用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女生港島區選校
樓主: eaubobo
go

女生港島區選校   [複製鏈接]

持之以恆 發表於 18-9-20 12:47
但大抽獎無位分比中西區呀?有無位比南區?除非轉左區,
似乎...中西區學生(除非極尖)跨入灣仔係會有少許蝕底
所以中西B2生要係SPSS自行取得一位...如又無其他突出位...係好難
但升中派位...好多事情係難以估計...只有當事人自知 ~~~

mcl203 發表於 18-9-20 12:08
若想自行已有機會離場,參考學校派位往績,揀適合程度既中學,機會係有既,唔好自亂陣腳~~~
...
這就是人性的弱點了。阿女成績是不錯的,如果在自行階段就揀選B1B,B1C的學校,而失去抽B1A學校的機會,又讓人惋惜。
不知道中國婦女會收怎樣的學生,自行時難入嗎?

kittyBB2018 發表於 18-9-20 13:14
這就是人性的弱點了。阿女成績是不錯的,如果在自行階段就揀選B1B,B1C的學校,而失去抽B1A學校的機會,又 ...
中婦自行面試如何...我係唔知既
但憑少少經驗...就算1A中學...都無須高估考生一般英語水平...否則未輸人早已輸陣
做定D提點如何回應某D熱門話題...勇於表達便可 ~~~

kittyBB2018 發表於 18-9-20 13:14
這就是人性的弱點了。阿女成績是不錯的,如果在自行階段就揀選B1B,B1C的學校,而失去抽B1A學校的機會,又 ...
中婦自行係睇呈分排名收生(按18年interview先後時間, 估計亦係依呈分排名分先後次序去in學生), 而該校校長亦多次強調學生的英文水平要高。難唔難入就見仁見智

eaubobo 發表於 18-9-19 23:23
代友問東區女仔 B1C~2A, 乙一選中婦/筲官/民生?

直資校如 優才 都可一試  

elbar 發表於 18-9-20 19:13
直資校如 優才 都可一試

直資要$,應該不會考慮了

回覆 kittyBB2018 的帖子

中婦自行考既野唔難,有拼圖,讀一篇英文文章及以英文與老師交談。不過他以甚麽準則界定為好而收就不知道了。

yuenheimama 發表於 18-9-21 08:03

中婦自行考既野唔難,有拼圖,讀一篇英文文章及以英文與老師交談。不過他以甚麽 ...
謝謝。我女讀一篇英文文章應該沒問題,她平時都算看英文小説。但與老師交談就.... 一來她太怕醜,二來家裏也無英文人。
請問中婦如果放在抽獎乙二有無機會呢?(始終想抽一個1A學校,碰下運氣)

中婦放乙二應該無機,舊年自行都唔係個個有得in, 只揀200個見。仲有今年是縮班年只有4班,位少左。

yuenheimama 發表於 18-9-21 10:25

中婦放乙二應該無機,舊年自行都唔係個個有得in, 只揀200個見。仲有今年是縮班年 ...
哦,謝謝您。能多問一句嗎?那麽band 1 乙2放哪個好呢?如果乙1放BPS(始終大想頭)。

我自己舊年是這樣放:乙1 中婦,乙2 聖馬可,乙三 民生
因這三間都有5班多位D。

kittyBB2018 發表於 18-9-21 14:39
哦,謝謝您。能多問一句嗎?那麽band 1 乙2放哪個好呢?如果乙1放BPS(始終大想頭)。 ...
我女係18年畢業的東區band1生,有小六同班同學派入中婦(自行同甲部都冇選中婦),但唔係放乙一。要留意18年有3間band1校(包括中婦)開5班,今年輪到另外2間開5班,變相今年band1位少左。

hihihi 發表於 18-9-21 23:54
我女係18年畢業的東區band1生,有小六同班同學派入中婦(自行同甲部都冇選中婦),但唔係放乙一。要留意18年 ...

same here, 有同學乙2入中婦

mansum92 發表於 18-9-22 17:36
same here, 有同學乙2入中婦

乙二入中婦?想知乙一㨂邊間

回覆 mcl203 的帖子

你們是否在談論我嗎?(當我對號入坐)
我囡應該是自行入了, 而老師話亞囡屬Band Two(以成績來說, 差兩分左右才上Band One, 大約差十名)。

考自行時, 應該考了呈一及呈二。當時亦有同校同學一齊考,成綪只差亞囡少少,有很多獎項,但收面試信時,她的同學則沒有份面試。應該估計學校在EDB取了考生當時的呈分排名作Shortlist,好彩亞囡剛剛好有機會面試。跟著的面試,聽亞囡講有普通話、英文及數學方面的問題,以會話的形式(唔知亞囡有沒有講漏)。她考完話有信心所以,如真的和亞囡差不多情況的,我建議不要有太多憧憬,考慮清楚,以免浪費了考其他學校的自行機會,因為我本人真心覺得過程中,亞囡真是好彩在先,當然之後的面試也是靠她自己。

現在她讀得很開心,可能Pre-S1時也(腐腐碌碌)考得不差,也入了不錯的班。希望她能繼續(腐腐碌碌)!

米米噢 發表於 18-9-23 00:35

想請問, 你女女係區內讀咩小學? 佢呈一時成績係米b1?  佢有好多咩獎項 ? 校內?

回覆 kksushi 的帖子

中西區某名小,成績一向是校內邊緣人士(B2頭),無任何獎項

米米噢 發表於 18-9-23 00:35

可以分享多些女女的中學生活嗎?我也想自行選這校,讀得辛苦嗎?多活動參加嗎?老師好嗎?不好意思太多問題(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

回覆 kayan37 的帖子

見亞女現在返放學也很開心及投入,頭兩星期未正式返全日,功課少(聽聞周邊其它學校的朋友仔巳有很多功課)。現在巳正常放學時間,功課比之前多了些,但很快巳完成,還有時間看小說及電視。有時我會覺得有沒有寫漏及做漏功課,但因上了中學沒有手冊寫功課,沒有欠交功課那欄通知家長,只有她們在校的每科的計分制,如交漏會扣那科的平時分,但可從其他的服務賺回分數,所以現在靠她們回家自己講才知。有小測但見她自己還可自己應付(小學時比較跟貼些,但現在中學想給她自己來,而我們沒有要求她要高分,所以她仍輕鬆面對)。課外活動暫時未正式開始,有些關於運動及樂器的可自由參與,但除樂器班有通告外,其他是由學生在學校收到消息再向有關老師報名,十月才開始上課;另外的課外活動,會十月才會有公怖,我也是從亞女口中得知,有甚麼及其他詳情,要再等她到時回來告知。
‹ 上一主題|下一主題