用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 M2+BASF+Econ (有利於大學什麼科?)
樓主: 花仔媽咪
go

M2+BASF+Econ (有利於大學什麼科?) [複製鏈接]

回覆 王家爸爸 的帖子

請問 PHY + ECON 可以在大學有什麼選擇  ?
因為小女中三, 她 一早決定 選PHY , CHEM + M2,
問她點解選此科理, 由是喜歡數學 及 不喜歡背書

而我就希望她多看ECON / BAFS (但又怕太多數計) 我只想她多些選擇 到大學選科時, 不太少如果不選擇M2 是否好些 ?因我都想緊M2是否有用另外, ECON 易讀嗎? 是否像通識一樣 ?

MIHO

MIHO.WAH 發表於 18-10-24 14:54
回覆 王家爸爸 的帖子

Phy+Chem+M2不是更多選擇嗎?

回覆 王家爸爸 的帖子

在中學讀ECON 冇着數,除非很有興趣,又或者不喜歡理科。

回覆 kls12 的帖子

是嗎? 我以為 econ都不錯 , 我見有好多商科的課程
MIHO

回覆 LingChiBaBa 的帖子

我只想到護理 及 工程 有關課程. 其實她自己未知道將來想做什麼, 只是選興趣科目
MIHO

MIHO.WAH 發表於 18-10-24 23:47

是嗎? 我以為 econ都不錯 , 我見有好多商科的課程

讀商科的課程,是不需要ECON的。有些教授說,反而想收理科的學生。

MIHO.WAH 發表於 18-10-24 23:51
回覆 LingChiBaBa 的帖子

我只想到護理 及 工程 有關課程. 其實她自己未知道將來想做什麼, 只是選興趣科目 ...

Phy+Chem+M2基本上無邊科報唔到,Engineering/Science/Medical/Business都有著數。

回覆 王家爸爸 的帖子

你女兒醒目,phy, chem, bio仍然是各大學各學科都會計分的.就算商科那邊都一樣.你都係由佢喇.我個人覺得M2M1都有用,可以學多一的數,而且有些學科會計分及加比重的.

題外話: 我女數唔叻, 如果報M1, 假設只可以攞4-5, 會唔會好過唔報?

mimi1102 發表於 18-10-26 17:40
題外話: 我女數唔叻, 如果報M1, 假設只可以攞4-5, 會唔會好過唔報?

數唔叻,M1 攞唔攞到4-5?

Anyway, 睇你大學揀邊科。揀科M1嘅 weightingx1.5,4都等同無加權科嘅5*

LingChiBaBa 發表於 18-10-26 17:51
數唔叻,M1 攞唔攞到4-5?

Anyway, 睇你大學揀邊科。揀科M1嘅 weightingx1.5,4都等同無加權科嘅5*

佢小學唔叻, 今年S2 進步中, 希望佢可以越讀越好, 當然如果佢選科前仍然keep 住弱,我都唔會比佢揀.  

mimi1102 發表於 18-10-26 19:19
佢小學唔叻, 今年S2 進步中, 希望佢可以越讀越好, 當然如果佢選科前仍然keep 住弱,我都唔會比佢揀.  :thi ...

我以為今年選科

我细女小學時數學都係麻麻地,我S2先執返正佢,S4上返级Top 10%,依家修M2。

努力!

回覆 王家爸爸 的帖子

我覺得應該先睇下小朋友對邊啲科目有興趣,原因係有興趣自然讀得開心、考得好。一般情況下,讀啱自己鍾意又有能力既科,考高兩、三分,一定比讀啱入學要求既科好。

回覆 王家爸爸 的帖子

我兩個小朋友都有讀ECON,都話ECON容易讀,不過真係好睇小朋友有無興趣。

王家爸爸 發表於 18-10-27 21:10
我兩個小朋友都有讀ECON,都話ECON容易讀,不過真係好睇小朋友有無興趣。

...

Econ易讀易合格,但高分比率又唔多!

王家爸爸    發表於 18-10-28 23:15

王家爸爸 發表於 18-10-27 21:10

...

Econ 易讀 ,係就好喇, 阿女話對econ有興趣!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

洋蔥頭媽咪 發表於 18-10-27 22:02
Econ易讀易合格,但高分比率又唔多!
基礎野比較淺,所以容易合格;但係如果概念唔清潔既話比較容易錯。

王家爸爸 發表於 18-10-28 23:15
基礎野比較淺,所以容易合格;但係如果概念唔清潔既話比較容易錯。

同意。
小女話呢科老師俾嘅習作佢唔溫書都全對,我警告佢:唔好輕視呢科。初初講 cost, scacity 當然淺,但加埋 price theory 或應用喺 theory of the firm 嗰度就係另一個世界啦。

YolandaTam 發表於 18-10-29 15:01
同意。
小女話呢科老師俾嘅習作佢唔溫書都全對,我警告佢:唔好輕視呢科。初初講 cost, scacity 當然淺, ...

呢科真係算淺,識唔少人冇乜點操點理 dse都拎4。

MIHO
‹ 上一主題|下一主題