用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 邊間中學多d資源support stem 嘅資優火星人 ...
樓主: karymak1234
go

邊間中學多d資源support stem 嘅資優火星人 [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-11-30 21:07
咁就無問題,反正學校接受到,同學又無投訴。

通常傳統學校老師唔多like精靈活潑的gifted細路,他們最喜歡聽教聽話的女孩子或亞呆!所以,冇必要都唔好講是資優,否則更煩!

conniewktang 發表於 18-11-30 21:09

通常傳統學校老師唔多like, 他們最喜歡聽教聽話的女 ...

識有個IQ 160幾的女孩,她說小學上堂日日發夢,太淺太沉悶,太痛苦!反而升中,課程深了,覺得有趣好多,聽書了!可惜嚴重情緒問題在中四丶五開始困擾她,壓力來自一個全資優的家族。幸好媽媽的support, 令她好轉了!

conniewktang 發表於 18-11-30 20:54
問過精神科醫生同兩位教育心理學家,做過測試是資優不是ADHD,不會因為大過少少,忽然變了是ADHD, 完全冇 ...
個精神科醫生同兩位教育心理學家咁講有啲奇怪,近年唔少研究都發現其實成年人都有可能突然有ADHD,只係同小朋友突然有ADHD既個案比較無咁多。一般係受傷後(尤其係傷及額葉),或者壓力,尤其係突然其來既壓力;又或者憂慮觸發抑鬱,然後變ADHD。

王家爸爸 發表於 18-11-30 21:20
個精神科醫生同兩位教育心理學家咁講有啲奇怪,近年唔少研究都發現其實成年人都有可能突然有ADHD,只係同小 ...

我講的case是冇其他因數影響下(小朋友冇受傷冇乜壓力同冇憂慮抑鬱),不是講樓主,因此不可能突然變ADHD的。
因為多朋友做EP同醫生都這麼說。他們說通常做多次Test, 結果也大同小異。
EP反而說不專心同老師引不起學習動機或傳統教學關係大些!

個精神科醫生同兩位教育心理學家咁講有啲奇怪,近年唔少研究都發現其實成年人都有可能突然有ADHD,只係同小 ...

想知你講的research在那里可以看到,有興趣想看看,謝謝你!

再問EP, 他們說情緒可影響專注,但不一定是ADHD! 情緒如緊張會影響專注,但孩子不會變ADHD!

conniewktang 發表於 18-11-30 21:30

想知你講的research在那里可以看到,有興趣想看看, ...
你問個精神科醫生或者教育心理學家去佢哋啲ADHD相關期刊揾,然後下載俾你,只需要大約幾十蚊美元一份。

conniewktang 發表於 18-11-30 22:37
情緒可以影響專注,其實已經係證實咗好耐既。但係情緒、專注同ADHD既關係有好多因素影響;好多時係情緒引起ADHD(嚴格來講應該係惡化)最終影響專注。
另外,需要留意,有無ADHD,唔係可以好似有無錢咁,可以量化,但係兩者有唔少類似既地方。任何人都唔多唔少有啲錢,但係算唔算係富人,就睇你點畫條線;而突發事件(例如中六合彩),可以令你變得有錢啲。ADHD情況類似,所以唔需要因為被話有或者無ADHD而二分法咁突然改變對小朋友既教育方法,ADHD處理需要因人而異。

王家爸爸 發表於 18-12-2 09:27
情緒可以影響專注,其實已經係證實咗好耐既。但係情緒、專注同ADHD既關係有好多因素影響;好多時係情緒引起 ...

Thx
‹ 上一主題|下一主題