用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙崇 VS 深崇
樓主: 紫翹
go

沙崇 VS 深崇   [複製鏈接]

ktdanielli 發表於 18-10-6 08:50
今年公佈的資料好似比往年更少。想問計分的方法是五主科或最佳五科,如果是最佳5科,那就中文的因素排除了 ...
Best 5

做乜鬼放相出空白

ktdanielli 發表於 18-10-6 08:50
今年公佈的資料好似比往年更少。想問計分的方法是五主科或最佳五科,如果是最佳5科,那就中文的因素排除了 ...
過1-2星期會放資料woo....

中文科真係, 我上個月去左間 band 1 女校聽家長會..校長話佢地學校8X%入8大...但都有10%女女中文level 2 入唔到 U

hugub 發表於 18-10-6 12:15
Best 5

明白。希望出年更努力,因為根據hkpapa 定義,大概要40% 同學平均拿20分才可升grade.

ktdanielli 發表於 18-10-6 14:07

明白。希望出年更努力,因為根據hkpapa 定義,大概要40% ...

簡單D講40%入U%應算B1。

fatman69 發表於 18-10-7 12:14
簡單D講40%入U%應算B1。

如果DSE 有20分,基本上可入8大。

ktdanielli 發表於 18-10-7 15:00

22分稳入,20分就閒科!
一步步做好,唔急得!
之前張校長可在幾年間把沙崇由6X%升至9X%,我有信心他可把基崇提升!

ktdanielli 發表於 18-10-7 15:00
有3322就係既....

fatman69 發表於 18-10-7 15:10
22分稳入,20分就閒科!
一步步做好,唔急得!
之前張校長可在幾年間把沙崇由6X%升至9X%,我有信心他可把 ...
學生既生源始終有別
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hugub 發表於 18-10-8 09:38
有3322就係既....

3322係基本,唔使再重複啦。基崇公布 DSE Best 5 拿 18分得 40% 有點愕然,這個數已排除了中文科成績。如果這40%學生有9成中文拿level 3,這大概得36%,再如果這36%有9成是 Best 5 拿20分,真是得3X%入8大。所以英文得3X%拿level4唔出奇,不過全部估估下,始終冇公布。ㄧ句講晒,要繼續努力(emoji)。

一家三口 發表於 18-10-6 10:18
雖然話係best 5/best 6, 但都要達到3322 的要求㗎。

但聽聞今年有些大學,就算唔達3322 ,可以酌情處理:e ...
聽聞今年有些大學,就算唔達3322 ,可以酌情處理

係可以酌情處理,但普遍要求係:其它科都至少要達5*

即係話,對叻學生,一科半科失手仲有希望;對普通學生,努力考到至少達標先講啦!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-8 13:18
聽聞今年有些大學,就算唔達3322 ,可以酌情處理

係可以酌情處理,但普遍要求係:其它科都至少要達5*

這個可能是針對通識科,或是中文科(很多理科對中文要求低D)。

fatman69 發表於 18-10-8 13:36
這個可能是針對通識科,或是中文科(很多理科對中文要求低D)。
其實只係因為未來幾年,適齡中六畢業學生人數持續下降,各大學爭客既手段

hugub 發表於 18-10-3 16:38
18/11 Info Day
info Day 係咪不用報名?校網冇說要報名

小時了了 發表於 18-9-28 10:36
沙崇       : 津英中, B1A, 自行及大抽獎入讀
深水步崇真: 直資英中, ~B1C-B2, 考入讀 (註: 聞說, 今個學 ...

深祟得3x% Jupas. 㸃可能係B1C ?
分分鐘連B2 都唔算。
我有個朋友仔女在深祟讀,校內成績中上,點知最後DSE都唔合格。

紫翹 發表於 18-9-28 10:27
想問下呢兩間, 分別在於乜?

我自己就畢業於沙崇, 都知佢宜家在沙田區係B1, 但深崇以前都係唔錯, 又近我屋 ...

崇真小一簡介會,個小學校長淨係講沙祟有幾勁,提都唔提深崇,你就知深崇幾唔掂!
(其實深崇才是崇真直屬中學)

AgapePa 發表於 18-10-24 11:12
崇真小一簡介會,個小學校長淨係講沙祟有幾勁,提都唔提深崇,你就知深崇幾唔掂!
(其實深崇才是崇真直屬 ...

我估校長係想吸引家長讀崇小, 比個希望大家掛
但而家沙崇校長轉左去基崇到做校長,而且張校長(前沙崇校長)都慢慢把沙崇政策搬到基崇到。

AgapePa 發表於 18-10-24 11:12
(其實深崇才是崇真直屬 ...

張校長9月先到職, 做左2個月都無喎, 咁又有咩好講呢?
以前夠無人講港X啦 (B2都吾知有冇的年代), 後來學校出左狀元, 個校名先響喎
沙祟, 前身都係B3校黎喎, 而家呢? 就算呢一刻真係吾多掂, 係咪無升grade的可能呢?
DSE合吾合格, 無聽過有學校可以保證
考試的野, 除了自身努力外, 真係一命二運三風水. 朋友女兒B2中中, 上年考入HKU Engine, 流哂口水吧!
呢個世代的高中生, 有邊個吾去私補? 倒不如話下的補習老師好吾掂仲好
坊間林XX補高中中文夠話好掂啦, 我幾個朋友個仔女去補, 考完都肥啦, 但又有人攞**咁吾通又賴個老師咩??? 又吾唸下自己哪方面出現問題才有這樣的成績?? 比老闆炒魷魚, 就實話老闆不是, 吾該自己檢討下先! 同樣, 成績好的, 一定讚學校, 成績吾好的, 一定踩學校, 司空見慣

P.S.人地教學團隊好團結+努力!

ktdanielli 發表於 18-10-8 10:43

3322係基本,唔使再重複啦。基崇公布 DSE Best 5 拿 18分 ...

好似該年度考生人數不多

‹ 上一主題|下一主題