用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 上完9堂ABA 開左第1次會
樓主: PearPearzheng@
go

[學校] 上完9堂ABA 開左第1次會 [複製鏈接]

回覆 helenwky01 的帖子

係, 之前ABA老師見我地餵飯餵得咁辛苦(, 因住太遠, 要係學校上完堂先食飯再回家,所以比老師見到), 我仔有時第一啖就吐。。又拍你隻手, 搞到成地飯。。每次都係挑戰你EQ....我地學左一個月點食飯。。已經好好多。。當然有時仲係唔肯食。。但吐同打人次數減少左9成。。可能而家一餐會吐1~2次。。而家會推你隻手。。但都係少左。。。
佢會教你點鼓勵佢食。。。ABA其實係用+ve reinforcement來鼓勵正面行為

TNS102 發表於 19-3-7 12:02
回覆 fion_umama 的帖子

治療師實話咩程度都可以做, 但成效可能會唔同. 即係CAC醫生都會建議先搵特殊教育我就諗係咪TRAIN阿仔有返咁上下認知, 再上ABA個成效大啲呢??
...

似乎係啱啱相反

回覆 SandraLo 的帖子

好的, 多謝太家意見, 咁我都研究下ABA先, 睇下自己學唔學到啲技巧.
以前阿仔細, 佢無欲無求咁, 覺得完全唔啱佢, 依家大個啲, 有要求好多, 經常在有奬勵的情況下投入訓練, 現在應該依個方法可能啱佢.
‹ 上一主題|下一主題