用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援? ...
樓主: greentea000
go

請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援?   [複製鏈接]

asweetmom 發表於 18-9-27 06:17
時間緊迫,還是先準備呈二吧,等你好消息!

暫時唯一好消息係讀真道學費符合全免資格,因為真道計家庭成員係包括學生家長供養既父母。

醒目開學勳章 貢獻勳章

greentea000 發表於 18-9-27 09:56
佢阿媽一早打算送佢去法國留學,仲小一就俾佢學定法文,但筆錢唔夠中學又讀直資大學又留學。兩人想法有分 ...
小小意見,搞掂目前先
孩子能力夠,自然考到好學校,分分鐘有船,唔駛家長俾

可以留意 project access, 會教人考外國頂尖大學,攞船,免費嘅

恐龍家

小曳人 發表於 18-9-27 10:03
小小意見,搞掂目前先
孩子能力夠,自然考到好學校,分分鐘有船,唔駛家長俾

無錯,遠水救唔到近火,所以求人不如求己。

sunnymama2 發表於 18-9-27 07:55

咁青青有冇講到好憎番學,乜都識哂,和同年紀的唔啱玩?

佢上年回流香港,廣東話識聽唔識講,努力左一陣就放棄結交同級同學仔。之後佢主要同其他NCS同高班師兄姐玩,比較容易用普通話同英文交談。
因為擔心佢科中文(小四要補底),大考完6月開始預習五上。要7月買齊書,中英數常都提早準備。
再到開學有個跳級機遇,佢考出意外成績,相信係我唔知道既背後付出相當多,呢個亦係我無出聲反對跳級既原因。

greentea000 發表於 18-9-27 09:56
佢阿媽一早打算送佢去法國留學,仲小一就俾佢學定法文,但筆錢唔夠中學又讀直資大學又留學。兩人想法有分 ...

https://youtu.be/UuyWh9H9Hmo
法国公立大学免費啊~

小四中文要補底禁点应付小六既中文呢?

sunnymama2 發表於 18-9-27 07:02

有同感,誇張d講,跳級幾年讀大學,係就係叻過好多人, ...

如無意外,青青大學會揀農科,又真係相當冷門下。前排我見佢睇中國農大網頁,按內地農科排名呢間應該係首位。

greentea000 發表於 18-9-27 10:24
如無意外,青青大學會揀農科,又真係相當冷門下。前排我見佢睇中國農大網頁,按內地農科排名呢間應該係首 ...

真要參考下升学顧問既帖,資料齐全:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416&extra=page%3D8

Yanamami 發表於 18-9-27 10:23
https://youtu.be/UuyWh9H9Hmo
法国公立大学免費啊~

我好殘忍咁無俾佢上任何興趣班,其他活動都可免則免,力追中文,當然學校既補底班都幫到好多。

greentea000 發表於 18-9-27 10:24
如無意外,青青大學會揀農科,又真係相當冷門下。前排我見佢睇中國農大網頁,按內地農科排名呢間應該係首 ...

既然咁鐘意農務,點解唔響大6讀香港邊有呢樣嘢

其實大家......唔好太認真.....

bb鼠 發表於 18-9-27 10:37

之前佢係內地讀國際學校係佢阿媽公司出錢,佢打媽打算轉工又負擔唔到國際學校開支(學費+住宿+遊學+雜項=2x萬人民幣/年),所以佢就回流香港主流學校,過幾年冷河再出去留學。人算不如天算,佢果陣參加左國際學校既園藝計劃回流左香港先出成績。

醒目開學勳章 貢獻勳章

IloveJJ 發表於 18-9-27 10:25
點解你唔幫你仔縮短刑期呢?或者轉去適合佢既學校?你仔學校已好好,對佢呢種學生,都無支援嗎?
...
因為學校無呢樣野,亦無其他學校願意收我仔 (包括timing 唔啱,阿媽太忙唔夠積極)
老師一句:唔止你一個
你已經乜都唔駛要求

其實大眾有所不知,政府係無$$俾官津學校去支援資優兒架!除非佢地係雙重麻煩類別,即係附加讀寫/自閉 之類,政府俾SEN嘅funding,係唔可以用响資優兒支援上面

你以為我得到好多 (gifted),其實無睇到我無咗/需要嘅野都唔少

至於刑期,都P6喇,或者上到中學會好d,人人都話書院自由.... 始終人係要成長,無可能全世界就你一個架
要發展,自己响校外搞就算
比佢更叻嘅人,小學已考AL 都繼續一級級讀,呢個社會係咁,要行自己嘅路一d都唔容易,行唔行~都比人指指點點,對得住個仔就算...

恐龍家

pattoby 發表於 18-9-27 10:42
其實大家......唔好太認真.....

我都有D後悔開左呢個咁有爭議性既帖

bb鼠 發表於 18-9-27 10:37
唔O係香港拎埋D免費教育先, 咪好唔抵...緊要拎盡佢啦!!!!

greentea000 發表於 18-9-27 10:44
之前佢係內地讀國際學校係佢阿媽公司出錢,佢打媽打算轉工又負擔唔到國際學校開支(學費+住宿+遊學+雜項=2 ...

咩工咁好資助成2皮野一個月,我自己份工都無2皮,反而資助多過人工,睇嚟我要向公司反映一下今時今日咁嘅公司唔係人做
至少起碼資助下我呢d有返工有交稅但無錢去遊學嘅苦媽

pattoby 發表於 18-9-27 10:46
唔O係香港拎埋D免費教育先, 咪好唔抵...緊要拎盡佢啦!!!!

津校開學都唔少錢,但我地又無資格資助

bb鼠 發表於 18-9-27 10:49
咩工咁好資助成2皮野一個月,我自己份工都無2皮,反而資助多過人工,睇嚟我要向公司反映 ...
厘D野, 我地D土生土長香港人唔會明架喇!

pattoby 發表於 18-9-27 10:54
厘D野, 我地D土生土長香港人唔會明架喇!

greentea000 發表於 18-9-27 10:46
我都有D後悔開左呢個咁有爭議性既帖

其實大家都相信青青好叻。跳級冇問題,但唔明點解跳過5年級,如果考官津,自行面試未必有優勢,靠派位,人地有過呈一的經驗,呈二,呈三都有着數,會更加努力。考直資,唔駛講,要求更高,d人更叻,好多學霸,又始終大青青一年。

最驚佢真係幫青青揀二三線中學。。。可能唔啱聽,只怕跳過5年級會害左小朋友。
‹ 上一主題|下一主題