用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有點崩潰,有咩可以做到
go

[過動] 有點崩潰,有咩可以做到

我小朋友4歲半,讀緊K2.
1.日日俾老師投訴佢坐唔定,走黎走去,發脾氣,大叫。
2.老師問問題,要問佢幾次,佢先有反應
3.叫佢做野,永遠都要叫好多次先可以做到
4.佢想要嘅野,要立即得到,否則就自己我行我素行動。
5.係屋企食飯都要企起身,念經一樣咁叫佢坐好都係冇效。

綜合以上幼稚園行為,校長同主任要求佢下個星期開始,只返學一小時。校長主任都同我講,佢因為周圍走,已經影響到其他小朋友上堂。雖然我覺得一小時咁樣唔妥當,但係又唔知自己可以做到D乜。。。政府評估排緊。私人評估仲有兩個月先到。。各位JM,有咩建議或者招數可以俾到我,可以鍛煉下佢坐定D呢?

meiky 發表於 18-10-1 16:46
大圍有特殊小朋友密集訓練課程,

因為仲未評估。。所以訓練嗰度都hold住曬。。

kidsam2018 發表於 18-10-5 14:02
回覆 miumiuc827 的帖子

千其唔好再等啦!下朋友已經4歲半,好快就過左6歲的治療黃金期啦。政府的評估出來 ...

多謝你地嘅建議。。我幫小朋友jion左11月密集訓練。。

回覆樓主:

咁k1 嗰陣有這些行為嗎?
我仔k1都係咁,學校俾工人姐姐跟住番學,跟左幾星期就無再跟

你應該盡快安排小朋友見心理專家做評估。小朋友的情緒波動如果很強烈,估計不是簡單的ADHD。

miumiuc827 發表於 18-9-29 11:08
我小朋友4歲半,讀緊K2.
1.日日俾老師投訴佢坐唔定,走黎走去,發脾氣,大叫。
2.老師問問題,要問佢幾次, ...

我都建議你快D做評估,真係要把握時間做訓練,改善固執行為參加密集班會比較好,私人中心都要等2個月?而家個間幼稚園應該幫唔到解決小朋友嘅問題,其實老師亦無辦法,因為課室始終係好多人佢哋未必可以照顧到,為咗安全問題最多都係叫佢坐低俾啲嘢佢玩下,其實都係嘥咗小朋友嘅時間。

密集班主要係由特殊幼兒導師做,佢地對於病的理解係有限,所以做的訓練都唔係針對性,會變左浪費左錢同治療黃金期,建議快D搵register左的治療師做訓練

yumi.aa 發表於 18-10-23 14:27
密集班主要係由特殊幼兒導師做,佢地對於病的理解係有限,所以做的訓練都唔係針對性,會變左浪費左錢同治療黃 ...

可以介紹一下嗎

回覆 babytwins01 的帖子

搵番一D大機構的治療師上堂, 唔好錯過左小朋友黃金發展期

回覆樓主:

我女就係錯過左幼稚園,原來啲名牌幼稚園唔想增加sen個案,有事都唔出聲,到小朋友小一下學期先知,排政府要排到而家小三先到
錯過左幼稚園黃金期,要教就難,而家曰曰同佢噪,就黎痴線

Atomoxetine 發表於 19-1-12 00:16
有些名牌幼稚園 (我不會開名的)
會 ‘用方法‘ 請家長自願幫小朋友退學
...

加油

回覆樓主:

你試吓每日帶佢去跑步。我女有跑步時,老師話佢係課室情緒好D。