用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問有人有成績唔好,但成功轉私校或直資的經驗嗎? ...
go

請問有人有成績唔好,但成功轉私校或直資的經驗嗎? [複製鏈接]

小女現在係津校讀小三,學校本身都係正正常常不多不少功課,但無奈小朋友跟唔上,成績好差愈唔識就愈唔想去學﹗無曬學習動機同興趣﹗唔想佢愈來愈無自信﹗
所以想考慮比佢轉直資同私校,但我想知一d熱門的學校係咪唔洗諗一定要睇成績﹖
請問有一d學校係校風唔錯,容易d入,輕鬆學習﹖
求成功例子﹗
   0    0    0    0

回覆樓主:

點解跟唔上進度?有無了解過?
如果轉左都跟唔上點算?到時已經係小四,讀一年就小五,未必再會轉得走
轉校要花時間預備考入學試,又要花時間適應,不如對症下藥改善問題根源仲好

回覆樓主

其實一般直資私校,即使唔係最熱門的,對課業都有一定要求,未必如你想像般輕鬆。尤其到了四年班,還是有一定學業壓力。很多時候讀得輕鬆,不過因為該批學生家庭支援較佳。
但我同意轉下環境是好事,可以四圍問下,如啟思、嶺小,或轉再輕鬆一點的津校,只要不計較升學成績,總有出路。

koeychan 發表於 18-10-3 02:53
小女現在係津校讀小三,學校本身都係正正常常不多不少功課,但無奈小朋友跟唔上,成績好差愈唔識就愈唔想去 ...

did you try international school

ramuza 發表於 18-10-4 07:12
did you try international school

私校意思包括埋國際學校

正正常常不多不少功課,但無奈小朋友跟唔上..??
其實有無考究過原因先?? 可能唔關學校問題, 平日有無人跟功課??

回覆樓主:

識人讀教得較深的學校,讀唔合格要留班,臨時臨急轉去嶺小唔使留,聽佢講都容易。不過同佢唔熟,唔知佢對新校的意見。

Jane1983 發表於 18-10-5 17:49
識人讀教得較深的學校,讀唔合格要留班,臨時臨急轉去嶺小唔使留,聽佢講都容易。不過同佢唔熟,唔知佢對新 ...
咁我間轉入嚟都唔難, 問題係樓主願唔願意開開心心俾錢讀完小學, 最終個小朋友又係B3啫。

little_yolky 發表於 18-10-5 18:59
咁我間轉入嚟都唔難, 問題係樓主願唔願意開開心心俾錢讀完小學, 最終個小朋友又係B3啫。 ...

所以提供資料,最後要d乜、想點做,就睇自己取捨了。話時話,你果間中學係band2 wor。

回覆 koeychan 的帖子

啟思小學啦! 小朋友讀得好開心

IloveJJ 發表於 18-10-4 09:35
之前我問過真道好似無對學業成績要求咁高,你問下。

真道英文用深一年書,數學教快半年

回覆 myjacob 的帖子

啟思係開心的學校,不過就貴d,學費差不多11萬一年。

Jane1983 發表於 18-10-5 19:17
所以提供資料,最後要d乜、想點做,就睇自己取捨了。話時話,你果間中學係band2 wor。
...
入到就B2, 入唔到咪B3囉。

Jane1983    發表於 18-10-8 16:28

醒目開學勳章

ramuza 發表於 18-10-4 07:12

又係以為國際學校好易考,喺津校讀唔掂就隨時可以考入國際

回覆 sillything 的帖子

先唔講建議者係咩踩低國際學校。對讀到無自信、無學習動機和返學唔開心的細路來講,國際學校的教學方式和比較尊重個人差異的環境,可能真係幫到佢地建立番對學習的熱誠。

sillything 發表於 18-10-10 20:18

從來冇話過讀國際學校代表容易
只係我相信國際學校佢每一班嘅人數首先一定比較少 所以小朋友得到嘅attention一定比較高
佢哋嘅教學方法一般都唔會咁死板起碼唔使每個禮拜默書

回覆樓主

試下一些新開的 國際學校,位沒有咁緊張,比較容易d

Jane1983 發表於 18-10-10 23:26
回覆 sillything 的帖子

先唔講建議者係咩踩低國際學校。對讀到無自信、無學習動機和返學唔開心的細路來講 ...

有時正正經經幫人,但鼻敏感人士都會打噴嚏, ;-)

little_yolky    發表於 18-10-12 12:47
Jane1983    發表於 18-10-12 09:53

醒目開學勳章

sillything 發表於 18-10-10 20:18
有啲國際學校排到隊有位就收
不過大前提係英文要有返咁上緊,如果唔係入到去都唔會點happy
‹ 上一主題|下一主題