用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有沒有學校是可以收內地學生的呢?
樓主: 黎小宝
go

有沒有學校是可以收內地學生的呢? [複製鏈接]

nintendo 發表於 18-9-29 12:37
唔好知 d 唔知 d 就教人。
搞清楚一些基本的問題。
香港和英美加澳不同,中小學生都不會得到學生簽證。

由頭到尾都説小孩沒有hkid, 所以父母跟本不會是香港人或雙非, 即是純大陸人父母俱留在深圳,然後叫孩子自己過來香港讀IS, 我估分分鐘想讀夠七年小孩拿ID, 再申請父母過來

shadeslayer 發表於 18-9-28 22:46
Check Harrow.
Harrow唔可以收大陸公民,除非有別國護照。

thvicny 發表於 18-10-1 18:25
Harrow唔可以收大陸公民,除非有別國護照。

點解唔可以?大陸人在香港來說是「外国」,不是嗎?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-10-1 18:35
中國護照的要申請中國哈羅

nintendo 發表於 18-9-29 12:37
唔好知 d 唔知 d 就教人。
搞清楚一些基本的問題。
香港和英美加澳不同,中小學生都不會得到學生簽證。
香港不像英國有寄宿學校,小朋友單獨來港即係要食自己。
小朋友即使父母不在港,也必須要有一名香港合法監護人才可申請。基本上無香港地址第一round已經唔洗睇。

唯一的Student Visa 只存在香港的大學。

關 於 來 港 就 讀 的 簽 證 / 進 入 許 可 申 請 , 如 符 合 下 列 規 定 , 可 獲 考 慮 批 准 :
B 申 請 人 為 :
年 齡 5 歲 8 個 月 至 1 1 歲 , 申 請 入 讀 小 學 ; 或
年 齡 2 0 歲 以 下 , 申 請 入 讀 中 學 ;
申 請 人 持 有 學 校 的 取 錄 信 , 證 明 已 獲 取 錄 修 讀 某 項 課 程 ; 以 及
申 請 人 不 需 透 過 工 作 或 依 靠 公 帑 而 能 夠 負 擔 其 在 港 學 費 、 生 活 費 及 住 宿 費 。
這 項 入 境 安 排 並 不 適 用 於 :
在 內 地 及 台 灣 的 中 國 居 民 ;

其實樓主fd的小朋友按照入境處的指引是可以拿到student visa的,不過要移民到其它國家先。

sxd 發表於 18-10-2 07:54
關 於 來 港 就 讀 的 簽 證 / 進 入 許 可 申 請 , 如 符 合 下 列 規 定 , 可 獲 考 慮 批 准 :
B 申 ...

“申 請 人 持 有 學 校 的 取 錄 信 , 證 明 已 獲 取 錄 修 讀 某 項 課 程 “

但事實是,大部分IS都需要先持有有效証件,才會接受申請,not vice versa

EconFather 發表於 18-10-1 19:05
中國護照的要申請中國哈羅

唔。。。咁香港護照咪應該要報香港哈囉?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

lui 發表於 18-9-28 22:51
I m sure it is not applicable to all international schools.

my boss who is very rich , mainlander, his son is now studying in mount Kelly .

shadeslayer 發表於 18-10-2 13:41
唔。。。咁香港護照咪應該要報香港哈囉?
認真問?

964000 發表於 18-10-2 08:14
“申 請 人 持 有 學 校 的 取 錄 信 , 證 明 已 獲 取 錄 修 讀 某 項 課 程 “

但事實是,大部分IS都 ...

其實大部分學校都係依賴一樣野,就係叫住址証明同你小朋友家陣讀緊乜來判斷。

一個大陸學生係深圳住,無地址。佢肯見你,都會要你清楚交代係移民定點。

EconFather 發表於 18-10-2 21:52
認真問?

跟你的邏輯問。

shadeslayer 發表於 18-10-3 01:17
跟你的邏輯問。
佢的不是邏輯,是事實。不知道其他國際學校如何,但政府限制Harrow唔可以收大陸學生。

thvicny 發表於 18-10-3 15:22
佢的不是邏輯,是事實。不知道其他國際學校如何,但政府限制Harrow唔可以收大陸學生。 ...

其實我係開玩笑的。事實上中國護照連中國哈羅都不可以申請。

佢的不是邏輯,是事實。不知道其他國際學校如何,但政府限制Harrow唔可以收大陸學生。 ...

我有睇過 Harrow HK 在立法會拿grant 時的文件,只要求最少50% non local students 好難想像政府會唔比大陸生報。有無 reference?

http://www.legco.gov.hk/yr11-12/english/fc/fc/papers/f12-40e.pdf

shadeslayer 發表於 18-10-3 20:19
我有睇過 Harrow HK 在立法會拿grant 時的文件,只要求最少50% non local students 好難想像政府會唔比大 ...

搵到:

http://www.legco.gov.hk/yr11-12/english/fc/fc/minutes/fc20120608.pdf

The international schools would only accept Mainland students who or whose families came to Hong Kong through, for example, the Quality Migrant Admission Scheme.

Xxxxxx

即係可以收陸生,但要專才入。

黎小宝 發表於 18-9-27 09:52
如題,有朋友的孩子特別想孩子來香港入讀國際學校

my boss

https://www.facebook.com/754458411321192/posts/1611992052234486/

shadeslayer 發表於 18-10-1 18:35

shadeslayer 發表於 18-10-3 20:24

即係可以收陸生,但要專才入。

咁到最後,即係唯有移民,而唔係用 student visa 。

點解要特別限制 Harrow 呢?
怕 Harrow 會偷偷收父母不在香港有居住權的學生?

其實國際學校,一向唔收冇 dependent visa 的小朋友,亦小有收大陸人。
有較多大陸人的 YC 和 ISF ,都是父母在香港工作 (or even 專才移民),做生意的,有 dependent visa ,不是用 student visa。

‹ 上一主題|下一主題