用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大微調收生,科大照跟。 3322 是時候完了 ...
go

中大微調收生,科大照跟。 3322 是時候完了 [複製鏈接]

科技大學宣布明年起考慮招收未達「332233」入學要求的考生

https://goo.gl/BSfjRx

1    0    0    0

回覆樓主:

作反啦

回覆樓主:

Good news! 最好考返GCSE 中文就算合格。

嘈下嘈下,的大學自己做的野,要轉勢。

回覆樓主:

good good good

想知佢指dse其中一科失手, [ 其他科目至少達五星]
意思是其他科目中其中一科達五星?
還是其他全部科目均達五星?

應該考8科拉

.........

回覆樓主:

good,..到時考2+3足夠。。。放棄中文及通識,多左2科時間來,估考5或以上容易好多 入埋醫科可

科大適合各學系, 文科及理科生都可以公平處理, 比中大開明!

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-30 11:44
還是其他全部科目均 ...

我今年無去科大info day。

我估其他科目=Elective。

中大要求3粒星或以上,即要有3X(唔知2X+M算唔算),最少要Level5

科大似乎無走盞,唔可以用5**拉勻5,同埋講緊3X定2X?

花老爺 發表於 18-9-30 13:22
科大適合各學系, 文科及理科生都可以公平處理, 比中大開明!
科大嘅學科絕大部份係理、工、商。喺計分制度下,中文同LS衹是但求合格,有中大開路,點會唔跟。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-30 11:44
還是其他全部科目均 ...

我理解係,《332233》中若其中一科失手,其它5科的每一科都至少要達5*, 即5X6 = 30分,而不是1科5*就得,如果只是一科5*, 這個成績不算很難得,而如果5科全部5*,這類學生才值得破格取錄?

洋蔥頭媽咪    發表於 18-9-30 17:50

October. 發表於 18-9-30 15:25
我理解係,《332233》中若其中一科失手,其它5科的每一科都至少要達5*, 即5X6 = 30分,而不是1科5*就得, ...

我又覺得似 LingChiBaBa 所講,5星要求會否是指其他Elective科目(即所有 Elective 科目),當中亦没有指明是 2X定3X .  

洋蔥頭媽咪 發表於 18-9-30 22:38
我又覺得似 LingChiBaBa 所講,5星要求會否是指其他Elective科目(即所有 Elective 科目),當中亦没有指明 ...
你們所講既都可能係,篇報道有啲語焉不詳。

『科技大學亦宣布明年起考慮未達「332233」入學要求的考生,若考生在其中一科失守,但其他科目至少達5※,將會給予特別考慮。。』

我係根據上述所講推測:如「332233」(6科),如『其中一科失守』(清楚講明1科失手),如『其他科目至少達5※』(6科中1科失手,其他科目:6-1=5)。

可能寫文既作者未搞清楚都唔定。

nanadog 發表於 18-9-30 01:29
科技大學宣布明年起考慮招收未達「332233」入學要求的考生

星期六同亞囡去咗UST info day,Asso Dean of Engineering講,如果有好多星星,有一科未能達標,會可能俾機會面試。

當時在場的中學生,即時起哄。我覺得要有好多星星,我囡仲難過4C及格。亞囡話,如果有咁多星,幾大博科大神科。等佢發吓白日夢先

如果其他5科有咁多星星,呢的都係學霸級,要失手332233其中一科,睇怕唔會有好多呢的人。起哄都正常。

4 CORE(3322) + 1或2科有5*, 呢類學生已有唔少了,大學冇必要再鬆手啲取錄1科失手既學生,除非佢有好多粒*啦,先足夠優秀到令大學破格取錄。
不過,諗係咁諗,都係等大學再公布詳情。

我觉得oct講既合理d. 呢个“通融”做法其实係俾果批只係死中文入唔U既尖子有个復活战既机会。如只係3x有5*, 其他科得3/4/5, 中文2,禁成績好多人普通,就唔算叫破格。3x有*,大概英(死得中文既尖子大概英唔会差啩)/数都应該有番禁上下……LS就睇彩数。

回覆樓主:

題外話現中文見太…如BK有貼講業主求售變為業主求死
‹ 上一主題|下一主題