用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul coed 1st interview 純玩?
樓主: lazylazymama
go

St Paul coed 1st interview 純玩?   [複製鏈接]

lazylazymama 發表於 18-9-27 17:27
唔通越遲考越難? 因驚試題外洩?

應該天天不同,學術也可以用好多不同方法考到

lazylazymama 發表於 18-9-27 11:12
唔知呀,有得入2nd先算,得300個入2nd round。

幾時公佈2nd in ?

bj1315 發表於 18-9-27 17:21
都見了1小時45分,據線人講返我覺得樣樣都有考學術

線人有料到, 匯報咁多嘢畀你聽

Sansam 發表於 18-9-27 17:18
我仔無講做咗啲咩,我都好想知

唔緊要, 佢見咗咁耐都好攰了

lazylazymama 發表於 18-9-27 17:27
唔通越遲考越難? 因驚試題外洩?

我覺得唔係,只係小朋友未必,覺得係考緊學術。
我仔話有英文,但又無講做啲咩....

fadgare 發表於 18-9-27 18:16
唔緊要, 佢見咗咁耐都好攰了

佢好似玩得好開心。

回覆樓主:

其實有考到數學,而且係簡單既除數~

kenyuenkc 發表於 18-9-27 18:37
其實有考到數學,而且係簡單既除數~

係有的,所以話有唔少學術,明天應該又唔一樣。

yoyolk945 發表於 18-9-27 11:09
會吾會係2nd in 時先考學術性嘅嘢,所以2nd in 佔30分咁多?

點解大家係都唔信傳統名校唔駛考學術?

而家識咩唔重要,受教學野快先重要嘛。

去買手機,你哋覺得粒U 夠快,RAM 夠多重要,定係PRE LOADED 好多 APP 重要D?

retriever 發表於 18-9-27 19:41

retriever 發表於 18-9-27 19:41

你近年有冇小朋友考過?以為冇考既,其實係考咗你都唔知!根據入圍或者有offer既朋友仔所講係有考,但唔係只看學術,而係通過各樣小遊戲考唔同嘢,從而揀選全面而又適合既學生!

Sansam 發表於 18-9-27 13:59
我仔in 咗兩個鐘。

我地都in左2個鐘等到佢呀媽我發毛

回覆樓主

上年考過,佢地將d學術題目全部用遊戲方式考小朋友,小朋友比人考咗都唔知,以為淨係玩,唔代表無考學術喎
識人入到2nd in 既,都係學術有返咁上下,k3 識乘數,你話強唔強..學校係無考,但簡單一句問6+6,人地即刻答12 同你仲要慢慢諗,用手指計..
你話邊個高分d

入到既人,無個會承認自己仔女學術強,所有人入到都只會謙卑地話自己仔女「好彩」,「有禮態度好」...

但有比較之下,呢班細路基本學術能力一定算係強那批⋯面試其實根本就是一場互相比較既遊戲,老師角度用5分鐘已經比較到..

當然學術只係必考慮條件之一,但不是唯一。

Honeyme22 發表於 18-9-27 21:47
上年考過,佢地將d學術題目全部用遊戲方式考小朋友,小朋友比人考咗都唔知,以為淨係玩,唔代表無考學術喎
...

9月26日考嘅真係冇今日所講嘅暗地裡乘除呢,昨日考嘅同今日真係好大分別呢,跟據線人回報,昨日考嘅似考聽指令、靈敏度同記憶力,而且剩係面試時間都差至少30min

lazylazymama 發表於 18-9-27 23:37
9月26日考嘅真係冇今日所講嘅暗地裡乘除呢,昨日考嘅同今日真係好大分別呢,跟據線人回報,昨日考嘅似考聽 ...

差30分鐘?即係今日既全部人都比昨日考的多30分鐘?

Kayinden 發表於 18-9-27 23:47
差30分鐘?即係今日既全部人都比昨日考的多30分鐘?

今日考左1個鐘!
玩遊戲! 不過老師話係「秘密」唔可以講俾爸爸媽媽知(emoji)(emoji)
無砌圖/無iPad/無讀書.....有少少英文

lazylazymama 發表於 18-9-27 23:37
9月26日考嘅真係冇今日所講嘅暗地裡乘除呢,昨日考嘅同今日真係好大分別呢,跟據線人回報,昨日考嘅似考聽 ...

我小朋友上年都無考乘除數,上年只考加數,我意思是有些細路係叻到已識乘除數又有2nd in 呢,令人不敢想到佢收生要求同學術能力有關。

相差30mins 唔出奇,因為會愈來愈流暢,第三日面試有人45分鐘已出來,一樣有2nd in.
面試時間長短不代表能力高低。不用多心☺️
同埋每一日面試內容都不同的,真係估唔到(emoji)
祝大家好運(emoji)

Honeyme22 發表於 18-9-28 00:14
我小朋友上年都無考乘除數,上年只考加數,我意思是有些細路係叻到已識乘除數又有2nd in 呢,令人不敢想到 ...

Exactly, interview 過就知道!舊早都係頭一日既家長等得特別耐(2小時左右),之後順咗就越來越快(45分鐘左右),唔同時段都有人被選入圍2nd interview!

好多校長口講就話學術唔係最重要,最重要睇小朋友態度,又話邊個上過面試班既一眼就睇到!其實唔考學術就假既,我識入到傳統名校甚至神校既全部都有上面試班!唔係仲咁天真信啲校長吓話!

99dogdog 發表於 18-9-27 19:57
你近年有冇小朋友考過?以為冇考既,其實係考咗你都唔知!根據入圍或者有offer既朋友仔所講係有考,但唔係 ...

可否分享下,佢哋暗地裡考左D 咩嘢學術呢?
‹ 上一主題|下一主題