用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 北區B1A升中, 可以分享D意見給我嗎?
樓主: gigi1227
go

北區B1A升中, 可以分享D意見給我嗎? [複製鏈接]

flmama 發表於 18-10-26 14:02
東華三院甲寅年總理中學簡介會網上報名

日期:2018年11月17日(星期六)
THANKS, 報左名去聽下, 五間區內英中鄧田甲都報左名去了解下了, 差陳李兩間英中

有開英文班的, 廖萬石撞時間, 馬明(16/12)未報名,,風采未見到有開放日消息, 不過都要留意埋跨區的開放日, 怕撞期.......

心儀的學校都會去親身了解下, 希望揀一間合適的中學

gigi1227 發表於 18-10-26 18:40
THANKS, 報左名去聽下, 五間區內英中鄧田甲都報左名去了解下了, 差陳李兩間英中

有開英文班的, 廖萬石撞時 ...
好多都撞......例如沙田的胡忠已經跟北區好多中學撞.....
羅定邦時間又唔合
馬錦明撞正沙田體藝........
田家炳、培僑書院去年看過,唔會去
所以真係視乎家長心水及部署分兩至三年去參觀。
今年我反而多選擇區內band2參觀,現實些中

培基DSE成績一直上不去,麻麻地,我當佢B2A。

sunflower2000 發表於 18-10-27 11:42
培基DSE成績一直上不去,麻麻地,我當佢B2A。

應該係咁上下,沙田band 1生 官津英中充足,不會貿然走去報區內直資

gigi1227 發表於 18-9-28 13:38
B1A 學生, 中文較弱, 運動一般, 中意數科技個邊
我地的心態係, 入到B1校當然好, 但真係唔好運氣B2校, 都應 ...

柏雨  

回覆樓主:

樓主,你孩子係B1學生,先睇傳統英中

北區風釆,馬錦明一定係微調中學,廖萬石好似係微調但我唔肯定,所以三間暫未開設全英中授課。

你可以考慮參觀沙田13間英中,馬鞍山所有中學都唔係全英中,胡忠/馬鞍山崇真/聖約X呢三間都係微調,陳震夏我唔記得係唔係微調

如果揀得鄧顯,我會睇沙田曾肇添,呂明才,沙崇,九龍區伊中,聖言,九華等等

不要留大埔柏雨,莫壽增DSE真係令人失望

回覆樓主:

建議樓主要面試直資,係值得一試直資

我兩個孩子都有面試不同直資,心儀既Waiting list ,其他取錄又唔想入讀

感恩兩個孩子都入讀理想津中
愛是永恒!但願我兩個寶貝仔健康快樂,做個開心快樂人!

nillnill 發表於 18-10-26 20:09
好多都撞......例如沙田的胡忠已經跟北區好多中學撞.....
羅定邦時間又唔合
馬錦明撞正沙田體藝........

仲有一d比賽撞左星期六, 所以如果要去多d學校參觀, 真係唔好等六年班先去, 四五年班好去睇下啦....

mrs.so 發表於 18-10-27 13:32
樓主,你孩子係B1學生,先睇傳統英中

北區風釆,馬錦明一定係微調中學,廖萬石好似係微調但我唔肯定,所以 ...
風采馬明廖萬石揀佢因為叫開英文授課, 真係唔好彩無運, 面試又衰埋, 叫入左去先, 到個時都會盡力叩門

而直資都會去面試

面試個兩間, 小朋友自己中意甲年, 另一間面試就諗緊邊間, 跨出沙田定試埋鄧顯,

唔想跨區, 但又明白應該要出走北區.......

其實係北區, 拿住b1a成績應該點去揀學校?

去到乙二都唔知有邊間英中仲可以駁有位了.......

gigi1227 發表於 18-10-29 18:40
風采馬明廖萬石揀佢因為叫開英文授課, 真係唔好彩無運, 面試又衰埋, 叫入左去先, 到個時都會盡力叩門

而直 ...

乙二 陳融

gigi1227 發表於 18-10-29 18:40

而直 ...

我上年兩間跨沙田

沙崇 + 培英 (1A + 1B)

hinhei 發表於 18-10-30 07:35
我上年兩間跨沙田

好搏👍

hinhei 發表於 18-10-30 07:35
我上年兩間跨沙田

你地點樣考慮, 最後作呢個決定?

今年我只係記住就係雙非問題, 最後整個學位回流北區, 跟住個年就有雙非區啦, 中一學位一定緊張吧

我地仲考慮緊點樣做最好的決定........

1) 直資, 啱心水就去報, 試
2) 面試, 1間北區定2間, 定2間都跨區, 跨區就應該出沙田大過出大埔
3) 統一, 抽獎, 等運, 填黎填去都應該無咩大分別, 乙三就放棄B!資格定繼續駁B1校

nillnill 發表於 18-10-30 11:51
好搏👍

因我唔鐘意鄧顯!

樓主,你仔係1A成績都易諗啲,我仔係1B成績,我都想跨出沙田,但係又怕博唔到。留北區如抽入B2又唔甘心!

gigi1227 發表於 18-10-30 14:09
你地點樣考慮, 最後作呢個決定?

今年我只係記住就係雙非問題, 最後整個學位回流北區, 跟住個年就有雙非區 ...

我只報咗一間直資攞經驗!

一直巳諗不會報鄧顯,只有乙一局填!
甲人亦唔鐘意,朋友經驗令我不鐘意。

自行有睇莫記,沙呂,沙崇,培英。
考慮到去大埔同去沙田都係差幾個站,所以睇埋沿線學校。
莫記我覺得條山路落雨都幾大鑊,崇真唔怕落雨,培英不死讀全人教育我鐘意。

dendenmama 發表於 18-10-30 15:10
樓主,你仔係1A成績都易諗啲,我仔係1B成績,我都想跨出沙田,但係又怕博唔到。留北區如抽入B2又唔甘心! ...

簡一間沙田一間北區!
加一間直資,培基。

田中幾好!

樓主,你仔係1A成績都易諗啲,我仔係1B成績,我都想跨出沙田,但係又怕博唔到。留北區如抽入B2又唔甘心! ...
1C好像已經「必死無疑」😞😞😞

加油, 只係面試多點機會, 但去到抽獎, 機會都一樣....睇號碼運了...

北區抽唔中乙一, 我覺得好大機會落B2

其實都唔明白點解面試收左唔提早D公布, 唔駛花時間攪埋抽獎....

‹ 上一主題|下一主題