用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙崇 VS 深崇
樓主: 紫翹
go

沙崇 VS 深崇   [複製鏈接]

小學部:         
        救恩學校        www.kauyan.edu.hk
        筲箕灣崇真學校        www.skwtts.edu.hk
        崇真小學暨幼稚園        www.ttpskg.edu.hk
        沙田崇真學校        www.stts.edu.hk

中學部:         
        救恩書院        www.kyc.edu.hk
        馬鞍山崇真中學 ( 前身為筲箕灣崇真中學 )        www.mosttss.edu.hk
        沙田崇真中學        www.sttss.edu.hk
        崇真書院        www.ttc.edu.hk
        粉嶺救恩書院        www.fkyc.edu.hk
        基督教崇真中學        www.ttca.edu.hk

小時了了    發表於 18-9-29 13:01

咁講啦沙崇係津貼而基崇係直資, 基崇的出現係為崇小學生可以一條龍.... 成績呢基崇未能上band 1 係因為中文科遜息...因此未能把3322條數推高上 band 1 水平...其實 TTCA 各科DSE成績唔錯只係好多人中文破腳

hugub 發表於 18-9-29 13:06
咁講啦沙崇係津貼而基崇係直資, 基崇的出現係為崇小學生可以一條龍.... 成績呢基崇未能上band 1 係因為中文 ...

請問有冇基崇DSE 的成績?

ktdanielli 發表於 18-9-29 17:51

刨過文前年有3X%入U率,若如其他JM所言,基崇係衰中文,咁近年應會有大改善,因中文考番範文,呢part只要用功就高分,至少保住3不難。
預期基崇入U%會上得好快!

ktdanielli 發表於 18-9-29 17:51
我仔畢左業所以我已經冇份去家長會,我相信家長會有提及。。。我只可以講我仔話今屆有唔少同學over20分。。入大學率低完全係因為中文科攞唔到level 3...現實就係咁英中衰中文,中中衰英文

2018 DSE中文卷我打左皮買左copy..252 out of 499得level 2....

TTCA要求我仔幫忙買phy卷用作提升學生之用。。但奈何仲未收到卷,阿仔話一收到就會馬上攞比學校回饋返TTCA

整體來講直資學校好難同津貼去互相比較,百貨百客。。TTCA英文語境一流,校風好,我覺得自己冇揀錯

hugub 發表於 18-9-29 18:59
2018 DSE中文卷我打左皮買左copy..252 out of 499得level 2....

TTCA要求我仔幫忙買phy卷用作提升學生之用 ...

各位家長,你們有沒有基崇DSE 成績,尢其是英文。

ktdanielli 發表於 18-9-29 21:13

以往舊校長時,簡介會校長會 powerpoint 講 DSE 成績,今年換咗校長,唔知有無變,建議你可以去簡介會了解吓

紫翹 發表於 18-9-28 10:27
想問下呢兩間, 分別在於乜?

我自己就畢業於沙崇, 都知佢宜家在沙田區係B1, 但深崇以前都係唔錯, 又近我屋 ...
如果以前睇的資料無記錯,大約在開辦沙崇前後,當年的深崇已搬了入屯門區,深崇舊址就辦小學和幼稚園,之後在長沙灣開了一間新直資中學,簡稱基崇。

wongtw 發表於 18-10-3 15:05
如果以前睇的資料無記錯,大約在開辦沙崇前後,當年的深崇已搬了入屯門區,深崇舊址就辦小學和幼稚園,之 ...
睇番屯門崇真書院校網既內容, 的確佢以前係SSP, 係1992年先搬入屯門

不過未入屯門之前, 好似都無乜名氣

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

基崇未有open day資料,想去參觀吓

hkpapa852 發表於 18-10-3 15:25
睇番屯門崇真書院校網既內容, 的確佢以前係SSP, 係1992年先搬入屯門

不過未入屯門之前, 好似都無乜名氣
咁就不清楚了,只是幾年前找幼稚園時,簡單地詳細看了一遍。

講開又講,深水埗崇真在舊址旁起緊新校舍,不清楚是開幼稚園,小學還是中學。

wongtw 發表於 18-10-3 15:05
如果以前睇的資料無記錯,大約在開辦沙崇前後,當年的深崇已搬了入屯門區,深崇舊址就辦小學和幼稚園,之 ...
h我係94年畢業, 真係記得係入深崇業禮.  但DETAILS真係唔記得.  當時都未有馬崇, 但真係好耐喇

18/11 Info Day

紫翹 發表於 18-10-3 16:32
h我係94年畢業, 真係記得係入深崇業禮.  但DETAILS真係唔記得.  當時都未有馬崇, 但真係好耐喇 ...
我是深水埗舊街坊,只記得山腳那間,山上那間自已也記不起,踫到的舊街坊聊兩句,個個都話那間不是中學嗎,點解會有間幼稚園。

hugub 發表於 18-9-29 18:48
我仔畢左業所以我已經冇份去家長會,我相信家長會有提及。。。我只可以講我仔話今屆有唔少同學over20分。。 ...
因學校離家太遠,囝囝讀完崇幼便跳車,選了在家附近的津小,英文不錯,但中文真是要力谷先會有成績。
樓主應該讀舊沙崇。咁多年好多事情都變了,兩間學校開放日,記住去睇睇那一間合適。

ktdanielli 發表於 18-9-29 21:13
From parents DSE2016 : Eng: level 4 or above : 32.4%

hkpapa852 發表於 18-9-28 11:08
深水埗只有崇真小學和幼稚園, 深水埗間由崇真會開辦既直資中學 - 基督教崇真中學, 係2004年先創校

...
白田(近深水埗)那間好像祟真以前有中學, 不過已經搬走. 我想樓主指以前的深祟是白田祟真.

Happykidss 發表於 18-10-4 01:06
From parents DSE2016 : Eng: level 4 or above : 32.4%

如果DSE英文4级得3X%,家長們又話中文可多衰左,除非數學和通識好勁,唔明可以有3X%入U率。有冇高人指點?
‹ 上一主題|下一主題