用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 G8 想送個囡去外國讀書,究竟美國好定加拿大好? ...
樓主: Alanisbebe
go

G8 想送個囡去外國讀書,究竟美國好定加拿大好? [複製鏈接]

jj100c 發表於 18-9-19 10:49
我女讀的學校,讀了一年,校長仲話亞女可以有優惠比本地生學費,一萬美金一年,day school。好抵! ...

樓上jm 講得啱,感覺讀書好似美國好d..但生活就加拿大!

如果以私校黎講,USD10,000 真係超值!咁你阿女係有地方住?

elbar 發表於 18-9-18 18:45
以下美國院校都不錯   

Harvard-Westlake School
第一間係最好。

回覆 Alanisbebe 的帖子

喺親戚度住

simonlawht2 發表於 18-9-19 11:00
第一間係最好。

但係好貴

回覆樓主

喺美國讀私家啲課程會係幾谷吓,個個星期都會有幾個Quiz或Test,我個女話呢幾年仲辛苦過喺香港讀。

回覆樓主

在NY讀都有一個好處,唔知第二個州係咪咁,就係學校向學生提供一張車票,在返學日子可免費乘搭三程Subway或巴士,年中都慳返唔少。

jj100c 發表於 18-9-19 10:49
我女讀的學校,讀了一年,校長仲話亞女可以有優惠比本地生學費,一萬美金一年,day school。好抵! ...

現在還在讀嗎?

回覆樓主:

其實有冇一d寄宿中學排名可以參考?

回覆 Catmom 的帖子

沒有了,去了英國,因為親戚不方便,但她還是很喜歡美國。

Catmom 發表於 18-9-19 15:23
其實有冇一d寄宿中學排名可以參考?
由 G9-G12, 以下中學都什具名氣

Phillips Academy
Phillips Exeter Academy
Choate Rosemary Hall

elbar 發表於 18-9-20 09:06
由 G9-G12, 以下中學都什具名氣

Phillips Academy

這些要求SSAT 多少呢?

jj100c 發表於 18-9-18 15:47
回覆 Alanisbebe 的帖子

我會選擇美國,因為我女前年在美國東岸留學,喜歡那裡環境。 ...

Agree,我大仔在西雅圖及三藩市讀過也很喜歡,畢業後多數會在美國工作,揾工唔難,題外話,我自己去過研究過想退休過去住,但LA就唔好攪,勁不喜歡

Catmom 發表於 18-9-20 09:09
這些要求SSAT 多少呢?

這些學校,同美國頂級大學一樣,唔只係睇一兩個 standardized test 的分數,而係睇整個 applicant 的各方面。

回覆 scso 的帖子

請問你仔邊間

jj100c 發表於 18-9-20 23:18
回覆 scso 的帖子

請問你仔邊間

現在三潘市讀CC

PCHB 發表於 18-9-18 11:28
如有地方住美國學費都唔算好貴,我囡剛在NY私校中學畢業,學費每年大約一萬美金。

...

請問你囡囡讀書時,是否在親戚家住? 請問在那邊可以揾host family 嗎? Thanks

daisy17772 發表於 18-9-22 18:50
請問你囡囡讀書時,是否在親戚家住? 請問在那邊可以揾host family 嗎? Thanks
...

是住在親戚屋企,Host Family方面我又不太清楚, 因間學校主要都是本地生讀的,只有一兩個海外生,是親戚親自聯絡學校校長幫小女申請報讀的。

PCHB 發表於 18-9-22 23:39
是住在親戚屋企,Host Family方面我又不太清楚, 因間學校主要都是本地生讀的,只有一兩個海外生,是親戚 ...

I see. Thanks

I am exploring Cda and US boarding schools for my children as well.  One question - if you start G8 in the US, does that mean your child will have to immediately apply for G9-12 senior school as soon as he/she gets there?  I know the Canadian system is just one high school throughout like HK secondary schools, but the US system is split between junior high and senior high? Appreciate any input on this thanks

tumtum 發表於 18-10-25 13:08
I am exploring Cda and US boarding schools for my children as well.  One question - if you start G8  ...

It depends if the school you choose open for G8 all the way through to G12. 9-12 Schools are more common though you can still find some 8-12. Which part of the US are you more interested in?
‹ 上一主題|下一主題