用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 遊戲雖剛開始,但已心淡,
樓主: chloe666666
go

遊戲雖剛開始,但已心淡,   [複製鏈接]

monodad 發表於 18-10-2 21:38
考唔到有名直私對小學嘅影響只係:

1)冇直屬中學 (某部分直私亦根本無直屬中學)

retriever 發表於 18-10-3 07:46
當年識兩位,第一炮已被音小REJECTED,最後入神校。

或者可能因為(1)真道好早就面試,所以第一批正取生是家長已好早(暑假前)便開始培訓的小朋友。所以呢批本身都是有備而來(2)sfa 真係考好深,入到的小朋友都谷過。

monodad 發表於 18-10-2 21:38
考唔到有名直私對小學嘅影響只係:

1)冇直屬中學 (某部分直私亦根本無直屬中學)

你真係講得好好

sunnymama2 發表於 18-10-3 08:23
ok, 我錯。

1984 話好關鍵,咁不如解讀為 入到好小學,多數入到大學。入唔到好的小學,多數入唔到好的大 ...

“多數” 呢條線都好闊既 ;-)

既然唔認同,點解大家,包括你我他,都去參與考小遊戲?

而唔係跟正苦安排,就近抽獎?

sailormercury 發表於 18-10-3 08:36
或者可能因為(1)真道好早就面試,所以第一批正取生是家長已好早(暑假前)便開始培訓的小朋友。所以呢批 ...

呢點我都唔太明白。。。

SFA 以佢哋既名聲,第一梯隊唔奇。

但真道係偏安一角,唔係人望高處既人都想報佢哋,而且揀人係按佢哋準則,唔係人人有OFFER(無記錯係180個)。

rafaelbaba    發表於 18-10-3 09:56

flowertree 發表於 18-10-3 07:56
細個阿媽個朋友個d女全部SFA...成日喺度曬命⋯我 呢啲⋯ 成績差又冇$ 的好像total loss...誰不知道中學會 ...

你既經歷值得恭喜。

城中名人例子亦唔少,如某行會召集人畢業於“威記”,某公營公司主席畢業於“新記”。

retriever 發表於 18-10-3 08:41
“多數” 呢條線都好闊既 ;-)

既然唔認同,點解大家,包括你我他,都去參與考小遊戲?

在我黎講 上年主要考心儀一條龍小學,其中兩間唔兩間係熱身(收reject),三私一直,或其他私小我冇考,主因係想避開呈分試。

其實。。。呢個post 主要係想比正能量比樓主和其他家長,而我地都係講事實。

如果想講入到好的小學又幾咁前途無限,可以開新post講。

回覆 sunnymama2 的帖子

支持你。

sunnymama2 發表於 18-10-3 08:56
在我黎講 上年主要考心儀一條龍小學,其中兩間唔兩間係熱身(收reject),三私一直,或其他私小我冇考,主 ...

如比賽,有輸贏,輸左心情唔好可以理解,但把比賽說到一文不值,毫無指標性,那是有違事實,亦於事無補。

何不抖數精神,檢討得失,為爭取心儀學校而努力?

有樣野,提出會被鬧,但關鍵時刻亦無謂拘泥。。。

報校勿太挑剔太少。。。

rafaelbaba    發表於 18-10-3 09:59

sunnymama2 發表於 18-10-3 08:23
ok, 我錯。

1984 話好關鍵,咁不如解讀為 入到好小學,多數入到大學。入唔到好的小學,多數入唔到好的大 ...

ek好在有數據王比大家各自修行

retriever 發表於 18-10-3 07:41
19841984 講既係客觀現實。

事實上,中學跟入大學既關係亦係眾所周知,而唔少中學制度上跟小學聯繫,甚至 ...
早幾年我想法是小學其實不太重要,但有次在 lib 見到一些小朋友的behaviour 令我改變想法⋯⋯

若果真心覺得讀書主要靠自己,咁就唔洗心淡啦,事實上有一些二綫小學都是不錯選擇,出生率又回落,放乙一應該都sure win,愁什麼

retriever 發表於 18-10-3 09:07
如比賽,有輸贏,輸左心情唔好可以理解,但把比賽說到一文不值,毫無指標性,那是有違事實,亦於事無補。
...

。。。我仔上年考完啦,現在在直資一條龍讀書。我唔會因為個仔有咩offer沾沾自喜,向人說自己小朋友有多麽優秀。事實上,我仔仔同齡的表弟也好聰明,只係冇內外補,冇直私收。我成日同阿仔講,你唔努力唔進步,就會比人超前啦。一個人如果因為自己讀名/神小就認為自己係叻過其他人,就係失敗的開始。

sinsinlo    發表於 18-10-3 16:34
kudon    發表於 18-10-3 09:57

回覆樓主:

仲有呢個post, 主要係為現在沒offer的家長小朋友打氣,希望家長唔好因為0 offer 而覺得自己小朋友不濟。條跑道咁長,而家只係剛開始,需要咁早心淡?

19841984 發表於 18-10-3 09:28
你說得對,除左一點,其實很多入完全没有外補也可考到

關鍵是父母從少用多少時間在孩子身上,及如何教導 ...

外補和內補都一樣,都係谷。我小朋友係完全冇外補,零興趣班,曾經比人話我係怪獸,乜都唔比個仔學!

但我會日日伴讀,自己家中谷學術,否則我兒子都冇可能有offer。
‹ 上一主題|下一主題