用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 飛往英國讀大學,行李重,想用SpeedPost 寄野,注意? ...
go

飛往英國讀大學,行李重,想用SpeedPost 寄野,注意?

各位家長:
本人乃初哥,女兒剛飛到英國,有些東西準備帶去,但怕超重而無帶,一心諗住用郵局SpeedPost,係咪有野唔寄得?

煩請各位多多指教。

根據以往討論,及朋友親身經驗,用SpeedPost寄件去英國係高危,好大可能要比稅,佢會扣起郵件,留低一張卡,有信用卡可以網上交左稅先派件,否則要去郵局比錢拎,對初來報到的學生會幾麻煩,而且會拖幾日,結果比用普通空郵慢,試過就知好麻煩,如果用DHL仲衰,一定要比左稅先會派。
所以用普通空郵就可以了,唔會慢好多,都係一星期左右收到,我通常Ebay買嘢都係用普通空郵,未試過被扣留。

以往討論如下:

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2944150

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2945250&extra=page%3D1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2675878

skIII 發表於 18-9-15 23:50
根據以往討論,及朋友親身經驗,用SpeedPost寄件去英國係高危,好大可能要比稅,佢會扣起郵件,留低一張卡 ...

我每件都寄speed post 最少一次。 第一次同有一次唔係我寄真係被扣, 要學校幫手講數拎出黎, 唔駛比錢。  我通常打 under value , packing list 都寫幾項野, 而注明比學生的, 也沒有商業價值。  我星期一 寄, 星期三收到了。

回覆樓主:

據我知,寄英國除了信件唔使交稅外,如果被抽查,用任何型式寄入嘅包裹都要收稅

sorfn89 發表於 18-9-16 10:35
據我知,寄英國除了信件唔使交稅外,用任何型式寄入嘅包裹都要收稅

我上星期六寄 郵局speedpost , 當地(英國)星期二就收到,沒有捉到要打稅。

寄了 幾條褲、被袋、暗瘡水、牙線和餅乾。
其實係一家四口子

phylli 發表於 18-9-15 23:16
各位家長:
本人乃初哥,女兒剛飛到英國,有些東西準備帶去,但怕超重而無帶,一心諗住用郵局SpeedPost,係 ...
我寄過五次 speedpost ,每次都好順利,從來冇要求交稅,通常四日已經收到。收據上有個編號可在網頁上追蹤郵件直至成功派遞。
郵局職員說過不可以寄電池或附帶電池的用品、液體、豬肉乾、牛肉乾等,相信還有其他,主動問問郵局就清楚了。