用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 深水埗英華書院
樓主: elaine8168
go

深水埗英華書院   [複製鏈接]

回覆樓主

小兒讀英華中一,很意外學校強調品德兄弟情遠遠高於成續,老師很強調同學們互相照顧,反而學術成績只提過測驗成績比例,小兒不是英華小學上,但短短幾個月已有超強歸屬感,學校老師、校長真用心教育學生,超讚

Krissi 發表於 18-10-30 17:24
英華通識究竟以中文定英文應試? 我都想知, 謝.

中文

Tingting1019 發表於 18-11-4 09:52
昨天去左簡介會,非常感受學校強調品德教育,也非常注重學生要互助,更希望同學可以做多D社會服務,將來回 ...

阿仔開學第二個月即被nominated 參加top teen (即義工隊),不得不讚老師惠眼,知道阿仔身中福中不知福,希望透過義工令阿仔學習一下服務社會

Veron081207 發表於 18-11-5 09:11
功課量多嗎?
一年多少次考測?

兩測兩考,開學一直很少功課,臨大測時又多一點

IloveJJ 發表於 18-11-5 11:52

請問臨大測是幾多呢?老師是想幫學生溫書嗎?

大測係10月29號,測前個禮拜比較多功課;以前小學都係測驗考試前多D功課,所以我覺得可以接受

happykidz 發表於 18-11-6 01:38
不過我朋友個仔今年讀中一, 話日日話十樣以上功課, 做到好夜喎。不過可能佢個班特別多功課或者佢做得慢都 ...

記得大測前阿仔有兩日真係做到好夜;阿仔表示以前小學功課多但淺,現在少功課但深。開學時有師兄分享,中一與小學始終是一個大改變,小朋友一定要時間適應的,第一年可能比較辛苦,共勉之

5tgb 發表於 18-12-2 14:28
男英,我無好感。
去年孩子曾經報過,但遺失了面試通知書,學校叫我去補領(要請假才符合補領時間),我卒 ...

我覺得考中學某程度和考小學一樣~搵啱對象,或者講眼緣,本人覺得QC和YW搵的學生對象都有些不同,QC重學術,特別是奧數,YW重音樂;我都識一個級一的英華無2nd interview,反而考廿幾三十幾都有2nd in,什至offer。

la5711 發表於 18-12-2 15:21
1. 如果你係自己遺失面試通知書,  學校要求在辦公時間內補領,  係好合理.
    好難怪學校唔就你返工時間. ...

仔仔講過有一題時事,叫佢講下當年旺角街頭賣藝的意見;仲問佢會選擇什麼表演。我想這些題目沒有exactly answer,老師睇臨場發揮,講真,點都會有點主觀分

5tgb 發表於 18-12-2 15:45
如果英記重音樂,那就重奇怪,因為孩子是管樂八級,而且無2nd in 的都是QC管樂團成員。 ...

有時真係唔知點解,我上文提級一無2nd interview 的小朋友都是兩種學器七級及八級。不過我知中樂好缺人,可能識玩琵琶必收。

持之以恆 發表於 18-12-2 15:53
可能你小朋友太出色,英記覺得你唔係真係想入讀。

都唔奇呀,成績又好,音樂又叻,好大機會入QC。

5tgb 發表於 18-12-4 08:23
不怕直說,5tgb報YW是因為知道其面試有質素,才會報考,因為它比心中其他中學的面試早,就算YW 有2nd in,  ...

其實如果樓主不是存心讀英華,又何須耿耿於懷,我相信每間學校是搵「對」的學生,既然大家都不是對方的cup of tea ,更加不要浪費大家時間,除非你想集郵吧。其實你小朋友現在讀一間咁頂級學俯,真是值得很開心,過去的事,let it go

wccfgoldcard 發表於 18-12-5 12:08
佢 之前 係寫 佢仔 係 派到入 QC, 又 唔係 叩門考入, 只能 講 佢個仔 值 band 1 ( top 33% in HK ) 及 有運 ...

一個小朋友就算幾叻都好,任何一間直資學校都有自主收生權,唔收就係錯事?其他網友持不同意見就話人係打手?對於一個成人來看,其言行、心胸真有點令人失望

回覆樓主

無錯,討論是以事實理性討論
可惜我見唔到某會員有理性討論,仲以打手侮辱其他會員,加一句歡迎對號入座;還有學校無迎合某人個人願望,左一句百年老校,右一句毀於一旦。

其實我真係覺得英華只是一間好普通的1B學校,但原來驚覺學校(emoji)選學生非單單靠成績,還會著重學生全人品格發展,亦就是這樣為學校擋左一劫。
‹ 上一主題|下一主題