用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 興趣專長
樓主: shirley2014
go

興趣專長 [複製鏈接]

新秦先生 發表於 18-10-5 12:09
每日可以發半小時白日夢係對心理健康有正面影響. 首先可以將每日既負面情緒清走,其次可以進行內省工程,去反 ...
Emm,我個多數都只會發白日夢,反思個個通常係我 。
若父母can afford the time,陪子女一起學一個hobby 絕對是好事

回覆 MrBeast 的帖子

但係好快就唔夠D細路黎, 真係既失落又欣慰.

新秦先生 發表於 18-10-5 15:54
係喎,咁做並唔係想要得到D咩成就,而係出於單純係希望曾經在對方既生命中出現過. ...
真是有好處架:通常d阿爸阿媽只會叫小朋友練,其實小朋友都唔知練來做乜,遇到困難父母又未必理解,一起學可以大家一起研究討論、反思

adriantai 發表於 18-10-5 16:19
回覆 MrBeast 的帖子

但係好快就唔夠D細路黎, 真係既失落又欣慰.
要當好似朋友咁,輸贏冇乜所謂,個過程先係重點

新秦先生 發表於 18-10-5 22:27
咁我又同你講樣野勒,原來好多老豆係睇波唔踢波,所以佢企係場邊會大聲同個仔講:你頭先打個倒掛咪入波囉!

註 ...
我親眼見過這種passenger seat pa ma, 在眾目前大罵自己小朋友咁咁咁做咪得law,跟著憤而離開,個小朋友係明顯有些張力不夠(我小朋友以前都有類似問題)

MrBeast 發表於 18-10-4 18:02
cut 哂佢可以慳好多

我都贊成cut 晒佢。其實小二仲係細個,未搵到興趣唔奇,我相信鍾意做既野就會做得好,如媽媽係擔心女女發展唔到一樣學得叻既興趣,不如試下同女女一齊發掘。

樓主話唔想女女淨係讀書,但晌女女角度,學英文同普通話唔係興趣班吧!畫都畫左幾年啦,由幼稚園開始學,小朋友咁細個斷估唔係咩油畫咁,個個禮拜咁畫都可以係幾悶既事。不如cut晒佢淨係玩下學校的課外活動,咩都玩下睇下邊樣鍾意啦
‹ 上一主題|下一主題