用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教 esf school zones
go

請教 esf school zones

請教大家關於esf school zones問題
如果我有兩個地址可用
一個在清水灣 一個在九龍
心水cbs和kjs 因為這兩間分別離我的兩個住址近
但是填表的時候 發現填了清水灣住址就不能申請kjs
填了九龍住址 就不能申請cbs
想請教一下
填申請表格的時候因為怎樣填呢?才能申請到這兩間學校

yutochung 發表於 18-9-26 12:22
如果我有兩個地址可用

申請時已經要揀定報邊間,唔可以兩間報晒。你最後都只會得一個offer, 唔係自己揀take邊個offer..

回覆樓主

你住邊報邊啦,沒有誇區校巴的,再轉校亦麻煩

964000 發表於 18-9-26 14:08

現在住尖沙嘴 但係可以搬翻清水灣住 主要看邊間收
請問邊區易入d?

964000 發表於 18-9-26 14:08

現在住尖沙嘴 但係可以搬翻清水灣 主要看邊間容易入d

yutochung 發表於 18-9-26 14:12
現在住尖沙嘴 但係可以搬翻清水灣 主要看邊間容易入d

你可以喺out of zone 嗰度填其中一個咪得囉。e.g. cWBS, RC, 然後4th choice 係KJS.

Avocadosushu 發表於 18-9-26 17:46
你可以喺out of zone 嗰度填其中一個咪得囉。e.g. cWBS, RC, 然後4th choice 係KJS.

謝謝(emoji)

回覆樓主:

kjs 聽用家講華人多d,同學流動細d,教師好好

ddbb0099 發表於 18-9-26 19:31
kjs 聽用家講華人多d,同學流動細d,教師好好

謝謝 那應該cwb容易入d

Avocadosushu 發表於 18-9-26 17:46

純分析,4th choice係可以放跨區,所以有無地址都無影響。其實放得落4th choice, 都應該無乜可能中,除非㨂Peak, Bradbury或者Glenealy!如果放KJS喺4th, 咁同放棄4th無乜分別

yutochung 發表於 18-9-26 12:22
如果我有兩個地址可用

小朋友是否ESF幼稚園學生?又或者有其他priority ?
如果冇,咁入到KJS既機會好微!幼稚園生都收唔哂,冇乜機會收外來生。

shin08 發表於 18-9-27 19:58
小朋友是否ESF幼稚園學生?又或者有其他priority ?
如果冇,咁入到KJS既機會好微!幼稚園生都收唔哂,冇 ...

係呀,放KJS同SJS喺第一志願已經非常難中,如果仲要放喺2/3/4咁真係同留空佢無分別。

shin08 發表於 18-9-27 19:58
如果冇,咁入到KJS既機會好微!幼稚園生都收唔哂,冇 ...

不是原校生 所以還是報清水灣比較容易

mamaishere 發表於 18-9-26 22:18
純分析,4th choice係可以放跨區,所以有無地址都無影響。其實放得落4th choice, 都應該無乜可能中,除非 ...

想請教一下點解Peak, Bradbury或者Glenealy會易入啲?

Lindytiger 發表於 18-10-25 13:11
想請教一下點解Peak, Bradbury或者Glenealy會易入啲?

Peak 最容易。

Glenealy 會容易過Bradbury, 尤其呢幾年申請高小,因為Island School 搬咗去沙田/大圍。
Glenealy 接Island School, Bradbury 接South Island School。好多家長小學已經搬屋/轉地址,入Bradbury 唔入Glenealy,避免要中學接Island School.

雖然如果報Year 1, 到Year 7 時 Island School 應該已重建好搬番Borrett Road, 但因有sibling priority, 有阿哥家姐讀緊Bradbury,細佬妹都入番Bradbury, 變咗Year 1 Bradbury 都比Glenealy 難入。

Lindytiger 發表於 18-10-25 13:11

多外國人,turnover rate比較大。hk island 咁多IS , 就算Esf 自己primary school 港島有5間, 新界只有一間

Activehealth 發表於 18-10-25 13:31
Peak 最容易。

Glenealy 會容易過Bradbury, 尤其呢幾年申請高小,因為Island School 搬咗去沙田/大圍。

其實港島區幾間中學,成績係咪都係差不多?學生disciplines 有又冇邊間特別有concern?

Lindytiger 發表於 18-10-25 13:35
其實港島區幾間中學,成績係咪都係差不多?學生disciplines 有又冇邊間特別有concern?
...

ESF 中學HK island 依家只有West Island 同 South Island.

兩間成績差不多,West Island 可能sports 強小小,白人印度裔多啲。South Island香港人, 韓日裔多啲。

West Island 俾薄扶林墳場包圍,如果唔介意,環境都好清靜。South Island 位處全港最貴豪宅區之一:壽臣山、深水灣,望到海洋公園。

Activehealth 發表於 18-10-25 13:48
ESF 中學HK island 依家只有West Island 同 South Island.

兩間成績差不多,West Island 可能sports 強小 ...

我打算插G7, 請問機會係咪唔高?係咪好多人會排1、2 年先有面試機會?

Lindytiger 發表於 18-10-25 13:53
我打算插G7, 請問機會係咪唔高?係咪好多人會排1、2 年先有面試機會?

You mean Year 7 (11 years old)?

如LS 讀完小六應插Year 8, 因為ESF Year 1 5 years old.

South Island School 插Year 7/8 機會差不多等於零,大把原本升Island School 嘅都搬屋轉地址插South Island。West Island 情況都差不多。

有無考慮過Discovery College 或Renaissance College? 識人由St Paul Co-Ed 讀完中一後, 今年轉入Discovery College (住北角),讀得好開心!