用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新派直資vs傳統名校
樓主: IloveJJ
go

新派直資vs傳統名校   [複製鏈接]

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-9-19 11:51
都唔係既, 我請人時, 有個applicant係BPS, 我會注意既。又試過有一個DGS, 不過, 果位女仔性格唔多好, BPS果 ...
好少可,我識親讀呢類名女校嘅女仔通常門面功夫做得好足

greentea000 發表於 18-9-19 12:59
前兩年我公司俾新人通過試用期之後自己揀上司,結果: 3大埋3大堆,非3大埋非3大堆,內地同外國回流又各自 ...
我就堅揀男上司。女上司好難服侍。不過, 最後如果可以, 一定揀個叻既上司。不過你哋咁好既, 可以自己揀上司。

bobbob 發表於 18-9-19 13:04
好少可,我識親讀呢類名女校嘅女仔通常門面功夫做得好足
我都係第一次見, 亦只見過呢一次。其他咁耐以嚟, 所有面試者都好humble的, 只係响個心鬧我。

artroboy 發表於 18-9-19 13:02
我唔覺得HR 有大權,多數係低層靠佢揀第一輪。中高層請人佢地多數負責跟基本料,主要由部門主管加老板決定 ...
所以就算係低層, 點解HR可以有能力揀第一輪? 佢點知部門想要乜? 俾佢哋out咗, 真係連個file都去唔到部門度。

greentea000 發表於 18-9-19 12:59
前兩年我公司俾新人通過試用期之後自己揀上司,結果: 3大埋3大堆,非3大埋非3大堆,內地同外國回流又各自 ...

如YORKY 所言,女仔揀女上司係唔識野。

不過 初生之犢,係咁啦。

little_yolky 發表於 18-9-19 13:04
我就堅揀男上司。女上司好難服侍。不過, 最後如果可以, 一定揀個叻既上司。不過你哋咁好既, 可以自己揀上司 ...

只係實行左2年,公司發現無預期既效果,反而小圈子行為嚴重,於是又重新將佢地打散。

yovin 發表於 18-9-19 13:01
如果學生自己揀學校, 真心去求交知心好友⇒就會交到知心朋友。

如果學生自己揀學校,求交利益互惠朋友⇒ ...

一)雨傘運動嘅時候, 我見啲同學 書包綁住黃絲帶, 老師都冇叫除下。

二)佢地教到我個仔同我講: 我唔一定要愛或認同黨、但中國人要懂得愛國。

三) 我個仔上年抑鬱症發作, 首先2個老師來家訪, 看看屋企是否有巨變 然後班主任陪埋我一齊同個仔去睇精神科醫生。
伊利沙伯個主任醫生話, 係佢嘅生涯入面第二次出現, 班主任咁關心學生 陪埋去睇醫生。

真係好感恩!菩薩保佑揀咗呢間學校, 如果唔係班主任嘅幫助和體諒, 我個仔唔會咁快走出抑鬱陰霾。 病發時我束手無策,幸得班主任幫助( 一系列政策安排、包括其他老師、同學、 學校社工的照顧)我自己才冇咁大壓力。

retriever 發表於 18-9-19 13:10
如YORKY 所言,女仔揀女上司係唔識野。

不過 初生之犢,係咁啦。
我係old seafood丫嘛

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 18-9-19 13:08
所以就算係低層, 點解HR可以有能力揀第一輪? 佢點知部門想要乜? 俾佢哋out咗, 真係連個file都去唔到部門度 ...
所以我試過叫hr forward晒啲cv俾我,寧願自己篩過先

little_yolky 發表於 18-9-19 13:08
所以就算係低層, 點解HR可以有能力揀第一輪? 佢點知部門想要乜? 俾佢哋out咗, 真係連個file都去唔到部門度 ...
每個部門應該有基本條件及儀容要求,佢哋HR都係跟公司要求去揀。當然有dHR係擺出一副高高在上,手握生死大權咁款。

bobbob 發表於 18-9-19 13:12
所以我試過叫hr forward晒啲cv俾我,寧願自己篩過先

點知hr係咪只俾佢地篩完既俾你?

bobbob 發表於 18-9-19 13:12
有時D EO仔真係信唔過(雖然我都係差唔多ranking), 有次, 某學系研究院收生, EO仔先分類, 點知, 佢哋亂分, 見到擬研究題目有「世界」兩個字, 就歸入世界史。因為唔同專門有唔同計分方法, 好彩個教授勤力, 一早去睇D申請人資料諗住俾分, 一見到即刻通知班姐仔改返去斷代史, 唔係人哋無端端就入唔到, 死得不明不白。另外有一個同學仔仲可憐, 姐仔唔記得攝佢其中一份推薦信入去, 果份推薦信仲要係強而有力。另一教授比較懶, 臨deadline至去俾分, 發現時大半教授已經俾咗分了, 之後攝返落去都無用, 其他教授點會啋你又去俾過分, 咁就無端端俾人out咗了。

yovin 發表於 18-9-19 13:01
如果學生自己揀學校, 真心去求交知心好友⇒就會交到知心朋友。

如果學生自己揀學校,求交利益互惠朋友⇒ ...

什麼是“超級港女”?

超級愛香城?

定係超級要人就哂你?

yovin 發表於 18-9-19 13:11
一)雨傘運動嘅時候, 我見啲同學 書包綁住黃絲帶, 老師都冇叫除下。

二)佢地教到我個仔同我講: 我唔一 ...

遇到愛學生既老師,係福份。

猴子爸 發表於 18-9-19 12:39
同意你的讲法。其实说到“关系”,不要想得太肤浅。最后都要自己有实力,跟别人等价交换,此等“关系”才可 ...
非常同意. 首先自己都要有"价值" , 人地先會同你講"關系".
‹ 上一主題|下一主題