用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA 1st interview
樓主: hello_kitty123
go

SFA 1st interview   [複製鏈接]

msyoyolam 發表於 18-10-20 11:14
說出重點!例如,未聽過sfa嘅小朋友會為默書掙扎,通常睇一兩次已經可以攞到90幾分,相反識有啲津小嘅小朋 ...

講句公道說話,默書溫幾日都溫唔掂去邊度都死,呢d孩子又唔係津校獨有,我諗孩子溫黙書溫幾日都唔識就係資質問題

回覆樓主

totally agree

Kidultdaddy 發表於 18-10-3 16:28
絶對係,我小朋友3年前考,不用多講,做卷就攪掂,又不用見家長。佢嗰年話要寫普通話拼音,又有看圖寫中文 ...

一定不用寫普通話拼音

bearbee004 發表於 18-10-20 10:38
S F A自由度很大,學校不會逼你學什麼參加什麼。如果家長想小朋友專注讀書,可以。如果小朋友想參加課外活 ...

yuenkw 發表於 18-10-20 12:39
當年take SFA offer 前,比較過SFA 同TSL的小一英文卷,兩者難度相約!

吾知你比併那級的卷?以我所知,SFA小一已經比TSL起碼深半年有多,越高年級越超前

964000 發表於 18-10-21 07:29
我識至少兩個SFA男仔,初小時都話唔太辛苦,但小四都跳船去國際學校了,一個考時被評英文未達標入到去要補 ...
小四已考perfect tense,如英文唔好讀英小,是否適合?平時所有英文功課靠佢自己做,錯就改正.

mokimui 發表於 18-10-21 07:38
吾知你比併那級的卷?以我所知,SFA小一已經比TSL起碼深半年有多,越高年級越超前
...

再睇一次SFA、TSL同年份的英文卷,唔覺兩間學校P1深度有大分別,始终都P1,深極有普。
P2 的英文科測驗卷比較,SFA的量會明顯比TSL多,前者7頁、後者4頁; SFA 開始有1篇近200字、2篇約100字的閱讀理解,及作句,呢d係當年TSL卷無!
不過唔知TSL的英作(作句)是否獨立一份測驗卷去考。
以P2卷難度計SFA確實會難過TSL(難在要做得快),深度計(tense, preposition, punctuation 等)其實相約。

mimi222shi 發表於 18-10-21 08:27
小四已考perfect tense,如英文唔好讀英小,是否適合?平時所有英文功課靠佢自己做,錯就改正.
...

我嗰年代,小四都係教緊perfect tense喎!

964000 發表於 18-10-21 07:29
我識至少兩個SFA男仔,初小時都話唔太辛苦,但小四都跳船去國際學校了,一個考時被評英文未達標入到去要補 ...

2nd -> 1st language,i d say 只需補底唔洗插低一級已不錯

Forgetmenot999 發表於 18-10-21 09:29
我嗰年代,小四都係教緊perfect tense喎!
就算同一課題,學校要求既深度都可以有好大分別!

之前有家長對中文科加深有意見,記得科主任在會上曾說,學校課程係為涵接Band 1(A )而設計.
有意此校的家長可留意.

mimi222shi 發表於 18-10-21 10:12
之前有家長對中文科加深有意見,記得科主任在會上曾說,學校課程係為涵接Band 1(A )而設計.
有意此校的家長 ...

同學入到 Band1A 中學後,就知小學其實用心良苦!(emoji)

mimi222shi 發表於 18-10-21 10:12
有意此校的家長 ...
純八掛,揀得sfa 都係喜歡佢程度高,有什麼意見?

mimi222shi 發表於 18-10-21 10:09
就算同一課題,學校要求既深度都可以有好大分別!

其實英文買本新加坡英文練習係咪可以有同等效果呢?又或者找間專門為SFA生補習的補習社就可有同等程度,只是純好奇

Forgetmenot999 發表於 18-10-21 11:05
其實英文買本新加坡英文練習係咪可以有同等效果呢?又或者找間專門為SFA生補習的補習社就可有同等程度,只 ...
從無補英文,有買新加坡英文,但佢只肯臨考測前自己揀邊本做下,平時唔做。
平時做完功課,自己抽時間閱讀。

英文科成績以往穩定,今年未知。但錯的全是粗心大意!

MrBeast 發表於 18-10-21 10:40
純八掛,揀得sfa 都係喜歡佢程度高,有什麼意見?
家長肯付$4400/月十入去"捱",明顯係個人選擇同喜好。有些人甚至不屑考呢類小學(因没有中學)...
想入的,自然有自己的理由!

mimi222shi 發表於 18-10-21 11:25
從無補英文,有買新加坡英文,但佢只肯臨考測前自己揀邊本做下,平時唔做。
平時做完功課,自己抽時間閱讀 ...

如只靠補習、操卷、做練習去應付呢間小學的英文科,大部份的小朋友都只會<苦海掙扎>!從小大量閱讀、睇英語劇集、輔以校內練習,足夠係SFA長期攞A!

mimi222shi 發表於 18-10-21 11:30
家長肯付$4400/月十入去"捱",明顯係個人選擇同喜好。有些人甚至不屑考呢類小學(因没有中學)...
想入的,自 ...
re 151#, 家長對中文加深有乜意見呢?我身邊的sfa 用家亦有些微言,不過相信都只是呻下而已

MrBeast 發表於 18-10-21 11:44
re 151#, 家長對中文加深有乜意見呢?我身邊的sfa 用家亦有些微言,不過相信都只是呻下而已 ...
我都覺得深,但中文深事實係大勢所趨。
學校好努力為學生打好學術底,如不認同學校理念,可以慳返學費,大把選擇。

mimi222shi 發表於 18-10-21 08:27
...

‹ 上一主題|下一主題