢 ...

你係咪當時人呢?有無其他內幕資料?

b3410 發表於 18-10-5 21:51
家長撐校長喎!
沙田圍呂明才小學家長綁上紫絲帶到校撐校長 稱相信校方安排

咁樣睇得出家長真係好撐校長,而唔係小貓三兩個家長支持。校長應該唔似中飽私囊的人,否則學校升中成績唔會咁好。

pccw2017 發表於 18-10-6 06:59
咁樣睇得出家長真係好撐校長,而唔係小貓三兩個家長支持。校長應該唔似中飽私囊的人,否則學校升中成績唔 ...

E家重點唔係遊學團辦得好唔好,有沒有家長支持,係學校有冇財務不當,及有冇欺詐行為,前者已肯定不用再說,後者睇番Claim咗成8仟港元1晚嘅衝浪酒店共4晚,要解析相信難度很高。

回覆 la5711 的帖子

報道話校長同文老師同居,估計佢兩個是比校內既自己人揭發,咁親密好難唔令人聯想到其他野

pccw2017 發表於 18-10-6 06:44
你係咪當時人呢?有無其他內幕資料?

我只係路人甲,係一個好"炆"的路人甲, 為何往往好叻的人在其他人眼中好簡單的事情上可以出事,真的想不到合理解釋。家長們,唔啱聽都要講,我們会教導孩子是非对錯,校長老師愛護孩子用心教學要感恩,但是非黑白要分清,若真在處理金錢上有錯誤/落差要尽快承認和勇於面对後果。看來報章掌握不少材料,事情拖下去可能会令當時人更難堪。

GSS 發表於 18-10-6 07:36
E家重點唔係遊學團辦得好唔好,有沒有家長支持,係學校有冇財務不當,及有冇欺詐行為,前者已肯定不用再說 ...

所有家教会在此事角色如何?誰人批老師claim form? 之前有講過該老師負責家教会盆數,是否自己批自己?家教会7年来無問過澳元收入支出?無辦法這是我職業病,但若真要調查事件這些問題要處理。
‹ 上一主題|下一主題