用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援? ...
樓主: greentea000
go

請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援?   [複製鏈接]

回覆 little_yolky 的帖子

晌小五跳級, 真係諗唔過, 朋友個仔, 小二跳小四, 學校話冇問題, 因為未到呈分, 冇理由學校會要學生SKIP 小五喎, 好危險

hkpapa852 發表於 18-9-26 13:35
奇怪. 正常官津小學, 應唔會接受學生skip咗小五, 因為無呈一成績, 影響好大

EDB會參考番呈二同呈三成績去 ...
但係自行仲未有呈三成績, 咁點「估算」呈一成績?

只靠呈二, 當呈一MISS左, OR 病左冇考, 所以呈二好大壓力, 唔可以失手

妹妹頭 發表於 18-9-26 13:43

只靠呈二, 當呈一MISS左, OR 病左冇考, 所以呈二好大壓力, 唔可以失手
點會咁著數? 如果只用單次呈分, 咁呈一係級一, 呈二唔去考都得。

little_yolky 發表於 18-9-26 13:41
但係自行仲未有呈三成績, 咁點「估算」呈一成績?
所以可能只靠呈二當自行排名
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

greentea000 發表於 18-9-26 12:06
長話短說,青青跳左級,而家讀小六。校長推介王錦輝同真道,有比較多成功例子同支援。我想知道有無更多選擇 ...

我個人覺得小學校長大整古, skip左個小五呈一, 變左自行自降成績, 仲有2間直資中學, 真心唔係資優生, 普通band 1b ㄧ c都會入到。

其實想跳級, 點解唔上到中學先跳? 如中二跳中四咁。 浪費左自行或選更好直資中學嘅機會。

王家爸爸    發表於 18-10-9 08:37
妹妹頭    發表於 18-9-26 13:50
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

hkpapa852 發表於 18-9-26 13:46
所以可能只靠呈二當自行排名
N年前有個帖, 個女仔病咗無考某次呈分, 佢原本係B1, 後來學校係要將前兩次呈分成績打折計, 搞到個小朋友變咗B2定B3, 後來幾經辛苦好似叩入間都算OK既學校。個家長好唔開心, 因為學校係同佢哋講計兩次成績, 但如果計兩次成績個女仔都一定係B1, 但後來就跌咗Band, 搞到派得好差。好彩最後都入到間好有愛心既二線直資, 都讀得開心。

little_yolky 發表於 18-9-26 13:50
N年前有個帖, 個女仔病咗無考某次呈分, 佢原本係B1, 後來學校係要將前兩次呈分成績打折計, 搞到個小朋友變 ...
正常學校, 只會安排學生P2跳P4, 或P3跳P5 (如有龍中, 可能有機會俾你跳去P6)

因為P5同P6呢兩年係關鍵. 少咗一次呈分, 基本上係讓半臂, 除非另外兩次呈分都能保持Top 5%, 否則只有望考好"直資中學".
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-26 13:54
正常學校, 只會安排學生P2跳P4, 或P3跳P5 (如有龍中, 可能有機會俾你跳去P6)
仲要唔係一線直資中學!簡直係壯士斷臂!

gracelam 發表於 18-9-26 13:47
我個人覺得小學校長大整古, skip左個小五呈一, 變左自行自降成績, 仲有2間直資中學, 真心唔係資優生, 普通 ...
P4 升 P5....若跳級...去到真道要讀中學 ~~~

hkpapa852 發表於 18-9-26 13:54

阿女果屆六年級來個插班生,大陸來無考呈一,學校只計呈二三,最深既呈一無考,好著數

瑩希媽媽 發表於 18-9-26 14:31
阿女果屆六年級來個插班生,大陸來無考呈一,學校只計呈二三,最深既呈一無考,好著數
...
佢有冇係其它學校讀過小五?

點解妳阿女學校小六仲收人咁奇怪? 雖然有龍中啫.....

hkpapa852 發表於 18-9-26 14:36
佢有冇係其它學校讀過小五?

點解妳阿女學校小六仲收人咁奇怪? 雖然有龍中啫.....

有收,阿女呢屆同前年也有收,呢個應該無考呈一,聽說剛從北京落來,之前果個有系其他小學考左呈一,呈一最深的一次,佢吾使考,最後仲入左迦密,前年果個本身在私小是b3,後來也入左丘中

瑩希媽媽 發表於 18-9-26 14:39

有收,阿女呢屆同前年也有收,呢個應該無考呈一,之前果個 ...
咁個位係咪考前列?

hkpapa852 發表於 18-9-26 14:41
咁個位係咪考前列?

前十,但呈一最深,呈二正常,呈三最淺,佢無考系咪好著數

瑩希媽媽 發表於 18-9-26 14:42
如果係咁, 佢會著數.

但唔同學校, 呈一/二/三既深淺安排唔一樣

瑩希媽媽 發表於 18-9-26 14:31
...
死啦, 依家好驚, 呈一好淺, 呈二範圍比平時多, 一定係最深。好驚!

hkpapa852 發表於 18-9-26 14:43
如果係咁, 佢會著數.

但唔同學校, 呈一/二/三既深淺安排唔一樣

我知,但呈一果次真系好低分D人,阿女咪糸果次失手

瑩希媽媽 發表於 18-9-26 14:42

我估,佢係類似無呈分小學,係靠睇佢成績+面試獲取錄,並非睇教局排位~~~
‹ 上一主題|下一主題