用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 form幾去英國讀書好
go

form幾去英國讀書好

有人話讀完中三過去讀好, 有人話讀完中四, 又有人話讀完中學, 有啲混亂, 最理想係讀完form幾過去呢?

amymail 發表於 18-9-21 15:01
有人話讀完中三過去讀好, 有人話讀完中四, 又有人話讀完中學, 有啲混亂, 最理想係讀完form幾過去呢? ...

自己孩子讀完小學去的,冇最理想因小朋友個個不同 不過有budget可考試早點去或者本地升中四入不到心儀科也可去或者愉快中學生活初中去也可或者本地壓力 大也可去/有ADHD也考慮去

brother4 發表於 18-9-21 15:50

自己孩子讀完小學去的,冇最理想因小朋友個個不同 :wahaha ...

好勁,可以完成小學便出發。真的見到佢而家剛中一仲好孩子氣,有些事情還需要我指導做,開學已三星期,很多東西每天回來不停向我分享,我已盡力去教導佢如果處理每件事情,努力地去放手,我唔係保護式家長。
佢想明年去英國,我還在爭扎明年還是後年好,見佢仲咁小孩子款,肯定到時佢日日打番嚟喊
所以中一走是如何煉成呢

cfs 發表於 18-9-22 09:15
好勁,可以完成小學便出發。真的見到佢而家剛中一仲好孩子氣,有些事情還需要我指導做,開學已三星期,很 ...

半推半就,一試吧!唔適應回來,香港教育免費至dse,回來教育署一定有學校揾一問被佢,才氹佢去

brother4 發表於 18-9-22 09:21
半推半就,一試吧!唔適應回來,香港教育免費至dse,回來教育署一定有學校揾一問被佢,才氹佢去 :laugh2cry ...

哈哈,我反而同佢講決定咗便不能回頭,因為而家讀緊嘅學校一位難求。有時自己會想,放棄而家一線免費中學,過去只讀普通中學,係咪蝕左
英國名校學費貴負擔吾起之餘,佢成績亦吾夠。所以只能入普通遠些少學校。身邊個個又話你太早。。。點點點

cfs 發表於 18-9-22 09:33
哈哈,我反而同佢講決定咗便不能回頭,因為而家讀緊嘅學校一位難求。有時自己會想,放棄而家一線免費中學 ...

題外話!一線中學 最怕有挫折感,冇晒信心及動力,另升中四揀科揀尾因叻成績揀先。。。自己識少少-線中學家長,如今期狀元之-,放棄本地大學去英國入-流大學,佢下星期飛 ,唔講佢,講D成績不太好-線免費中學,朋友孩子被校長話垃圾,中學去英,lawyer畢業,好看心態

cfs 發表於 18-9-22 09:33
哈哈,我反而同佢講決定咗便不能回頭,因為而家讀緊嘅學校一位難求。有時自己會想,放棄而家一線免費中學 ...

北愛最平,另一線中考英國中學同agent講要獎學金估-定有,孩子三流中學有獎學金,英國本士學生讀書 英名校靠外來生省招牌

brother4 發表於 18-9-22 10:57
北愛最平,另一線中考英國中學同agent講要獎學金估-定有,孩子三流中學有獎學金,英國本士學生讀書 :waha ...

獎學金我仔成成績唔得啦同埋呢獎學金係咪每年review 架,斷咗咪大煲有幾多%獎學金架?

cfs 發表於 18-9-22 11:08
獎學金我仔成成績唔得啦同埋呢獎學金係咪每年review 架,斷咗咪大煲有幾多%獎學金架?
...

放心 香港教得快及深,另報讀前要考試,上次考份卷Y7考高中數,可能香港學生超班同芵學生比,入咗鄉村中學,孩子成績全级排第二,有少少獎學金,計落同北愛多幾千鎊,排第一同學高中轉咗去名校 另但今年AL不容易要2年考-次,不過3科可有很多選如art,drama,religious,film....朋友孩子是phy,math和drama考入三大,工程科,佢呻四年大學+-年master,另二年在公司考牌,畢業要6年後,將來世界更難揾工

brother4 發表於 18-9-22 11:46
放心  香港教得快及深,另報讀前要考試,上次考份卷Y7考高中數,可能香港學生超班同芵學生比, ...

多幾千我有興趣知名,可以pm我嗎?我也在尋找這些,但選擇吾多,得幾間睇到。

cfs 發表於 18-9-22 15:12
多幾千我有興趣知名,可以pm我嗎?我也在尋找這些,但選擇吾多,得幾間睇到。
...

好容易,揾吓agent便有介紹,貨比三間可!全免,50%,25%……-線中學大把學校要,考完俾咗獎學金(offer)才决定去不去都可

brother4 發表於 18-9-22 15:30
好容易,揾吓agent便有介紹,貨比三間可!全免,50%,25%……-線中學大把學校要,考完俾咗獎學金(offer) ...

未開始揾,自己硏究左好多了,由北至南部,大部分都三萬幾一年,主要揾啲兩萬五左右我會繼續努力。不過同時要比較學校能提供的資源。謝謝你

brother4 發表於 18-9-22 15:30
好容易,揾吓agent便有介紹,貨比三間可!全免,50%,25%……-線中學大把學校要,考完俾咗獎學金(offer) ...

我諗你嘅一線係指名校 :)

SIYip 發表於 18-9-22 16:46
我諗你嘅一線係指名校 :)

神/名/傳/直/私學band1當-線 你會點分?

回覆樓主

直資、私校係資助模式,band 1-3 都有,所以我唔用呢個方法睇學校成績。
我分神校eg 喇沙拔萃
地區名校eg 鄧顯
band one = 官津前英文中學(私直的英文中學未必是band one).

如果只是一般band one 學校學生,未必真係咁易有獎學金。

SIYip 發表於 18-9-22 17:59
直資、私校係資助模式,band 1-3 都有,所以我唔用呢個方法睇學校成績。
我分神校eg 喇沙拔萃
地區名校eg  ...

其實乜級都好,走得快好世界

cfs 發表於 18-9-22 18:05
其實乜級都好,走得快好世界

雖然我仔去咗讀,但其實留hk 都不是壞事。各有各的好處。

SIYip 發表於 18-9-22 18:24
雖然我仔去咗讀,但其實留hk 都不是壞事。各有各的好處。

當然香港也不錯

......

回覆樓主:

阿大中四去英國讀,阿細就中二去讀。