用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考級四但語言能力差,想問下大家撰校策略 ...
樓主: Tingting1019
go

考級四但語言能力差,想問下大家撰校策略   [複製鏈接]

我無諗B1A,就算入到,我知佢會讀得好辛苦,目標係英中都ok喇,不過我區校網,男仔只有4間撰擇,所以先令我咁介懷佢講野吾叻,考誇區自行可能無望

IloveJJ 發表於 18-10-3 21:54
但係我見你話想考拔萃英華喎,拔萃都唔算B1A嗎?

我仔有同學(好朋友))想考英華,仔仔想同好朋友一起,老師問起我會吾會幫仔報直資,我話會,學校想級頭的爭取入名校,如果知道有家長想考直資,都想盡力協助,老師知道我有意報直資,所以建議我去埋拔萃,吾得就當去操下面試,其實講真收左我都怕負擔吾起,(不過我都知無咩可能收),而英華,我見仔仔咁想入,同都可以負擔,所以想去報考,我知以仔情況都比較難入,但一是無妨,就算考吾入,仔仔總算有嘗試過,吾會埋怨我無比機會佢

IloveJJ 發表於 18-10-3 23:19
我唔係叫你唔好考,不過係覺得你真係要諗清楚你仔係點?適合乜野囉!

如果你仔咁大個,仲要你催先做功課, ...
我覺得仔仔係「想」,無錯,名次令到佢有呢個諗法。直資報係想增加面試經驗.希望自行去面試可以好D,吾係就只好去等大抽獎.咁大個人,要我催先做功課,呢樣,可能真係我理得佢太多。老公覺得佢自己處理到,但我自己吾放心,仲當佢小朋友,所以我要放手喇,真係阻住佢成長,事實我呢排無理佢,佢自己可以處理,我顧得太多

仔仔可能已踏入反叛期,已經吾會聽哂我講,叫佢行東,佢會行西.鬧佢已經係無用,越話越衰,反而同佢以傾計形式溝通,佢會接受D,我每晚都會同佢傾下計,有時十分鐘,有時耐D,講下D無聊鎖事

抱平常心心態,要面對現實,嘗試過,但結果吾一定如理想。我諗我宜家都做吾到D咩,盡量係空閒時間同佢練下,睇下新聞,過左呈二再安排
‹ 上一主題|下一主題