用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援? ...
樓主: greentea000
go

請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援?   [複製鏈接]

greentea000 發表於 18-9-26 14:48
咦,迦密無呈一成績都得,多謝資訊!

可能大抽獎入!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

瑩希媽媽 發表於 18-9-26 15:10
反正吾跳系級一者,跳左邊個敢包是級一。兩者不同

有能力的話,我寧願直插入有龍中既直資名校。
佢P6收得你,自然直升既機會高D。

Felix223    發表於 18-9-27 12:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

瑩希媽媽 發表於 18-9-26 15:08
考得差可以去返小五?做乜好似好兒嬉咁

呈二成績差返去小五只係青青媽一廂情願

greentea000 發表於 18-9-26 15:15
呈二成績差返去小五只係青青媽一廂情願

不過是否巳成定局了?唯有努力考好呈分

hkpapa852 發表於 18-9-26 15:14
佢P6收得你,自然升直機會高。

認同

瑩希媽媽 發表於 18-9-26 15:05
佢系咪本身大人一年,如果吾系,真系無必要跳級,跳左成績真系可以好似之前咁好?
...

好快就知,11月頭就考呈二。

greentea000 發表於 18-9-26 15:19
好快就知,11月頭就考呈二。

如果吾理想,有何打算?

hkpapa852 發表於 18-9-26 15:14
佢P6收得你,自然直升既機會高D。
建議去真道...即係跳2年 ~~~

既然已經跳級,返轉頭的確唔係咁好。不如好好plan一下如何發揮手頭已經有的優勢。

如果小朋友的確能力超長,應該對學校課程應付自如。

第一就是繼續保持成績水準,大小測驗考試分數要靚,自行時就算呈分試成績未出,或者失手,都有些backup information.

還有就是不如參加一些學術方面比賽,與六年級同學一起比,又可以拎到獎,都可以證明是可造之材。

如果學校測考簡單,上堂太悶,孤獨求敗的感覺,可以考慮上資優課程,例如HKAGE或一些國際上出名的資優課程,好多是網上學習。

希望考入直資,或者自行入到適合程度的學校。

瑩希媽媽 發表於 18-9-26 15:19
如果吾理想,有何打算?

努力呈三,準備叩門,戰鬥到最後。
我要認真諗下,萬一中間有直資收,係咪袋住先。

持之以恆 發表於 18-9-26 15:06
學校以前無人跳級?

近10年都無

b3410 發表於 18-9-26 15:23
既然已經跳級,返轉頭的確唔係咁好。不如好好plan一下如何發揮手頭已經有的優勢。

如果小朋友的確能力超長 ...

無時間搞資優啦,但求績優就好。會參加數學比賽,希望有收獲。

妹妹頭 發表於 18-9-26 15:06
回覆 greentea000 的帖子

點解一定要跳, 跳左係咪只係 "自我感覺良好", 好多野仲要睇客觀因素, 如果係我,  ...

今朝佢問佢老豆,跳左級起碼慳一年生活費,係咪可以用返係spcc?

greentea000 發表於 18-9-26 15:23
努力呈三,準備叩門,戰鬥到最後。
我要認真諗下,萬一中間有直資收,係咪袋住先。
...
咁要睇邊間直資喎。唔係努力到呈三, 係努力到畢業試。依家DGS已經開始報名了, 其他都陸陸續續開波, 你要快D。SPC呢D要寫四本讀書報告既, 你就唔好搞喇, 慳返D時間準備呈二實際D。

你有另一敗筆, 係今年用新數據年, 如果青青正正常常升P5, 會沿用上一年相同數據, 即係個banding又少一項變數, 今年P6, 係有多一項不明朗因素。

greentea000 發表於 18-9-26 15:47
今朝佢問佢老豆,跳左級起碼慳一年生活費,係咪可以用返係spcc?
真係聽到都想流眼淚。佢堅持跳級, 只係為咗想入SPCC, 但父母唔想佢入直資嘥學費!小朋友唔識咁多, 唔知道個遊戲既複雜性, 你要同佢解釋。佢原本好地地考SPCC都有機, 唉!

回覆樓主

小四跳小六,只用呈二成績加面試,target SPCC,呢個係超高槓桿率嘅窩輪。博到就發達,但真係要留意風險。校長喺推介呢隻投資產品時有冇解釋風險?

little_yolky 發表於 18-9-26 15:55
真係聽到都想流眼淚。佢堅持跳級, 只係為咗想入SPCC, 但父母唔想佢入直資嘥學費!小朋友唔識咁多, 唔知道個 ...
小朋友好生性!SPCC每年中二都收唔少插班。萬一中一入唔到,有心讀 中二再去考。

kennyklt 發表於 18-9-26 16:01
小四跳小六,只用呈二成績加面試,target SPCC,呢個係超高槓桿率嘅窩輪。博到就發達,但真係要留意風險。 ...
你可唔可以講D聽得明既嘢呀, 完全唔知你up乜。

b3410 發表於 18-9-26 16:04
小朋友好生性!SPCC每年中二都收唔少插班。萬一中一入唔到,有心讀 中二再去考。
...
如果我小朋友咁叻咁乖, 我叫C6出去做夜更通宵實Q都俾佢去讀。

小時了了    發表於 18-9-26 16:17

greentea000 發表於 18-9-26 15:47

學 kennyklt 網友講, 跳級呢個投資 Plan 校長推動, 咁不如叫校長用 spcc 校長推薦嗰條隊考, 成功機會率係咪會高啲?!

https://www.spcc.edu.hk/admissions/local-admissions/secondary/f1
- School Nomination Scheme (Financially Disadvantaged / Outstanding Students)
- School Nomination Scheme (Financially Disadvantaged) Fee Remission Brochure & Application Form

‹ 上一主題|下一主題