用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同面試日(禮堂播片段)
樓主: lazylazymama
go

港同面試日(禮堂播片段)   [複製鏈接]

其實起初我對港同原全晤熟悉,我認識的港同只是睇住佢起,平平無奇的一間小學,我報之前仲同呀仔同學家長講,以前晤覺港同出名,點解依家好似咁多人爭住讀?佢地答我「出左兩個狀元ma」,識人小一考晤到,小二都要插班入,小兒學校亦邀請以前考到港同的師兄回來分享報考成功心得,集合咁多人ge意見,大部人都話港同係間活動敎學的好學校,之後我亦有去港同的簡介會,聽完之後,我第一句同老公講,其實我感受晤到港同有咩吸引到我,係簡介會上介紹的活動教學方法,係我自己讀書ge年代已經係咁,講校舍亦不吸引,課外活動選擇同設計,說真我講晤出港同有咩特點吸引到我,於是我又搵其他家長分享我以上對學校的感受,最後比佢地串返我「港同都話晤好,香港無一間學校岩你個仔嫁啦」我當時真係O晒咀,最後本着怕洩低的我唯有幫呀仔報名先,事關我地得15分,5千幾人考、仲要過三關ge學校晤會差得去邊,講真我講咁多晤係要講衰學校,只係我明白校長講家長要認同佢地ge教學理念,我記得睇片前男主任介紹話佢地ge學生係「晤會收收埋埋,敢言,最怕小朋友咩都晤同你講」説真我當時我期待睇片,但睇完我只可説,這間學校可能真係唔係咁適合我地,因為我真係搵晤到所謂的認同,所以我只希望家長能夠搵到一間你真係認同的學校,不只看成績,自己看到的才是最真。

leeann627 發表於 18-9-18 10:36
其實起初我對港同原全晤熟悉,我認識的港同只是睇住佢起,平平無奇的一間小學,我報之前仲同呀仔同學家長講 ...

其實港同真的不是完美
可能啲負責老師錯估片段對部分家長既反應
下次應該小心啲

但作為家長,我之前見既話劇內容都可以,部分有啲悶(小朋友可能喜歡佢地果啲「小學雞笑話」),部分ok(十五周年果啲),但可能「好睇」果啲都比較長,未必可以係面試時播放得哂

其實呢度既反應咪幾好丫
我覺得大家既反應正正就係港同選岩左片來播囉
如果大家覺得是差既, 佢就係展現左最差既比你睇囉
如果是唔接受既, 現階段可以轉軑, 好過入左去後先知"乜原來咁嫁?"

galaxiahk 發表於 18-9-18 10:56
"而家D小學生係咁,而且更甚,作為家長要開始早D接受吧"??? 家長擔心既正是學校對禮貌既要求.如果學校既價值 ...

紀律同禮貌就一定唔係港小既main theme
佢地會循循善誘學生去改變學生既不當行為(如發脾氣唔參予集體活動,影響他人既行為等),鼓勵正向教育,叫佢地明白呢啲行為既後果,但鬧學生既機會比較少,亦好似冇缺點制度

我所見,部分比較’活潑‘既小朋友行為過左一年係有改善,當然部分仍需努力

段片睇完確失係有D 失望, 我只見到一班吵吵鬧鬧嘅小朋友。

同埋校長卑我感覺都好一般, 特別佢話: 我地冇責任要教你地工人姐姐點黎學校 (佢咁講係冇錯, 但唔知點解感覺就好似果班小朋友表演一樣, 怪怪的)

happimom2 發表於 18-9-18 11:30
段片睇完確失係有D 失望, 我只見到一班吵吵鬧鬧嘅小朋友。

同埋校長卑我感覺都好一般, 特別佢話: 我地冇責 ...
我冇去聽港同講座, 果日都係第一次見校長, 我覺得佢似幾嚴厲咁

LinusYip 發表於 18-9-18 11:11

紀律同禮貌就一定唔係港小既main theme

學校真係唔係嗰種家傳禮詩,小三有同學講粗口,老師冇鬧冇罰,反而用咗足足一堂來講粗口點解同點解唔好講。講真罰咗你咪攪掂,駛乜用咁多時間。港同係一間俾學生錯,俾空間學生慢慢進步既地方。唔合格唔會罰你企,唔會叫家長做啲嘢,會用小鼓勵咭去鼓勵你加油。唔好吹到佢天比高,學校/老師/家長/學生都好貼地,冇呃你,的確係冇嗰種優雅的氣質。畢業生唔會紳士淑女噤,但我仔喺地鐵見到公公婆婆會第一時間彈起身,出入幫公公婆婆拉住玻璃門。

回覆 LinusYip 的帖子

其實我意思並不在於條片內容係好晤好睇,取晤取悅到家長,小學生表演晤要求去到大製作咁,我係對老師校長們可以講出口話段片可以表達到佢地ge學生「敢言,晤會收收埋埋,最怕小朋友咩都晤同你講」ge敎學理念,原來係咁,我真係認同晤到依d叫敢言ge好例子,我相信帶小朋友考直資同私立學校ge家長們對小朋友一定有一定ge要求,起碼晤想隨便派間學校就算,晤係要個個成龍,出口成詩,有d家長話小學雞係咁,夠貼地,好似變成理所當然的事,如果老師係憑住佢地ge教學理念教出依種ge敢言,只是我本人認同唔到。

delete

galaxiahk 發表於 18-9-18 10:56
"而家D小學生係咁,而且更甚,作為家長要開始早D接受吧"??? 家長擔心既正是學校對禮貌既要求.如果學校既價值 ...
學校把關嚴不嚴,不在於一段小小片段,名校可以包裝得好好,但內裡漠視德育只求成績。平日接觸好多讀名校學生,係父母老師面前好乖,私底下係街外一樣粗口橫飛。我只想講,培養禮貌呢樣野唔係封閉個小朋友唔比佢接觸負面野,而係教佢地分辨好與壞,小朋友只係畫劇中表現如此,唔代表現實生活係咁。好多家長只睇包裝。我本身係教育工作者,唔係家長,教過呢間小學既小朋友,覺得德育好好(雖然中文程度麻麻XD),聽完主任同校長講野對呢間學校感覺更正面,當然人人觀感不同,但難得有學校令小朋友讀得開心

醒目開學勳章 王國長老

leeann627 發表於 18-9-18 10:36
其實起初我對港同原全晤熟悉,我認識的港同只是睇住佢起,平平無奇的一間小學,我報之前仲同呀仔同學家長講 ...

作為一個資深港同家長,每次聽人話考港同係因為「出左狀元」,係好赤
因為一直學校追求嘅唔係狀元
有,當然開心,因為反映左學術水平
但搵一間學校,如果咩都唔睇,就知有兩個狀元,其實好sad

你先生細個就有機會試到活動教學,真幸運。我係高壓傳統出生,到大學至知原來讀書係要學會將無限知識吸引整合化為己用

呢方面,敢話港同係做得比好多學校強,同有系統去教學生掌握呢種技巧。真心嘅,貨比三家,了解下多間學校再決定

醒目開學勳章 王國長老

Pollyowen 發表於 18-9-18 11:36
我冇去聽港同講座, 果日都係第一次見校長, 我覺得佢似幾嚴厲咁

佢外表係幾嚴肅,但校長真人幾有愛架!曾經好多年前,有一件唔開心事,我要約校長傾。講講下,我都未喊,佢先流眼淚
我果下都好驚訝

校長係好校長型,佢唔會係細路一見就攬埋去錫果種。但我仔女畢業咁耐,佢每次見到都係充滿叮嚀。佢係真係會默默關心學生

leeann627 發表於 18-9-18 12:34
回覆 LinusYip 的帖子

其實我意思並不在於條片內容係好晤好睇,取晤取悅到家長,小學生表演晤要求去到大製 ...

段片劣評如潮,如果帶唔到應帶既訊息,令人有所誤會,我諗係需要檢討一下,有則改之 無則加勉。不過雖然冇睇段片,相信段片亦未必想表達敢言,又唔好把唔好既表達同敢言拉在一起,可以係開放同自由,當然都會有家長唔欣賞這種自由,所以先要去簡介會呀,面試牙噤接觸多啲,先知啱唔啱自己。

Charlotte_mom 發表於 18-9-18 13:31
佢外表係幾嚴肅,但校長真人幾有愛架!曾經好多年前,有一件唔開心事,我要約校長傾。講講下,我都未喊, ...
我其實都幾欣賞佢話唔收求位信之類, 收就收, 唔使做多咁多野, 對家長黎講都係好事

Pollyowen 發表於 18-9-18 09:52
果個主任把聲講野,聽得好悶, 好催眠

x2

Pollyowen    發表於 18-9-18 14:48

Charlotte_mom 發表於 18-9-18 13:31
佢外表係幾嚴肅,但校長真人幾有愛架!曾經好多年前,有一件唔開心事,我要約校長傾。講講下,我都未喊, ...
我都想講校長是好典型既校長, 好似我以前小學果種老師/校長
無論係佢個樣同身型都好似. 哈! 見到佢我諗起以前教英文既MISS
就係果D style
可能有d 家長expect 直資既校長都係好似救恩前校長咁

望落後生同有energy 果種

Pollyowen 發表於 18-9-18 14:28
我其實都幾欣賞佢話唔收求位信之類, 收就收, 唔使做多咁多野, 對家長黎講都係好事 ...

感覺係先小人後君子,條片也是。佢都講明不會應酬許多電話問題。不是壞事,如果學校唔啱口味可以早啲知

hohoho888 發表於 18-9-18 14:57
我都想講校長是好典型既校長, 好似我以前小學果種老師/校長
無論係佢個樣同身型都好似. 哈! 見到佢我諗起以 ...
可能我都被播道校長個簡介會影響左, 覺得港同校長好傳統咁
‹ 上一主題|下一主題