用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 上完9堂ABA 開左第1次會
go

[學校] 上完9堂ABA 開左第1次會 [複製鏈接]

小兒2歲多D, 之前母嬰健康院兒科醫生懷疑自閉症傾向,有發展及語言遲緩,正在輪候CAC 做正式評估, 所以我地在9月初己安排小兒做ABA 訓練...

訓練前:識講10個字, 有良好眼神接觸, 冇乜刺激性行為(撞牆,傷害自己的行為), 只係有不滿時會尖叫, (但不是歇斯底里, 只係叫1-2..),
沒有什麼偏執行為,如果你唔比佢做, 佢最多尖下, 之後會行左去都算幾快放棄.. 但玩玩具興趣好窄, 好多玩具都唔識玩, 或者唔鐘意學玩你同佢玩, 佢一係好快過來搶左你,用佢的方法玩, 一係唔理你...

上完9ABA 課程, 感覺唔係太實在, 囝囝係多左BB , 多左E/YEAH/AR的音

如佢有要求, 以前唔講野, 但而家我地叫佢講野, 佢肯發聲, 雖然係求其講個字..認知方面, 治療師剛剛開始教第2個顏色仍然未識手指指, 未識點頭, 老師話教佢第二堂點頭, 己經會主動點頭要求某D , 但在家中佢又冇咁做可能我太心急, 但其實大約要幾耐先會學識? 其實咁樣的進展算唔算慢? 我點知點樣先叫進度理想?

關於家居訓練, 老師只係叫我地要堅持要佢講野/發音先滿足囝囝要求, 除此之外, 就冇提要點訓練佢D 覺得流流地咁..

因為JOIN依間的時候好心急,諗住有位就讀..(當然唔係北角那間...)但之後才發現主任及治療師好像都好候生,唔知夠唔夠經驗..

唔想囝囝白白浪費幾個月時間...

1    0    0    0

PearPearzheng@ 發表於 18-9-23 00:11
小兒2歲多D, 之前母嬰健康院兒科醫生懷疑自閉症傾向,有發展及語言遲緩,正在輪候CAC 做正式評估, 所以我地在 ...

如果已經試咗八堂,會唔會考慮用其他訓練方法?

回覆樓主:

趁阿仔細,比較得閒,建議你試多幾樣,試多幾間。你鍾意ABA,咪去多一間試吓囉。同埋,常見的幼兒導師堂,言語治療師堂,職業治療師堂,都去試吓啦。因為我見你去緊ABA,可能你經濟上可以試多幾樣嘢,所以有咁嘅建議。

回覆 lobb2015 的帖子

就係唔知試乜好。。。係米我要比d時間再觀察下呢。。

PearPearzheng@ 發表於 18-9-26 22:25

就係唔知試乜好。。。係米我要比d時間再觀察下呢。。

比時間觀察都係真嘅,但我諗如果你一個月(?)上九堂,兩個月十八堂,應該有啲明顯進步掛。你番嗰度有得觀課嗎?

我自己的經驗是,阿仔跟唔夾的導師,半年都學唔到嘢,換一個又再半年都係學唔到嘢,真係好浪費青春。當你遇到對的人,應該幾堂就感覺到㗎。

咁佢之前只識講10個字, 叫佢講乜都唔肯講。。叫佢做乜都唔肯做。。但而家叫佢講乜, 佢都會試下講。。雖然講唔正, 但起碼有意欲去發聲。。依個星期開始識回應要唔要餅。要唔要水。。而家識點頭回應。。同埋服從性高左。。以前叫做d野未必做。。而家多數會做。。
好似又唔係冇進步。。
但11堂只學識1個顏色。。有d慢。。莫非要1個月學1隻色。。。

PearPearzheng@ 發表於 18-9-27 21:09

咁佢之前只識講10個字, 叫佢講乜都唔肯講。。叫佢做乜都唔肯做。。但而家叫佢講乜,  ...

另外希望妳都了解一下自己小朋友的能力,唔係話妳上左幾堂就會進步很多,有時候要睇小朋友吸收能力
我小朋友3歲的時候上左幾個月的5天密集班,我都覺得進步唔多,但他係有進步的,所以都要睇雙方的配合

fion_umama 發表於 19-2-27 13:54
回覆 PearPearzheng@ 的帖子

好睇你一星期係幾多個鐘。。。訓練少當然唔會好快好效果。如果係做得好(如一 ...

你講得好啱,好既治療師可遇不可求!我地帶小朋友上過Center ,試過幾過上門ABA,好彩最後搵到一個有夾同令小朋友進步好多既老師。

你可以自己教下佢操作玩具技巧, 可以買啲書有的認知活動參考下.另外, 上ST train佢話話前技巧
以我觀察, 每一治療都有互相影响, 所以同步進行訓練, 先得到成果.

其實我有個疑問, 因為我未比仔上過ABA (實在太貴), 但又想研究下, ABA究竟係咪較適合無認知遲緩的A仔呢? 有無人知?

回覆 fion_umama 的帖子

治療師實話咩程度都可以做, 但成效可能會唔同. 即係CAC醫生都會建議先搵特殊教育幼師TRAIN左個仔安坐, 先再上其他治療, 否則嘥左, 除非你大把錢。
我就諗係咪TRAIN阿仔有返咁上下認知, 再上ABA個成效大啲呢??

回覆 cheechi 的帖子

我地都好好采, 搵到間夾到小朋友的訓練中心做ABA, 小朋友都進步得好快..

我地都有出去耀能做語言治療, 有時有D 野唔明, 問翻ABA 老師, 佢仲拍埋片教我點做...

希望小朋友快D 可以係上K1前PICK UP 翻....

TNS102 發表於 19-3-7 12:02
回覆 fion_umama 的帖子

治療師實話咩程度都可以做, 但成效可能會唔同. 即係CAC醫生都會建議先搵特殊教育 ...
ABA都有train 埋認知架

TNS102 發表於 19-3-6 17:36
你可以自己教下佢操作玩具技巧, 可以買啲書有的認知活動參考下.另外, 上ST train佢話話前技巧
以我觀察, 每 ...

deleted
‹ 上一主題|下一主題