用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無 ...
樓主: Ivymom
go

醫學院教授被追問點解收咁多非聯招生, 答完個個都靜曬無言   [複製鏈接]

.......

回覆樓主:

唉,用數據去支持dse的永遠用全數考生50000去計,但中英文2或以下有近一半,只計中英文合格,即2個有1個入到資助大學學位,但似乎只有神科才可向上流動。大家多着眼中文2考生,覺得唔抵,但英文2就好似無問題,因抵死?香港自稱國際城市,英文水平就唔重要?現今學英文免費渠道咁多,真的連取3都咁難?是NSS, dse, 定教學問題?還是當政府都矮化英文大家都認為ok?

poonseelai 發表於 18-9-29 09:34
唉,用數據去支持dse的永遠用全數考生50000去計,但中英文2或以下有近一半,只計中英文合格,即2個有1個入 ...

......

samsam123321 發表於 18-9-29 08:54
大家支持DSE的永遠唔會覺得DSE班學生混集了60% 以前連中六都升唔到的人仲好意思話人地教授點解唔收 ...

啊,原來DSE混雜咗班程度低入唔到U既學生。唔知IB/AL有冇混咗任何地球上唔讀書既學生呢?一定冇啦。

samsam123321 發表於 18-9-29 09:57
一大班中英不徍學生,以前就是會考零分的DSE學生,明明以前叫攞U,攞F的學生,現在格硬比1分兩分佢,重好講 ...
AL n IB同黑白双煞拉curve.
IQ 80 的也唔少。

回覆樓主:

dse越來越淺,之前都有死亡之卷,現電視上見考生考完好有信心取好成績!少咗人跳船,看番今期狀元特別多特别勁

一陣有時間都想寫幾隻字。

没完没了

態度每個人唔一樣,對好與壞,亦人言人殊。
只容許單一種聲音,似乎唔係好公平。

《格局決定結局,態度決定高度!一個人,你的格局有多大,成就也就有多大,成功率也就有多大,無論在各行各業中,皆是如此!

你能叱吒風雲,做事如魚得水,都是得益於你有近乎完美的格局。有什麼樣的人生,就有什麼樣的結局!諸葛亮有句名言:'誌當存高遠,誌者,心也,超然於物外,方能品味極致人生的重大意義。'胸有鴻毛之誌,方能產生大動力,大意誌。個人的潛能才能得到最大限度的開發和挖掘。人生的格局才能樹立一個好的開端!

置之死地而後生,膽略是一種大氣,膽略的前瞻性意味著風險的性質。戰略的完成需要執行的態度,執行的態度決定完成質量的高度。一個成功的人,要有事先製定超前的戰略,並且有勇氣的執行。具有膽略和策略,才會全心全意地投入到事業當中去,按照己經計劃策略一步步執行,以一種置之死地而後生的精神去開拓,去努力,人生才會取得最大的成功。》

睇大陸人寫嘅嘢多,學識咗一個詞「槓精」

唔質疑30分可唔可以讀到,問題係前面嘅人會留返幾多位畀30分嘅同學?腳踏實地啲啦,全B 嘅學生會在自行同甲乙部只填QC LSC ,其他留白咩?

ABC-DAD 發表於 18-9-29 21:00
唔質疑30分可唔可以讀到,問題係前面嘅人會留返幾多位畀30分嘅同學?腳踏實地啲啦,全B 嘅學生會在自行同甲 ...

我從来冇明講或者暗示30分在現今的香港可以入讀醫科。只是說一個30分的考生無論是在知識和能力方面讀醫科完全沒有問題!

73662710 發表於 18-9-29 21:37
我從来冇明講或者暗示30分在現今的香港可以入讀醫科。只是說一個30分的考生無論是在知識和能力方面讀醫科 ...
知道,只係想表達下,學生嘅選擇,先係重要嘅影響因素。指大學收生唔公平似乎言之尚早。

73662710 發表於 18-9-29 21:37
我從来冇明講或者暗示30分在現今的香港可以入讀醫科。只是說一個30分的考生無論是在知識和能力方面讀醫科 ...
我亦唔反對你嘅概念。

978212 發表於 18-9-29 20:30
睇大陸人寫嘅嘢多,學識咗一個詞「槓精」
原來troll 係咁意思。
多謝,我聽人用過好多次,不過唔知點解。

troll lolll

JustAParent 發表於 18-9-29 14:40
啊,原來DSE混雜咗班程度低入唔到U既學生。唔知IB/AL有冇混咗任何地球上唔讀書既學生呢?一定冇啦。
...
俾得起錢,學校又俾升讀IB嘅, 點都攞3X, 低過嘅唔係冇,不過極少

JustAParent 發表於 18-9-28 20:28
IB/NSS既訓練好唔同。當傳統小學細細個已經背背背,IB PYP好早就做project,叫個小朋友自己去explore世界 ...

“ 揀DSE課程,長話短說,就係為升大學準備。理科醫科工科,要操要背語文要求相對低,你話DSE填鴨式好,死讀書又好,呢種學習模式有其絕對優勢;文科社會科學商科,IB學生語文强寫文叻,會讀得輕鬆好多。我同朋友分享我睇法,有贊成亦有唔同意,但點都好,我家中就有不同科既人,我相信自身體驗家人意見多過什麼theory/"聽講"。” quote JustAParent

我非常同意此觀點, 正正我有一個讀IB文科,另一個讀DSE理科,冇可否認DSE理科操練和tricky嘅出題方式係可以打穏基礎

認同現各大專都傾向收NJ, 學生相對英文好令學校顯得國際化. 事實從小讀IS, IB攞3X 唔難, 輕輕鬆鬆穏入三大, 但要攞42 以上都唔容易,一樣要補習. 眼見近年本地名校生想入神科都紛紛初中去UK 或讀IB, 個人覺得仲益咗留番喺DSE嘅名校生, 走咗批去NJ嗰邊爭

熱血勳章

happyfarm 發表於 18-9-30 01:34
“ 揀DSE課程,長話短說,就係為升大學準備。理科醫科工科,要操要背語文要求相對低,你話DSE填鴨式好,死 ...

真的,有朋友身邊的同事多數揀IB或AL,佢就覺得叻嘅考乜都一樣,而且競爭少左,結果佢嘅小孩都通過DSE順利考入醫學院。

以往名校學生都是一隊隊操入醫學院,每間名校有十個八個極為普通,之不過近年,當中學生分為兩隊, Jupas and NJ, 其實我也有懷疑會否Jupas 競爭少咗,拉curve嘅話咪易咗!

logical thinking.應該係會的。
‹ 上一主題|下一主題