用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 會為咗ensemble迫小朋友學樂器嗎?
go

會為咗ensemble迫小朋友學樂器嗎? [複製鏈接]

我個小朋友之前喺出面學大提琴,發覺佢對音樂無乜興趣。但今年突然加咗堂ensemble,係咪要個小朋友繼續學呢?好頭痛呀
   0    0    0    0

回覆 smart_bus 的帖子

其實我好反對學校這政策,完全沒有諮詢家長意見。雖然我個小朋友巳G5,此政策不關我們事,而我小朋友亦都有玩開樂器,但真的是有興趣才能學得好!

milkybb 發表於 18-9-15 20:51
回覆 smart_bus 的帖子

其實我好反對學校這政策,完全沒有諮詢家長意見。雖然我個小朋友巳G5,此政策不關我 ...

我真係唔明,呢個安排亦唔係當初入WKF嘅原意,真係想知學校點解要咁做。如果我自己咁重視音樂,而小朋友又有興趣,當初我會入音小而唔讀WKF啦

回覆樓主:

總之攪到一團糟混亂到不堪,打電話去學校問,個個都話唔知。ensemble抽中嘅樂器同依家學緊又唔同,混亂情況一年差過一年

smart_bus 發表於 18-9-23 10:20
總之攪到一團糟混亂到不堪,打電話去學校問,個個都話唔知。ensemble抽中嘅樂器同依家學緊又唔同,混亂情況 ...

其實學校10月初都安排了家長會解釋ensemble 詳情,不如家長會時再直接向學校了解...

deby49 發表於 18-9-23 20:34
其實學校10月初都安排了家長會解釋ensemble 詳情,不如家長會時再直接向學校了解...
...

要攪到一片混亂,家長反應咁大先開場家長會,學校推行新政策時,有無站在家長角度考慮呢?

smart_bus 發表於 18-9-15 17:24
我個小朋友之前喺出面學大提琴,發覺佢對音樂無乜興趣。但今年突然加咗堂ensemble,係咪要個小朋友繼續學呢 ...

我覺得學多樣樂器無問題喎,music不只是music,ensemble同學習樂器都係一種訓練,反正只有effort grade,咪當多樣exposure囉,take it easy!
利申:用家

hokay 發表於 18-9-25 00:02
我覺得學多樣樂器無問題喎,music不只是music,ensemble同學習樂器都係一種訓練,反正只有effort grade, ...

如果學校可以promise 以後只出effort grade,我覺得都ok,但朝令夕改,唔知道下年會點

回覆 hokay 的帖子

agree 一樂是好事

cpc608 發表於 18-11-18 20:04
回覆 hokay 的帖子

agree 一樂是好事
我女在入WKF前,係對樂器0興趣的。
她由9月份起才開始學,成件事幫助左佢發展多一項興趣。
在我們而言,對ENSEMBLE安排係正面的。

‹ 上一主題|下一主題