用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想轉錢去英國東亞戶口,原來星期六係唔得 ...
go

想轉錢去英國東亞戶口,原來星期六係唔得

啱啱activate咗cyberbanking,諗住存錢入香港戶口後試下轉賬到英國戶口,原來星期六無呢個服務。 仲有,原來存英磅每日係上限1000磅,超過要收手續費。咁如果要轉錢交學費,真係要預早幾日。
咁請問我英國東亞戶口轉阿女英國東亞戶口,係咪可以即刻轉到呀,唔使好似香港戶口轉英國戶口咁要2-3個工作天呀?

尋晚我轉 8000 鎊,即刻睇到 wor?

東亞星期六唔開,星期日開。

1998Ruby1998 發表於 18-9-22 11:43

你意思係英國星期六唔開? 所以就算香港呢邊開都唔可以轉錢過去?

回覆樓主:

-樣今日去銀行入票佢話唔收(交學費),要星期-再去
星期六好麻煩

回覆樓主:

東亞係煩d. 我上次用支票交。hk 轉去英國,除了限mon-fri, 仲限時。但即時已轉到英國。

1998Ruby1998 發表於 18-9-22 11:43

咁星期日可以轉錢去英國嗎? 我試過平日香港時間晚上9點(即係英國2點)㩒轉賬制,都話無呢個服務 ,咁係咪要香港同英國兩邊都係辦工時間先可以轉錢呀?

回覆 sorfn89 的帖子

我尋晚 11 點左右 (UK 4 點)  domestic payment,都 OK,即刻睇到。
未試星期日轉,所以唔清楚。

sorfn89 發表於 18-9-22 11:38
啱啱activate咗cyberbanking,諗住存錢入香港戶口後試下轉賬到英國戶口,原來星期六無呢個服務。 仲有,原來 ...

我通常星期一至五,英國時間中午十二點前,由我英國東亞轉入仔女英國東亞戶口,就五點前收到錢

sorfn89 發表於 18-9-22 12:00
咁星期日可以轉錢去英國嗎? 我試過平日香港時間晚上9點(即係英國2點)㩒轉賬制,都話無呢個服務 ,咁係 ...
我以前都試過係咁,原因係因為喺網上轉錢過英國,每次只可以轉5萬港幣,而且個對換價仲係高少少,例如而家係10HKD對1英鎊,但係喺網上轉去英國就只可以大約轉 4800-4900鎊,咁先會成功,如果你個戶口係普通綜合理財戶口,就每次手續費係100HKD,顯卓理財戶口就唔收手續費!所以建議喺香港東亞儲到足夠英鎊,就去銀行排隊一次過轉晒舊英鎊去英國,每次轉賬100HKD,我之前去銀行轉5萬幾英鎊去英國都係100HKD手續費

basbyy 發表於 18-9-22 14:09
我以前都試過係咁,原因係因為喺網上轉錢過英國,每次只可以轉5萬港幣,而且個對換價仲係高少少,例如而家 ...
我試過香港英鎊戶口轉 $ 去英國戶口, 又係最多只可轉 1000 英磅, 收 hk$100 手續費, 我果次想要轉3000 英鎊, 攪到收我 $100 X 3 手續費, 我以為我申請時, set 個 limit 係 1000 英鎊以下添 ....  原來可以去 Counter 做, 下次我試下先

過客 發表於 18-9-22 14:25
我試過香港英鎊戶口轉 $ 去英國戶口, 又係最多只可轉 1000 英磅, 收 hk$100 手續費, 我果次想要轉3000 英鎊 ...
去 Counter 做轉幾多錢都得,每次 100HKD 手續費,而且如果轉大額英鎊,錢到英國戶口,英國職員會打電話黎香港通知D錢已經到賬!

香港銀行服務好奇怪,平日下午2點左右網上轉錢去一銀行,話過左時間,要下一工作天做,而且跟住對方又要等一兩日。
英國銀行戶口之間轉錢好容易,佢話要幾小時做,但實際係即刻完成,上限10000鎊,記憶中假期都冇問題。

回覆 skIII 的帖子

從香港家長户口轉去英国家長户口,是只可香港时间星期一至五,上午九时至 下午三时,枱机先做到。當晚轉去小朋友英国户口,最少十磅。我暫时,只试過這动作。

KopyKat 發表於 18-9-22 23:13
回覆 skIII 的帖子

從香港家長户口轉去英国家長户口,是只可香港时间星期一至五,上午九时至 下午三时,枱 ...

請問是用網上銀行轉錢嗎?甚麼是枱机?

sorfn89 發表於 18-9-23 08:20
請問是用網上銀行轉錢嗎?甚麼是枱机?

1.噢,手机不能做,desktop or notebook
2. Yes,  網上銀行,cyberbanking,
要去分行填表link up家長HK和UK户口
3.  打电活去英国activate UK account
4.UK account 是等於 HK 嘅current, 可以開支票
我都是新手。仍在学習使用中

KopyKat 發表於 18-9-23 09:20

唔該晒