用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 何東/培德/鴨真
樓主: MMMaMa12
go

何東/培德/鴨真 [複製鏈接]

回覆 Jessy 的帖子

浸信會呂明才校風比聖伯多祿好小小.但兩間學校拍拖風氣都盛.
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

jessiejy 發表於 18-11-20 17:24
Thanks for your reply
請問聽後會否覺得學校想谷D學生升BANDING? 定係主要品行行先? 有冇要求每 ...

我覺得係品行行先,我今日專登再去中學巡禮聽佢地講多一次,佢地兩次都有強調嘉諾撒會既學校都好重視德行,同埋話培德就係指培養德行,所以我覺得佢地睇操行都睇得幾重。
至於有冇規定一人一體或者一藝就唔多清楚,不過今日講到有成40個學會,好impressive,連欖球、保齡球都有。同埋佢地竟然叫左3位同學上台直接答家長提問,都幾大胆。

littlefour 發表於 18-11-25 22:12
我覺得係品行行先,我今日專登再去中學巡禮聽佢地講多一次,佢地兩次都有強調嘉諾撒會既學校都好重視德行 ...
培德學生品行............我有保留! 我住香港仔成日見到此校學生.以女學生計不論係街或在店內最嘈係佢哋.
今曰等過馬路,身後四五個此校學生,外表普通正常,大大聲講野玩都算,因為已見慣,但真的接受不了那交談中的粗口!不是我想聽,是她們大聲到怕你聽唔到!
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

MMMaMa12 發表於 18-9-29 22:30
請教如題中3間中學如校風、教學邊間較為活動、學校邊間較嚴謹等等,想黎緊自行揀其中2間
...

想請教大家,我囡軒小,本身有優勢入番啲联系小學,可惜呈一失手,呈二估計全合格,相信跌落band 2尾band 3了,其實本想入何東,但又怕都未必入到,近日去完鴨真,發覺呢間唔錯,都想考慮埋,我依家系湾仔區,我咁樣放唔知有冇機。。迷失中。。可否高人指教下。。
自行: (1)何東 , (2)鴨真
統甲: (1)何東 , (2)鴨真 or 鴨真only
統乙: (1)何東 , (2)鄧維/金文泰

叩門: 培德,漢華,培僑。。。

大家有何意見!(emoji)

回覆 錡E 的帖子

咁樣...........我都見到有鴨真女仔響泰昌果邊D 後巷吸煙, BAND ONE 都有曵學生, 我估係人都識講啦
最緊要係學校訓導主任果邊對學生在學校的要求, 培中我覺得算唔錯, 都算幾嚴的, 其他學校我估都會係
即係相對, D 女仔在學校乖, 亦唔代表在街會乖, 即使是BAND ONE 生一樣...........

錡E 發表於 18-11-26 22:22
培德學生品行............我有保留! 我住香港仔成日見到此校學生.以女學生計不論係街或在店內最嘈係佢哋.
...

我諗其實間間學校都有行為偏差嘅學生,最重要係果度d老師係咪有心教。我識好多香港仔以前讀培德的都話自從轉左校長後培德成間唔同哂,都會同自己囡囡報番,有個住漁暉苑的更話成日見到學校去到成8點都未熄燈。
BTW,我見你好似除左鴨真,南區間間學校你都咁熟同全部講到好晤掂,又咁熟D教育政策,莫非家長你都係一位老師?
至於南區叫得做band 1 school的,應該就只有聖心一間。

回覆 juee 的帖子

我無講到南區間間學校都熟學校全部都好晤掂,鴨真,我亦從來無報喜不報憂! 請別曲解我留言.

每間學校都有好有唔好既地方,有人會揀好既去講,好既去聽.
咁唔好既呢?我只係講出唔好既一面同唔啱聽既呢.
如果咁會令觀者覺得不舒服, 我唔再留言無所謂, sorry各位!

jessiejy 發表於 18-11-28 10:33
多謝你的好與壞資料, 這對於我們不是住在南區/認識南區中學的家長由其重要.

請不要誤會其他樓 ...

係囉! 大家互相交流下嘛!我們真的好想知多D,  你們的意見都很寶貴和有參考價值, 希望大家可以真誠交流,  理性討論大家開心

pigbaba88 發表於 18-11-26 23:06
想請教大家,我囡軒小,本身有優勢入番啲联系小學,可惜呈一失手,呈二估計全合格,相信跌落band 2尾band  ...
你小朋友灣仔區, 你是否知道何東幾時INFO DAY? 見校網沒有資料, 是否官校沒有的? 因我對此校認識很少, 可否分享一下你的認識? 謝謝!

PP媽媽 發表於 18-11-28 23:27
你小朋友灣仔區, 你是否知道何東幾時INFO DAY? 見校網沒有資料, 是否官校沒有的? 因我對此校認識很少, 可否 ...

我打過去問,佢應該冇open day ,冇得睇,我超想睇呀!

pigbaba88 發表於 18-11-26 23:06
想請教大家,我囡軒小,本身有優勢入番啲联系小學,可惜呈一失手,呈二估計全合格,相信跌落band 2尾band  ...

如果你囡係本區B2生,其實係絶大機會入何東,始終灣仔女仔B1位太多,學生上移後,亦令B2位係足夠既~~~

回覆 mcl203 的帖子

請問如何得知個區 Band 1 位太多?
如果灣仔 B2頭 可以不防試 Band 1 學校??

唔好意思.  先謝謝解答.

pigbaba88 發表於 18-11-30 00:17
我打過去問,佢應該冇open day ,冇得睇,我超想睇呀!

我也再打去,話這排忙畢業禮表演和考試,所以中一入學info day仍未有資料,我話1月已經要報,12月都未知?佢都好有禮貌地話可以來校取自行form. 但我不是要form! 官校同津校真的好不同,這些程序年年也做的啦!怎可以話忙就咁遲都唔出!?

回覆樓主:

我又要再唸下會否楝何東,論誠意,培德好好多咁!

回覆樓主:

何東今年3月底時已有open day,他們沒有升中簡介會。

minisheep 發表於 18-11-30 09:18
回覆 mcl203 的帖子

請問如何得知個區 Band 1 位太多?

你小朋友係男仔定女仔?~~~

mcl203 發表於 18-11-30 01:32
如果你囡係本區B2生,其實係絶大機會入何東,始終灣仔女仔B1位太多,學生上移後,亦令B2位係足夠既~~~
...

如果不幸跌落band 3 ,係咪冇機入何東?睇教育局網站話就算係聯系小學,也必須要band 1&2 先收?係咪咁架?
‹ 上一主題|下一主題