用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無 ...
樓主: Ivymom
go

醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無言   [複製鏈接]

回覆 ANChan59 的帖子

如果同阿女一齊去OPEN DAY 會唔會好怪?其實有冇家長去?

filicity 發表於 18-9-26 17:10

如果同阿女一齊去OPEN DAY 會唔會好怪?其實有冇家長去?

都有㗎。因為部分仔女在英國讀高中,父母代聽是有的。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

JustAParent 發表於 18-9-26 14:57

政府安排給傳媒既吹風會點運作我非常清楚,官員想匿名 ...

邊間醫學院個個都知,邊位教授我就冇你咁肯定

月初我跟兩位惹火醫學院教授吃飯吹水或開會,內容有涉及部分樓主內容,我聽到的差不多,例如 lB,AL及DSE學生水準的差別,重考、留班及退學情況等等。一個較后生的教授子女都是國際學校,他亦道出學生的分野!

我補充一點,lB學生,HKAL的學生及DSE學生的合格率,重考率是相若,因為NSS之後,教學內容及試題有調整。他們不約而同的是學生肚佬之後的反應,及EQ、AQ的分野,反而不是分數上。

我曾經考慮過講唔講,但BK好多玻璃心,費事多事,讓他們繼續圍爐取暖就好。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

JustAParent 發表於 18-9-26 14:57

政府安排給傳媒既吹風會點運作我非常清楚,官員想匿名 ...

事實考評局就香港NSS學生英文的程度,跟IELTS 作實考比較,出嚟DSE對比英文成績如何,你可以參考一下。我懷疑當時一來試水溫,如果證實DSE英文水平夠,再一部JUPAS 可以參考UCAS ,單一收生制度及標準。我估他們怕重蹈 IELTS 覆轍,會好冇面!

好多人一口咬定NSS 及DSE 的水準較高,但多次政府教育局就不同問題作調研,結果都是相反,例如母語教學及普教中的優越性。萬一本地及海外專家的意見跟「好多人」相反,點收科!政府明知自己弱勢,點敢去搏,衰咗香港更多人上街反政府!

你說由大學出對算表,你做校長會唔會咁儍仔?除非你是靠掌聲生存的某院長。梗係等 JUPAS去統籌,點解要孭鑊!

真係唔怕講,反正呢個問題爭論咗咁耐,講來講去,乜嘢論點都已經係三幅被。我想重申,我見過既IB學生,平平無奇,至少不會比DSE叻。佢地英文好D,當然無疑問,但多餘,係香港做醫生真係要求英文有母語程度?不如大家鬥吓中文計條數如何?

我都知近年大把教授或中產幫仔女跳船,原因唔係IB特別叻,而且冇DSE咁辛苦。既然捷徑已開,銀包又有水,要仔女咁辛苦把鬼咩。

做人可以搵人便宜,但唔好搵咁盡。香港今日的什麼名醫什麼教授,大部份都係填鴨教育填出來。 名成利就,就為自己仔女為自己階層既人開捷徑,咁都唔緊要 ,但係仲要越食越大分,依家妹仔大過主人婆,收唔到科就美其名擇優而錄, 仲有冇人格呀?

happyyiyi    發表於 18-10-15 17:06
kittylock    發表於 18-10-10 14:19
puipuimum2    發表於 18-9-27 21:34
puipuimum2    發表於 18-9-27 21:34
hippoo    發表於 18-9-27 14:48

JustAParent 發表於 18-9-26 21:31

真係唔怕講,反正呢個問題爭論咗咁耐,講來講去,乜嘢論點都已經係三幅被。我想重申 ...
絕對正確!IB AL 英文肯定好啲,講到泡書,輸幾條街, 中途先轉另計。

JustAParent 發表於 18-9-26 21:31

真係唔怕講,反正呢個問題爭論咗咁耐,講來講去,乜嘢論點都已經係三幅被。我想重申 ...

講得非常之到肉

見到既就係咁~

之前左丁山都寫過NON-JUPAS問題,相信佢唔少親朋戚友讀非本地學制, 左生人哋就含蓄又中肯小小,話IB學生讀成點有待觀察(大概意思), 左生人稱中大護法,斷估佢識既教授唔少得過EK網友識既教授啩。

......

ANChan59 發表於 18-9-26 10:07
我原本想認同樓主添,見你哋咁講,我不如忍口。我有重勁嘅料爆,慳番!

sir  (ANCHAN59) ek 係重量級嘅人物,
佢嘅意見相當中肯,經常提出寶貴意見
幫忙過好多媽咪,
專上教育 DSE IB 相當熟悉, 醫學院成日都爆勁料 , 唔信你哋自己可以喺ek個網度睇下, sir咁多年你喺ek網上所講嘅意見, sirib同醫學院嘅資料要置頂添喎, 驚會員搵唔返
,

我自己小朋友讀書揀科亦都有參考陳sir嘅意見, 真係幫到手. 睇番[size=18.6667px]陳sir2010年咁早已經講ib.

sir講得樓主講嘅嘢係堅嘅, 有陳sir加持support, 我就好信樓主講啲嘢.

講真人哋醫學院點樣收生, 行動證明咗啦 !

DSE 最小 6科37分

其實多年來都係 37 分

我哋向目標出發吧 !

醫學院頭一兩年, IB/AL學生通常成績會好D, 因為讀少幾科Common Core subjects (包括中,英,文理通識等), 多了很多時間讀醫科subjects(科目都是背誦為主), 而且DSE學生人數較多, 差異較大, 平均會差D. 但上到高年級後分別便不大, 而且內容多了艱深reasoning 及 chemistry concept, DSE學生入Dean List 會多番好多.  

FS 發表於 18-9-26 22:24
陳sir  (ANCHAN59) 喺 ek 係重量級嘅人物,
佢嘅意見相當中肯,經常提出寶貴意見
幫忙過好多媽咪,

唔好咁揚,我 out 㗎啦!

不過我好自豪咁講,我在私訊幇助不少被香港教育制度誤導或迷茫的家長。

我對兩大醫學院都識唔少人,不時都有 d 料嘅。部份網友知我真身,更加明白我的料的來源。

我建議有些冇得選擇的家長,唔好斎睇 DSE 成績,學制問題出在NSS。

就算講咗幾年,但不少網友鄱不太了解兩個學制比較的困難之處,唯有比較狀元數量,分數,收生人數,深入研究的真係好少。

Thanks!

如果醫學院收多D postgraduate 讀醫,咁對DSE同學還是IB/AL同學影響大D?(指被取錄讀醫)

還是沒有影響,因為出年增加30個位?

同意你的说法

ANChan59 發表於 18-9-26 19:37
邊間醫學院個個都知,邊位教授我就冇你咁肯定

月初我跟兩位惹火醫學院教授吃飯吹水或開會,內容有 ...

陳sir,重記得我問你點樣改善DSE制度嘛?我尊重你係一個中肯嘅NJ家長,所以請教你意見,問完你之後我都無參與呢個議題,可惜無見你回覆。咁事實上你又無必要回覆我嘅。

我唔懷疑港大醫學院收唔到好嘅DSE學生,這當然不是指DSE狀元級學生,我講嘅係有網友提出過近cutoff分數有斷層,呢點其實可以喺梁卓偉話要鼓勵D學生唔好怕高門檻反映出嚟。喺呢個議題初我提出過,港大醫學院這2年一路修改收生要求,即係話呢個問題一直存在,今年發生減收DSE學生,即係講出新收生要求未能扭轉局勢,喺DSE考生人數減少時引發。

比較2大醫學院收生要求,中大實則係4C+3X+M,Chem/Bio係Compulsory+Preferred,學生係有讀8科嘅能力同讀啱科目。同港大嘅Best6 (之前4C+2X),Chem Compulsory無Bio,M就直頭無incentive,單計收生要求都輸喺起跑線,淨係sell港大醫學院嘅招牌,點怪得人?
要收啱學生唔難,Interview後CO俾考4C+3X+M(最少都4C+3X),Subject計weighting,咪唔會錯配。

至於NSS/DSE,我諗資助大學有責任提供意見去改善,唔係去罰D學生。

如果你講DSE家長玻璃心,NJ家長又何嘗不是?

ABC-DAD    發表於 18-9-27 13:12

回覆 LingChiBaBa 的帖子

I am very busy at this moment, as your question is very tough and challenging. It takes time to review and collect more info. You need to wait for awhile.

My initial thoughts is comparing NSS vs IB and also HKDSE vs IBDP, then JUPAS vs NJ.

But most web pals only focus on HKDSE vs IBDP and debate.

LingChiBaBa 發表於 18-9-27 12:40
陳sir,重記得我問你點樣改善DSE制度嘛?我尊重你係一個中肯嘅NJ家長,所以請教你意見,問完你之後我都無 ...

呢個話題大大話話討論咗多年, 結果呢? 變本加利! 我唔醒都唔得.

你以良善的心去分析呢一班人, 我佩服, 但係當權者和教授們回報你既,都係繼續利用佢哋手中既職權,去為佢哋既階層創造無窮的利益。

回覆樓主:

取消DSE , 改制全港學生轉考 IB

IB 個制度咁正,2017年2000個考生有24個狀元。

咁照推算全港五萬幾考生,起碼會出500個狀元喇

nanadog 發表於 18-9-27 13:57
取消DSE , 改制全港學生轉考 IB

IB 個制度咁正,2017年2000個考生有24個狀元。

係22XX個考生, 有38個狀元.
‹ 上一主題|下一主題