用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問大家學之園好唔好?
go

請問大家學之園好唔好?

謝謝

回覆樓主:

我係用家,學校整體係好既,好少聽人講對學之園有好不滿既地方,但我覺得揀學校最重要是否適合小朋友及家長。

回覆 wg_ann 的帖子

Thank you !

是否好谷??????????

Pink_Cake 發表於 18-10-2 12:24
學術程度係比較深, 但課程設計好好, 活動教學, 從遊戲中學習, 谷左唔覺, LH小朋友返學返得好開心,
而且多show & tell機會訓練presentation

回覆 Pink_Cake 的帖子

較深但唔谷,小朋友開心,升小成績又好,好好呀

wg_ann 發表於 18-9-28 13:44
我係用家,學校整體係好既,好少聽人講對學之園有好不滿既地方,但我覺得揀學校最重要是否適合小朋友及家長 ...

好想bb有得讀呢間,但聽聞只收大b和父母職業高尚是真的嗎?我囡在八月中出細,是否沒有機會收?interview要求野較深做不到?

回覆 Maychu820 的帖子冇高尚職業係有機會嘅。。。

回覆 Maychu820 的帖子

你做超大B

facialma 發表於 18-10-7 00:02

你做超大B

8月好似超超超超大了⋯⋯⋯
11-12月就會考慮

不是,唔記得8月定9月可做超大B,你打去問下

細B都有收,但少d人

回覆樓主

我個囡七月中都收,現在K3了!

facialma 發表於 18-10-7 00:48

不是,唔記得8月定9月可做超大B,你打去問下

我不想等多一年呢⋯

Debbie6636 發表於 18-10-7 04:37
我個囡七月中都收,現在K3了!

是否可share n班interview 是怎樣?還記得嗎?
是哪間分校?

Maychu820 發表於 18-10-8 01:43
是否可share n班interview 是怎樣?還記得嗎?
是哪間分校?

有3個房分別英文房5個小朋友同父或母前後坐,listen teacher instruction in English then follow what to do.中文房,one on one with Chines speaking teacher,老師叫佢在table 上攞三件物件比佢,只講一次,no repeat.3rd room,fill in questionnaires.

Maychu820 發表於 18-10-6 01:49
好想bb有得讀呢間,但聽聞只收大b和父母職業高尚是真的嗎?我囡在八月中出細,是否沒有機會收?interview ...

收好多超大b同大b係真既,但細b都有機會收,只係機會細d,我小朋友班上最細係6月b。
要有高尚職業先收,應該係錯既,至少我同C6都唔係咩高尚職業,其他家長做咩職業我唔太清楚,因為家長風氣唔會炫耀過任何野(包括職業),以我所知住公屋居屋私樓都有。
我估有咁既傳聞係因為校長2nd時有機會問你做咩職業(我有被問過),但校長既出發點係想睇下父母有無足夠時間陪小朋友,應該唔係揀父母職業。

Pink_Cake 發表於 18-10-2 12:24

每個家長對”谷”既定義都唔同,對我黎講,谷即係勁默書測驗操卷同勁多功課,以N班黎講,暫時我覺得完全唔谷,學校講明上學期無功課,小朋友日日番學都係做早操(唱歌跳舞)同”玩”(活動教學),有勁多歌唱,咩都唱一餐,小朋友超鍾意。
學術黎講,暫時唔覺深,數數1-5,英文學phonics加ant, apple, book等,中文深dd教:男女月。
我估課程係由淺入深,上左K班先會慢慢教深d。

wg_ann 發表於 18-10-8 09:26

最細是6月b,機會真渺茫!
請問是否8月15日未滿兩歲就唔使apply佢地唔收?
我囡剛16號⋯
同埋想問是否在自己報既分校面試而唔係到大角咀?

Debbie6636 發表於 18-10-8 08:52
有3個房分別英文房5個小朋友同父或母前後坐,listen teacher instruction in English then follow what to ...

Thanks for sharing !