用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援? ...
樓主: greentea000
go

請教邊間中學歡迎小學跳級生同有強力個别支援?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

bb鼠 發表於 18-9-27 10:49
咩工咁好資助成2皮野一個月,我自己份工都無2皮,反而資助多過人工,睇嚟我要向公司反映 ...
其實做expat好多時係咁好福利,你可以考慮下

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 18-9-27 10:27
真要參考下升学顧問既帖,資料齐全:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3570416 ...
你大女嗰間係咪都好自由下?樓主表親可以考慮喎

醒目開學勳章

小曳人 發表於 18-9-27 09:59
係中學自由,唔係小學
ic
希望中學部如你所願

bobbob 發表於 18-9-27 11:01
你大女嗰間係咪都好自由下?樓主表親可以考慮喎
超自由

醒目開學勳章

greentea000 發表於 18-9-27 09:56
佢阿媽一早打算送佢去法國留學,仲小一就俾佢學定法文,但筆錢唔夠中學又讀直資大學又留學。兩人想法有分 ...
網友話齋,法國uni免費,用筆錢去讀中學,好過留響香港,你響度都見唔少x眼看人低嘅言論,響學校只會聽到更多

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 18-9-27 11:06
超自由
咁應該推介下俾樓主,而且我見都好着重學生英文能力,合晒何車

小曳人 發表於 18-9-27 07:14
樓主,我仲建議GT

睇見你個case,羨慕+羨慕,外人係唔會明白,一個資優兒成長嘅需要 (特別係highly gifted ...

都係㗎,學業可以碌過,麻煩嘅係情緒。
我小學時期,除咗英文堂其他科全部沉醉於自己世界:睇書,畫公仔,寫小說。老師挑通眼眉,成日故意的我起身問,偏偏次次答啱,耐我唔何,只係操行得 B, 人際關係都唔好,因為無論家境,心境都同同學唔同,同學覺得我高傲,其實係唔知同佢哋講咩好 (身為養女俾養母嘅親人當妹仔嘅辛酸?父親年紀大,仲要一日做到黑,半日幫人抹車放工返嚟做晒家務,憂心佢捱唔住?同學們只憂心下次出國旅行又係去東京迪士尼,無得去美國,講呢啲佢哋點會明)。總之日日返學似坐監,同同學相處似湊女,苦不堪言,患上抑鬱症。

小曳人    發表於 18-9-27 11:25

greentea000 發表於 18-9-27 10:18
佢上年回流香港,廣東話識聽唔識講,努力左一陣就放棄結交同級同學仔。之後佢主要同其他NCS同高班師兄姐玩 ...

開學先通知可以跳級,安排咁既,P5書都埋晒,仲讀少成個月P6~~~

mcl203 發表於 18-9-27 11:15
開學先通知可以跳級,安排咁既,P5書都埋晒,仲讀少成個月P6~~~

你應該無睇#9
咁五年級書又唔算浪費,有讀過先通過筆試,就唔好介意用左3個月定10個月啦!

bobbob 發表於 18-9-27 11:09
網友話齋,法國uni免費,用筆錢去讀中學,好過留響香港,你響度都見唔少x眼看人低嘅言論,響學校只會聽到更 ...

等考左呈二,手上有多D資料我再遊說下表姐。

greentea000 發表於 18-9-27 11:25
你應該無睇#9
咁五年級書又唔算浪費,有讀過先通過筆試,就唔好介意用左3個月定10個月啦!
...

我只係奇怪學校如此安排啫,升左班先安排學生跳班~~~

小曳人 發表於 18-9-27 10:45
因為學校無呢樣野,亦無其他學校願意收我仔 (包括timing 唔啱,阿媽太忙唔夠積極)
老師一句:唔止你一個
...
哈哈!當年我自行前問過中學入學組老師。估唔到佢話學校冇資源,坊間支援最好嘅學校係SPCC,建議我哋試下。但怕咗孩子的搞事能力,最後乜都唔搞,派位後扣門算數。

sunnymama2 發表於 18-9-27 10:57
其實大家都相信青青好叻。跳級冇問題,但唔明點解跳過5年級,如果考官津,自行面試未必有優勢,靠派位,人 ...

經過呢幾日周圍打探,我已經無咁焦心啦!幾個讀無呈分小學既同事仔女都入到相當唔錯既官津中學,只係準備工夫要充足,我而家要做定。
我對直資亦都有左唔同睇法,頂級既根本無需要爭取學生,二線既出盡錢出力表示誠意。

IloveJJ 發表於 18-9-27 11:39
喂!你又嚟啦!唔駛咁架,剩係記有用既野,其餘既就跳過囉!

我相信有唔少青青呢類人,佢地父母或者唔願意承受壓力開帖求助,就當留俾後人一個參考。

bobbob 發表於 18-9-27 09:31
講真香港真係唔多支援資優教育,印象中你表親英法文都流利,加上性格成熟,不如早啲送去外國讀書,應該有更 ...

要放洋都要理解清楚先,某些國家小學階段唔太緊張,依年齡入學,除時唔係跳班,係假留班添。當然,特別安排係例外~~~

‹ 上一主題|下一主題