用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11區 20分,你會選聖彼得定係基恩?
go

11區 20分,你會選聖彼得定係基恩? [複製鏈接]

聖彼得好似好多人爭,基恩會唔會機會大些呢?
   3    0    0    0

arist_c 發表於 18-9-29 08:20

肯定機會大過 Peter 仔,Peter仔多世襲生。不過基恩升B1 中學率就低過 Peter 仔

大概會有幾多機會抽到架?定係報呂小好呢?thanks

arist_c 發表於 18-9-29 22:37
大概會有幾多機會抽到架?定係報呂小好呢?thanks

咪傻啦!邊樹有人計到個機會率,除非你係先知,知道有機多人報聖彼得、基恩同呂小。只能夠從知名度、世襲生、有無直屬中學、升中派位表現等去估計機會。其中有直屬中學如聖心、聖提、聖嘉勒等必定多人報、機會自然低。知名度高如聖彼得、般官等又係多人報。反而我認為近年升中表現好但無咁多人講既就可以試試

回覆樓主

Very different school

回覆 pccw2017 的帖子

估 15 分抽般官,機會高過 20 分呢兩間。

1998Ruby1998 發表於 18-9-30 16:45
回覆 pccw2017 的帖子

估 15 分抽般官,機會高過 20 分呢兩間。

咁又未必,區內只有一間B1官校,同KC有聯繫位既小學一般都好搶手。家長大多傾向選有直屬或有聯繫的小學。

pccw2017 發表於 18-10-1 15:34
咁又未必,區內只有一間B1官校,同KC有聯繫位既小學一般都好搶手。家長大多傾向選有直屬或有聯繫的小學。
...

15分有無機會抽到基恩?定20分抽英二?

7媽 發表於 19-9-3 11:32
15分有無機會抽到基恩?定20分抽英二?
英二的升中派位成績一向好過基恩既,加上英二校舍都幾大下,多d活動空間比小朋友,比我會抽英二,當然基恩都係好的學校,我無話佢差。至於抽獎邊間機會大d就真係答唔到你。我估20分應該比15分好。

回覆 arist_c 的帖子

我早幾年曾參觀過基恩同呂小。個人認為兩者間呂小更吸引 -- 地點比較清靜、校舍雖然舊但保養好、老師友善、行政安排妥當。當時我小朋友參加學校舉辦的幼稚園生升小活動,佢上完活動有講過喜歡此校。印象中呂小英語課程OK。反觀基恩校舍比較陳舊,課程過淺。當然聖彼得是11區龍頭,我沒有參觀過,不大清楚情況,但20分競爭應該高。

arist_c 發表於 18-9-29 08:20
聖彼得比起基恩谷好多, 功課又多, 基恩就活動教學D, 睇小朋友性格而選啦, 基恩小班教學, 學位不多, 其實兩間都難入, 但都係睇小朋友適合而選

Bsc_arch 發表於 19-9-19 23:12
回覆 arist_c 的帖子

我早幾年曾參觀過基恩同呂小。個人認為兩者間呂小更吸引 -- 地點比較清靜、校舍雖然 ...
但呂小位置比較接近南區, 基恩方便好多. 而且呂小去年升Band1百分比得25~28%左右. 基恩近6年都保持3X%升Band1百分比. 算係有交代.

pccw2017 發表於 19-9-20 15:38
但呂小位置比較接近南區, 基恩方便好多. 而且呂小去年升Band1百分比得25~28%左右. 基恩近6年都保持3X%升Ban ...

位置其實差唔多,住區內的話睇下邊間近自己囉,兩間離各自地鐵站差唔多路程。

mannewliv 發表於 19-9-20 17:25
位置其實差唔多,住區內的話睇下邊間近自己囉,兩間離各自地鐵站差唔多路程。
...
咁同區都唔會差太遠, 不過升B1中學率就基恩好小小.

近年選基恩的人好似多咗好多,聖彼得比家長感覺係好忙,這一、兩年聽多咗人唔揀佢。

pccw2017 發表於 19-9-20 15:38
但呂小位置比較接近南區, 基恩方便好多. 而且呂小去年升Band1百分比得25~28%左右. 基恩近6年都保持3X%升Ban ...

聖呂小去年26%升B1 今年仍未公布

B1*: 26 (SPCC 1 聖鄧 2 觀官 1 宣基 1 KC 5 港華 1 SJC 2 SPCS 1 YWGS 5 SSGC 5 SHCC 1 SCGS 1)

B2A-1C*: 2 (中華基金 2)

* Banding據hkpapa分類

http://www.skhlmcmps.edu.hk/2019_S1/2018年度六年級升中派位結果.pdf
‹ 上一主題|下一主題