用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 王錦輝完曬第一輪, 大家討論一下!
樓主: CxN_2013
go

王錦輝完曬第一輪, 大家討論一下!   [複製鏈接]

回覆樓主:

開始之前要拎個背心膠袋裝自己對鞋入去,然後放係櫃到
囡話無數學,有基本既英文問答,寫中英文名
睇故事書,然後老師指左10個英文生字叫佢讀,好日常既英文生字。仲有兩題處境題
畫畫,砌積木,囡囡話有個男仔搶積木唔比佢地玩

回覆 山貓姐 的帖子

咁聽你仔仔咁講, 都真係考得好多下................同埋你果個識咁多都唔2nd in, 就真係唔知佢想收咩人......算啦, 平常心, 十月仲有好多面試, 大家加油, 其實從中我見阿女都學到野, 佢In 完有D唔明都會問番我, 就算冇offer, 我都覺得佢進步左, 好開心, 唯有希望大抽獎抽中, 同埋裝備一下出年叩門, 有時讀書的野, 都講下天時地利人和~~~有D好叻好乖, 都未必考到心儀, 所以唔好太上心, 大家上來呻下就好了~

回覆 KKLmama 的帖子

好想知道一最後入到2nd in的小朋友,有冇係唔識hippopotamus 同Rhinoceros 㗎!到時share吓,睇吓係咪真係純粹收學術叻嘅人

回覆 Selina1986 的帖子

請問其實考咗咩英文日常生字?其實係咪有深(hippopotamus, rhinoceros)又有淺㗎?點解好似淨係講到得啲勁深嘅字咁嘅?

KKLmama 發表於 18-9-26 15:31
In 咗啲咩? 我囡淨係講咗認字, 但係唔識

證人只講到跳舞

回覆樓主:

我個攪笑,佢講唔到自己的題目,但佢好肯定同我講每個小朋友的題目都唔同,因為佢聽到。又話有人答得快,有人答得慢。

我怕佢只顧八掛人地題目,答錯自己的題目。

回覆樓主

我囡話仲有policeman, doctor, nurse喎,唔知真定假

回覆樓主:

睇左幾版 ,同呀仔講既完全唔一樣,呀仔話去左兩個課室,一個課室有老師用英文同佢傾計,有認字,問完就叫佢睇書,等埋其他人問完就去第二個課室 砌火車

回覆 wktse611 的帖子

咁呢啲英文生字都比較正常,其實係有深有淺,唔係真係誇張到個個都係深字!可能大家話唔識嘅就只有一兩個!咁就要睇埋其他方面先至得!而家啲學校應該唔會純粹到齋睇學術就收!

Dinhorse 發表於 18-9-26 23:13
回覆 wktse611 的帖子

咁呢啲英文生字都比較正常,其實係有深有淺,唔係真係誇張到個個都係深字!可能大家 ...

問英文生字肯定有深有淺,我小朋友話有問 boy

puiyee61 發表於 18-9-26 16:52
回覆 乖乖媽 的帖子

要識hippopotamus.........真係好深, 除非係一向谷開小朋友, K2讀小二果D小朋友先識.. ...

puiyee61 發表於 18-9-26 17:07

考完呢間之後, 我真心覺得要識咁深既字, 唔係我想要既result, 唔係要佢識小二小三lev ...

有同感
如果單係要求小朋友識比佢年齡深咁多程度嘅嘢,咁佢唔識就算了,都唔係我追求嘅結果

回覆 Dinhorse 的帖子

haha, 我都想知, 到時大家update 下, 純粹八掛佢想收咩學生

Dinhorse 發表於 18-9-26 18:44

好想知道一最後入到2nd in的小朋友,有冇係唔識hippopotamus 同Rhinoceros 㗎!到時s ...
真係識曬既, 我估唔止WKF一間OFFER, 到時又未必真係揀佢

山貓姐 發表於 18-9-26 17:16
我仔話英文生字除了一個之外全都識讀,佢正想用phonics拼音時,老師用手蓋著該字,不準他拼,他覺得不合理 ...

我囡話有啲好長既字佢唔識係咩,但都有拼出來,冇話老師唔準佢拼喎。不過我女拼音係拼得幾快下的。

聽聞直私考既深字唔係想睇小朋友識唔識,而係係預左佢地唔識,想睇小朋友反應(會嘗試拼下/直接話唔識?)及睇下小朋友拼讀既能力。

Dinhorse 發表於 18-9-26 19:17
回覆 Selina1986 的帖子

請問其實考咗咩英文日常生字?其實係咪有深(hippopotamus, rhinoceros)又有淺㗎? ...

我囡話啲字有深有淺,長中短(度)都有,其中一個長生字係ambulance。

幾時有RESULT?

Findox 發表於 18-9-27 11:07
幾時有RESULT?

網頁寫10月8

我個囡話無認字呀......而且佢45分鐘in 完....
‹ 上一主題|下一主題