用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水
樓主: kiov
go

沙田圍呂明才小學澳洲遊學團「掠水   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-10-6 13:05
唔係瓜,管理人唔識處理學校行政? 問下校內會計好喎,理應佢有足夠專業智識,實報實消是常識吧~~~
...

根據教局網頁,校長資格是需要識學校財務管理,如果話自己唔識,咁仲有無資格做校長?
二百幾萬數,無審計,放自己房夾萬,自己交收出入,真係當自己錢咩?

回覆樓主

原來咁多年都係校長同文老師跟團? 點解唔輪流由唔同老師跟既團既? 咁做法又好似有d 奇怪

mcl203 發表於 18-10-6 13:05
唔係瓜,管理人唔識處理學校行政? 問下校內會計好喎,理應佢有足夠專業智識,實報實消是常識吧~~~
...

咪就係呢D係常識,作為一個校內最高決策人竟然會犯上一個咁低級嘅錯誤?

Felix223 發表於 18-10-6 15:58
咪就係呢D係常識,作為一個校內最高決策人竟然會犯上一個咁低級嘅錯誤?
...

做得老細點人做野是常識吧,呀邊個邊個,幫我搞掂叠單,然後俾我批~~~

回覆樓主:

成件事太多不合理地方,歷時7年,怎講都唔会係無心之失或無知,即管睇下会計師查完澳元賑目結果如何,事件尽快交待處理,对當事人,學校和學生都好

PanMada 發表於 18-10-6 15:57
原來咁多年都係校長同文老師跟團? 點解唔輪流由唔同老師跟既團既? 咁做法又好似有d 奇怪
...
每年都係校長和文老師帶團,但同行還有5至6名老師,每年都不同。 只有文老師有當地車牌和熟路,接載眾老師每天到當地學校去駐守,每天批改日記,教孩子寫家書和幫孩子寄家書。仲要接載眾老師去每一個寄住家庭做家訪。

廉署表示尚未有人報案。希望報料者直接去廉署報案,而不是利用傳媒做公審。

la5711 發表於 18-10-6 16:39
廉署表示尚未有人報案。希望報料者直接去廉署報案,而不是利用傳媒做公審。 ...

噤呢個都唔擔心,既然教署查緊,冇問題自然還校長清白,有刑事成份就會交警方調查。

AgapePa 發表於 18-10-6 15:41
最匪異所思係,大拿拿幾十萬團費,要家長交外幣現金。 點解要交外幣?點解要現金?
既然話開外幣戶口難,何 ...

因為外幣每日對換率唔同,所有家長亦冇可能同一日用港幣對換同一銀碼嘅外幣,而住宿租車等要用澳幣,若果家長俾港幣俾學校對換,可能有差價嘅風險。而且學校冇外幣戶口,所以要用原始方法。

不過呢個方法就算冇古惑都會有瓜田李下之嫌。若果別無選擇,應該經PTA做所有交收支付核實。

la5711 發表於 18-10-6 16:37
每年都係校長和文老師帶團,但同行還有5至6名老師,每年都不同。 只有文老師有當地車牌和熟路,接載眾老師 ...

其實你點解不斷講老師點教得好, 做得好?? 大家都唔係討論緊個團辦成點, 老師教成點, 現在大家討論緊學校的財務管理喎。

Soundervolt 發表於 18-10-6 16:50

因為外幣每日對換率唔同,所有家長亦冇可能同一日用港 ...

團費並不是實數,根據報導,是多除少補,用少左無得回水,用多左用之前盈餘補貼,個團連續辦了七年,外滙有升有跌,今年可能賺滙率,明年可能蝕,以平均計,滙率風險有限。

Soundervolt 發表於 18-10-6 16:50

因為外幣每日對換率唔同,所有家長亦冇可能同一日用港 ...

仲有既然年年有錢剩,呢D錢不可能當基金儲起佢,或放埋一邊,應該每年將尾數退回家長,唔應該當家長俾多左唔志在,D錢並非學校或校長決定用於何處~~~

回覆 la5711 的帖子

點解每年都去澳洲唔去其他國家?就因為文老師係澳洲讀過書,所以只去澳洲? 交比旅行社辦就冇咁多大龍鳳,旅行社都好專業,自己搞是要凸顯老師勞苦功高?

hkpapa852 發表於 18-10-6 10:07
個人認為, 校方處理遊學團金錢手法當然有問題, 但其實點解會衍生呢D問題呢?
或多或少, 係管理規則太僵化... ...

吓,佢自己係校長點可以賴管理太僵化,而用D咁令人懷疑的方式運作。
佢喜歡叫會計即刻開數,容乜易。要用乜野數,仲有邊個唔敢批!
寧願冒處理幾十萬現金風險,
但仍然選擇收埋自己做,交收自己做,(估計個夾萬得佢開到),肯定有原因。

其實很多金錢罪行都是由貪方便開始。由無心貪,變越偷越多。

AgapePa 發表於 18-10-6 17:11
團費並不是實數,根據報導,是多除少補,用少左無得回水,用多左用之前盈餘補貼,個團連續辦了七年,外滙 ...

多除少補係用澳幤計,外幣浮動可以好大,澳幣而家對港幣五個幾,但亦試過幾星期內對七個幾,差價可以好大。如果冇古惑,將錢交俾PTA做交收會比較合適嘅做法,而家就算無辜都會搞到一身蟻~

Dylanli2017 發表於 18-10-6 17:12
回覆 la5711 的帖子

點解每年都去澳洲唔去其他國家?就因為文老師係澳洲讀過書,所以只去澳洲? 交比旅行社 ...
其他唔知內情。不過學校肯自己費心費力去組織遊學團,初心都是為了更加適合學生,而且可以費用可以平過旅行社/中介。只去一個地方 ,因為設計一個行程,當地合作學校配合,唔係咁簡單。一年換一個地方,基本冇咩可能。
個人覺得校長應該都係有心,有能力之人,對學校亦頗有貢獻。不過,遊學團財政管理方面,的確有唔少疏忽。

至於校長私人生活,其實唔應該拎出來一起評論。

mcl203 發表於 18-10-6 17:12
仲有既然年年有錢剩,呢D錢不可能當基金儲起佢,或放埋一邊,應該每年將尾數退回家長,唔應該當家長俾多左 ...

呢點同意,應該餐餐清比較公道~

回覆樓主:

就算正過正骨,完全無佔分亳便宜,公家錢入私人戶口呢個客觀事實,真係水洗都難清。

mcl203 發表於 18-10-6 13:02
呢個唔反對,但行政管理多左和要好小心處理財務。

但,重點係,如何確保學生係旅程上既安全,尢其是係住 ...
如果樣樣都擔心安全問題,不如留係屋企最安全
無論組織咩活動都會有安全問題,學校肯take risk ,妥善安排,將可能的危險減到最低,反而值得欣賞。

反之可能變成“做多錯的,不做不錯”,大家最好咩都冇搞。

Charlotte_mom 發表於 18-10-6 10:37
我自己做過幾屇pta,曾經用嘅/claim嘅錢唔少。你講得岩,公家錢更應小心用,稍為大舊,幾大都Black and wh ...

我都幫學校攪過活動,部分由家敎會資助,部分由家長夾,萬零蚊,二百幾人,有得食、有得玩、有佈置丶表演,仲有禮物。
你估我可唔可以同家教會講:抵到爛,又好玩,大家開心,仲有錢淨。唔交數簿,求其claim 番個約數,玩完算,得唔得?有時間不如用來攪下個活動,好過計數。

事實係,活動完後,放工番屋企做足幾晚數,又要追人單據正本,搵齊銀行出入紀錄,家長付款紀錄,錢財交收簽名,又要追人在賬目簽名,部分物資用人仔買,等埋月結單計兌換率,一毫不差。仲要搵番家教會會議紀錄,搵番個資助額點來,和預算額由來。
最後成了廿幾三十頁鉅細無遺的數簿。
‹ 上一主題|下一主題