用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援? ...
樓主: greentea000
go

請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援?   [複製鏈接]

回覆樓主:

時間緊迫,還是先準備呈二吧,等你好消息!

IloveJJ 發表於 18-9-26 17:55
有分析咁好既,「左腦思維型」係點?

看這個十分清楚
https://www.businessweekly.com.tw/article.aspx?id=1998&type=Blog

hinhei 發表於 18-9-27 01:41
唔明點解要跳級,白白無咗一年小學童年回憶!
仲要咁奇怪小四跳小六去考b2直資……

有同感,誇張d講,跳級幾年讀大學,係就係叻過好多人,但原來讀OU 和冷門科,有意思嗎? 不如順住讀考入3大讀神科唔好咩?

點解咁鐘意跳級,有非跳級不可的原因嗎?講真,我相信香港大把小朋友都有能力跳級,k3能力已經係小二level, 小二的又有小四level, 大把,好多小六生有中學程度,當中大把有能力跳級,你有禸3力同佢地爭? 除非真係超超超好多,但小朋友只係二線但又唔係最top,有能力和班學霸爭?

跳級係各人喜好,但我點都唔會跳左5年級囉。

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,我仲建議GT

睇見你個case,羨慕+羨慕,外人係唔會明白,一個資優兒成長嘅需要 (特別係highly gifted嗰班嘅情況),學校個名~ 其實唔係太重要,返學都無野學嘅 (智識層面) ,仲要產生無限嘅情緒問題

先講GT,上網search 黃旭黃日,佢兩個係讀GT嘅,最終一個跳去DB,一個留GT但跳兩年,老師俾好多support佢,特別係語文方面,幫佢補課

關於真道,因為本身課程係跟創校校長嘅資優兒需要而編寫嘅,所以真道好,但報名期早,我估已過.....
真道係好多資優兒轉校之選

WKF 就真係.....

回答各位唔明點解要跳級嘅家長
只講真正有需要嘅情況,希望解決佢地有幾討厭"返學無野學到",每日面對老師們要求同自身能力嘅差異... 打個比寓,一個中學生,迫佢日日去小學返學,跟足課程做野,呢個情況,會有好嘅童年回憶嗎?日日好似坐監!跳級,係縮短刑期
恐龍家

asweetmom 發表於 18-9-27 06:21

看這個十分清楚

左腦思維型又如何? 睇落去讀書好似比右腦思維型的叻,但都要講整體分數。

例如:
A: 左腦70分,右腦50分,左腦型。
B: 左腦 100分, 右腦150分, 右腦型

以上邊個叻d?

仲有唔好睇少右腦型的人,佢地社交,好有創意,唔少科學家都係右腦型的,當然佢地左腦都勁啦。

小曳人 發表於 18-9-27 07:14
樓主,我仲建議GT

睇見你個case,羨慕+羨慕,外人係唔會明白,一個資優兒成長嘅需要 (特別係highly gifted ...

記得你兒子係top of the top, 你會比佢跳過小五嗎?

可能家中無資優兒,所以唔明點解要跳過5年班。如果真係資優,小二應可睇到,大可當時直升小四,或小三跳小五。

我地最唔明係,樓主為侄女跳級而高興的同時,又揾埋3線的中學俾佢。。。

我地係為樓主侄女擔心呀

樓主,我仲建議GT

睇見你個case,羨慕+羨慕,外人係唔會明白,一個資優兒成長嘅需要 (特別係highly gifted ...

問題係青青有冇超咁多學年急到要小5跳,學樓上講大把級一超哂班,又要跳?

認同你最後個段所講,但問題係青青佢有出現所講?如果有應該唔係跳一級,最少2,3級吧!

醒目開學勳章 貢獻勳章

sunnymama2 發表於 18-9-27 07:22
記得你兒子係top of the top, 你會比佢跳過小五嗎?

可能家中無資優兒,所以唔明點解要跳過5年班。如果真 ...
孩子成長,發現自生能力大咗,佢地思想上亦較早熟,10歲開始就更唔肯妥協,所以,作為家長只有見步行步,無planning 呢樣野,如果眼前見到孩子痛苦返學,我相信會多少少人認同俾返個快樂少少嘅童年佢,唔好迫佢"按步就班",學校banding 並不重要
坦白講,我隔幾日就同仔講:唔好要阿媽坐監啦!
人大咗,其實講道理多咗,妥協多咗,但阿媽唔會無視孩子嘅痛苦掛

我試過考其他學校跳班,可惜唔成功,語文能力未及該校較高嘅要求,現只想快快升中,相對較自由,可以課堂上自己睇書

回應有人提,點解唔中學先跳,因為小學d野淺d,唔駛點理解,中學d野要多好多理解,所以中學唔應該跳,考公開試除外
恐龍家

樓主,我仲建議GT

你對資優兒童了解比較多,有冇官津校都可以提供足夠發展空間?的確唔使睇名氣,識得而且又有心栽培小朋友的學校更加適合。樓主case 父母target 官津校

醒目開學勳章 貢獻勳章

kirstyau 發表於 18-9-27 07:27
問題係青青有冇超咁多學年急到要小5跳,學樓上講大把級一超哂班,又要跳?

認同你最後個段所講,但問題係 ...
如果係能力未及,就真係未必適合
但如果心理評估都做埋,應該可以

一般跳級,需要考慮孩子情況、心理、能力等,好多人無情緒問題,根本唔需要考慮跳級,同齡peer group 對成長有好處
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 18-9-27 07:38
你對資優兒童了解比較多,有冇官津校都可以提供足夠發展空間?的確唔使睇名氣,識得而且又有心栽培小朋友都 ...

青青係女仔?我只熟男校,女校一般比較嚴,可能男女校會比較好
男校,其實九龍幾間都算自由

如果我揀中學,我唔會搵支緩,我要嘅係包容同自由可能呢幾年津校生活已將我訓練成對學校無要求,自己响外面諗辦法啦
學校見乜都幫我簽,老師唔搞事,已經心滿意足
另外,就係中學生活同小學好唔同,佢地要嘅支緩都唔同
恐龍家

kirstyau 發表於 18-9-27 07:27

認同你最後個段所講,但問題係 ...

咁青青有冇講到好憎番學,乜都識哂,和同年紀的唔啱玩?

醒目開學勳章 貢獻勳章

資優唔等於積優

亦好少所有學科超前,重要嘅係孩子學習動機,做得唔夠好,唔等於佢地無能力做好d

班都跳咗嘅話,唔好再講返轉頭喇
恐龍家

小曳人 發表於 18-9-27 07:45
你仔嗰間都唔理應該收咗唔少資優喎!

青青父母好似唔係好識點樣栽培佢,佢自己又好想讀SPCC。可能男女校自由過女校?

醒目開學勳章

小曳人 發表於 18-9-27 07:45
如果九龍男校咁自由,你仔無理由讀得咁痛苦喎。。

醒目開學勳章

講真香港真係唔多支援資優教育,印象中你表親英法文都流利,加上性格成熟,不如早啲送去外國讀書,應該有更好發展

sunnymama2 發表於 18-9-27 07:55

咁青青有冇講到好憎番學,乜都識哂,和同年紀的唔啱玩?

我都係返問緊,要樓主先知

kirstyau 發表於 18-9-27 09:42
我都係返問緊,要樓主先知
我细女小-已係禁唔见得佢係资优,只觉佢好麻煩。

bobbob 發表於 18-9-27 09:31
講真香港真係唔多支援資優教育,印象中你表親英法文都流利,加上性格成熟,不如早啲送去外國讀書,應該有更 ...

佢阿媽一早打算送佢去法國留學,仲小一就俾佢學定法文,但筆錢唔夠中學又讀直資大學又留學。兩人想法有分歧,互不妥協。

醒目開學勳章 貢獻勳章

bobbob 發表於 18-9-27 09:26
如果九龍男校咁自由,你仔無理由讀得咁痛苦喎。。
係中學自由,唔係小學
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題