用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 合一堂學校功課量
go

合一堂學校功課量 [複製鏈接]

多嗎?老師有愛心嗎?
   5    0    0    0

回覆樓主

老師有愛心(出名),功課量不太多適中

我女兒讀合一堂今年中一,功課量適中,老師也很好人和專業,課堂多討論又有趣,還會請吃東西和開生日派對,十分開心!合一堂有很多課外活動,我女兒之前參加童軍,常常拿獎、玩遊戲,不辛苦,能認識很多朋友。學校挺大的!這是家好學校,希望你可以入!

poodpoodhk 發表於 18-9-28 21:29
我女兒讀合一堂今年中一,功課量適中,老師也很好人和專業,課堂多討論又有趣,還會請吃東西和開生日派對, ...

多謝你咁有心回覆!

小朋友而家讀邊間中學呀?

回覆 jabeztracy 的帖子

Check PM pls

poodpoodhk 發表於 18-9-29 22:12
回覆 jabeztracy 的帖子

Check PM pls

我都想知。

可能我朋友沒你們好彩,之前她班上有個幾嚴重的sen同學,常常大吵大鬧和打人,我朋友又聽過連英文科主任的英文口音也不太好,所以最後讀了一年便轉走了。

jabeztracy 發表於 18-9-22 17:11
多嗎?老師有愛心嗎?

功課平日3-5樣,星期五/長假期會多啲可能7-9樣,老師有愛心

Moonlight819 發表於 19-6-1 23:54
可能我朋友沒你們好彩,之前她班上有個幾嚴重的sen同學,常常大吵大鬧和打人,我朋友又聽過連英文科主任的 ...

你朋友一定條件很好,因為小學插班非常不容易的,可以插班到其他學校好叻女
不過講開sen或某d需要照顧多點的學生,應該津校都好難完全避免,我大女之前聖羅撒都有的,當然不時有d行為影響到個別同學,學校只能盡量協助,始終個學生家長唔打算轉校,佢都讀到畢業。
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

chu.c9 發表於 19-6-2 10:10
功課平日3-5樣,星期五/長假期會多啲可能7-9樣,老師有愛心

請問可以多點有關課後功課班資料嗎?
我仔係甲一乙一入到合一堂,我不是虎媽、小朋友亦不是天資聰穎材料,所以選擇了合一堂,我仔而家KG(不是名幼)都會每日自動波做功課,做得唔靚,但我一直俾佢習慣不依賴我(唔識佢會主動問我,但我絕不會一直坐隔離陪佢做的)。所以我都幾有興趣課後功課班,不過知道最快要22/6家長日才有機會再到校了解,心急想知多點,謝謝
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

poodpoodhk 發表於 18-9-28 21:29
我女兒讀合一堂今年中一,功課量適中,老師也很好人和專業,課堂多討論又有趣,還會請吃東西和開生日派對, ...

我都想參加童軍,不過入過校網冇課外活動資料,請問你可以分享資料嗎?我有興趣了解所有合一堂嘅事謝謝

cameo 發表於 19-6-2 11:21
我仔係甲一乙一入到合一堂,我不是虎媽、小朋友亦不是天資聰穎材料, ...

媽咪幫小朋友培養好習慣係好事架

學校每日臨放學半個鐘有老師嘅導修堂(教做功課),或可自費參加功課輔導班。

如參加功輔班就放5點,聽我個女講導師會叫佢地做完檢查啱唔啱,唔啱就寫答案響黑板,始終人多,唔好期望佢會教到/解䆁到小朋友明白呢。

cameo 發表於 19-6-2 11:21
我仔係甲一乙一入到合一堂,我不是虎媽、小朋友亦不是天資聰穎材料, ...

hi hi 你小朋友係咪9月上合一堂小學?
‹ 上一主題|下一主題