用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 如何改變固執行為?好頭痛
go

如何改變固執行為?好頭痛 [複製鏈接]

我個仔而家就嚟四歲,介片戒左成年佢都仲未識表達,最慘佢最近呢兩三個月一入廁所淨係掛住㩒沖水制,都唔肯專心去,有咩辦法可以令佢唔再搞,我已經不停分佢心,真係冇晒辦法!
另外佢對於啲門,櫃門等等都係唔搞唔得,由朝到晚不停開關,有時喺街真係好尷尬,而家返學都係咁,老師尋日同我講試過撞親其他小朋友個頭,有咩方法可以制止呢d重複行為呢?好頭痛
   0    0    0    0

回覆 BOBOANAN 的帖子

same problem here , help push

我仔5歲A仔,而家夠高攪埋燈tim,唉,所有開關既門及燈,抽氣扇都邚有興趣

我仔都好固執, 所有門既物品佢都好有興趣, 話極都係咁

love_son 發表於 18-9-20 23:31

我仔5歲A仔,而家夠高攪埋燈tim,唉,所有開關既門及燈,抽氣扇都邚有興趣 ...

呢d行為我個仔都有,去親其他人屋企,佢就係第一時間搵啲燈制,除咗一啲比較熟嘅朋友同屋企人外,個個都怕咗佢

回覆樓主:

我個女都好遲先戒到片。佢好古怪,著學習褲嗰時,VV就識去廁所,poo poo要係片,夜晚瞓覺條片係唔濕架,但死都要著片。我嗰時有用圖咭同故事書,亦有表演比佢睇,最後係用獎勵計劃搞掂,每次完成去廁所情序就有一張貼紙,儲夠二十張貼紙可買心愛玩具。我嗰時係佢未夠二十張貼紙時,成日帶佢去望個玩具,重話比佢知你一日去幾次廁所,如果次次都做得好好,好快就可以買。

回覆樓主

‹ 上一主題|下一主題