用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
樓主: 小時了了
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

gigayan 發表於 20-4-27 20:03
言論自由阿媽個代都有,只不過無咁多咁公開嘅平台分享,現今年青人面對嘅嘢同阿媽個代面對嘅好唔同,除非 ...

依家最大問題係佢哋睇完呢D嘢,吸收完呢D資訊,你係唔會知,佢亦唔會同你講,然後一步步響佢哋心入面潛移默化,影響咗佢哋既價值觀。

MrBeast 發表於 20-4-27 19:55
emm, 我都覺得寫得好貼⋯我們這一代父母,好少是good listener

我阿爸係裁縫C傅,響屋企工作,我日日放學返去做完功課,就坐響衣車上面唔停係咁同佢講嘢。佢就一邊做一邊聽

Jane1983 發表於 20-4-27 20:10
回覆 little_yolky 的帖子

我小器,特別係對我女。我對我老公,或者6299的嘢,反而比較寬容。 ...

咁你咪唔好咁小器囉,我神經好粗,轉個頭就唔記得。

gigayan 發表於 20-4-27 20:15
所以要一早打定預防針,比佢地接觸到呢d資訊更早!其實呢個post係我女嘅朋友話佢知,之後佢一路叫我去睇, ...

其實依家網上有D資訊好反智

Yanamami 發表於 20-4-27 20:23
你係咪管太多呢?唔梳头都要理?我女小一唔自动起身番学我都唔理~唔好講唔沖涼唔梳头唔做運動。 ...

咁係你既眼中其實佢哋係無乜嘢了。

Jane1983 發表於 20-4-27 20:39
如果亞大係我女,
唔梳頭 - 我會話吓佢。女人外形都好緊要,我希望佢有個awareness。
唔做家務 - 我唔在意 ...

仲有無惡行⋯⋯唔理人囉,自我中心囉,反白眼囉。

Yanamami 發表於 20-4-27 20:40
係~唔知你煩乜~無病呻吟。

little_yolky 發表於 20-4-27 20:44

上個禮拜差D俾阿細激到我經脈盡斷呀!度氣響身體入面亂竄!當晚瞓到半夜即刻發高燒!

Jane1983 發表於 20-4-27 21:25
面部表情唔友善唔得人鍾意,我估係青春期特性。我有次偷錄我女比佢睇,奄尖腥悶,個樣克人憎到呢,佢自己 ...

咁都話無問題,我諗唔到其他嘢喇。

S-Kwok 發表於 20-4-27 21:25
可能你要學下陶妖、生死谷入面嘅主角咁,學下如何運氣。

我血壓低,經常得4x,成日同老公講唯一好處係唔 ...

血壓太低死人架喔!

IloveJJ 發表於 20-4-27 22:07
其實教細路自己首先應該冷靜,我打好鬧好趕佢出街好,我都無真係動氣,有乜好嬲?一個方法唔得,就諗第二 ...

我次次都係自己最傷喔!用手打佢佢無事,我自己睇咗兩日跌打;下次擸架撐啦,佢D皮紅下,我就隻手標血;鬧佢就鬧到自己發高燒⋯⋯

IloveJJ 發表於 20-4-27 22:27
咁即係無用囉!
首先,你唔能夠冷靜,就唔好用硬,好易過火。
其次,佢唔怕,就即係無用。

吓?!我唔識喊架喔!我家姐都話未見我喊過!

呢個禮拜仲要休息一下,仲未好返。

Yanamami 發表於 20-4-27 23:51
BBC有套documentary,真係去睇下,出世BB之後第二期發育,-切行為有得解釋。知多左唔会禁嬲……受打机、 ...

咦?呢套Child of our time唔知係咪陀住阿大時過套呢?果時班小朋友剛剛出世,乜拍到青春期咁誇張?好好睇架。

Jane1983 發表於 20-4-28 09:02
回覆 little_yolky 的帖子

你咁既身體狀態,真係無能力體罰細路。你都係走唐三藏唸經路線,或者扮喊襟玩d ...

唔好話體罰,上次鬧完都病咗好耐,今次仲病得勁咗!

IloveJJ 發表於 20-4-29 15:04
我又唔會規範佢點做,我都同佢講,我作為媽媽,一定會俾意見佢教導佢,但佢已經大個,聽完唔認同唔接受我 ...

我想問下,你一邊話佢哋,佢哋一邊仲嘴up up,反白眼、嘴miu miu,你點處理?

IloveJJ 發表於 20-4-29 17:34
咪好似我嗰度咁講囉!話我俾意見佢可以唔用,但唔可以無禮貌。

有次我仔無禮貌,我話好嬲,咁我就喊,講 ...

但係你D招數係細個至有用吧!佢哋細個時好乖架,尤其阿大,係小天使嚟。

咁大個,呢招用唔到,一邊話佢,一邊繼續miu嘴。

b3410 發表於 20-4-29 19:27
我都覺得仔比較容易教,單純D
女仔唔work, 打又唔係,鬧又唔係,喊到梨花帶雨,真係

係。佢哋喊得仲快過你年紀大,無辦法,淚液唔夠

小時了了 發表於 20-4-30 01:53
其實,阿女同我講嗰套韓劇前,我同阿女細訴我對我媽一個遺憾係佢人生最後嘅2、3個月中未能遵守約定帶佢同一 ...

吓!咁唔怪得之!阿細我係放前0後10產假!!原來係我既錯!!!!!!!!

IloveJJ 發表於 20-4-30 10:41
喂,你與其剩係期望有奇蹟,或者搵原因,不如想下對策好過啦!
...

依家咪搵緊B2尾B3頭學校囉!

Yanamami 發表於 20-4-30 12:51
我都係番到最尾-刻先去生……

因為我係預約剖腹,所以朝早返工,放工入院
‹ 上一主題|下一主題