用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS 是否比SPCC 更難入?
樓主: Cliokohonda
go

DGS 是否比SPCC 更難入?   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 18-9-12 08:52
我覺得中六時才會知道是否揀對了學校。
私下PM 了某位SPCC 家長,獲益良多。
我近呢幾年都有仔女升中,會 ...

點解要揀神校,其中一個原因係大啲機會遇到好嘅 peer, 好嘅 peer 通常啲家長都比靚靚仔仔,近朱者赤,不無道理。入得 CoEd 應非泛泛,家長都有返咁上下  

攪咁多嘢都係為咗俾小朋友有一個好開始;
選啱學校希望佢遇到好老師,好同學,從此一帆風順。

六年後 DSE 係點真係 God knows了。

sukitelfold 發表於 18-9-12 08:53

親身經歴?

得福Suki 台鑒

你唔同意無乜問題,唔好似 “K” 型版友咁爆粗人身攻擊就得了。

個人覺得有人分享“當屆”真實情況,總好過得嗰幾個老鬼響樹吹水想當年。

os_ecu 發表於 18-9-12 09:09
得福Suki 台鑒

你唔同意無乜問題,唔好似 “K” 型版友咁爆粗人身攻擊就得了。

先定義一下什麼叫「人生攻擊」?!
本人絕對不會咁做。。。

又舉個例子,某OS網友在其他帖分享⋯⋯曾去過聖提什麼參觀活動,接觸過學生,又去過GHS簡介會,於是下定論⋯⋯聖提學生高質素過GHS!

呢D咪叫高質素、親身經歷的評論囉。

其實好想笑⋯不好意思,笑咗!

os_ecu 發表於 18-9-12 07:59

真心分享不是問題,大家應該多謝也來不切!
問題是自己聽到看到就代表全部;自己聽不到看不到就說人家誤導囉

Ktfk    發表於 18-9-12 20:54

sukitelfold 發表於 18-9-12 09:25

先定義一下什麼叫「人生攻擊」?!

欲罷不能⋯⋯又來例子,某os網友,與另外一個網友爭辯,當然os冇理據(最多可以說歪理),唔夠人講,最後咪落地搵沙,話網友寫錯別字、又看少人哋邊間學校,祝福人哋小朋友學習愉快。。。

唉⋯要數os網友肉痠留言,起碼數到30個以上。。。。

高質素網友分享自居⋯⋯EK快要頒個「年度風雲網友」給你,等下好啦。。。

os_ecu 發表於 18-9-12 09:02
點解要揀神校,其中一個原因係大啲機會遇到好嘅 peer, 好嘅 peer 通常啲家長都比靚靚仔仔,近朱者赤,不無 ...

其實我係XXXXX 校家長點解好似好大秘密?

就算我是band 3中學家長,也不代表將來一定差過名校家長。

個人感覺如果肯share 經驗,至小講下什麼程度小學生,最後策略成功,XXX 學校收左。。欲言又止感覺不大好。

bettyay    發表於 18-9-13 10:22

Cliokohonda 發表於 18-9-12 09:50

唔太明,呢句係你 quote 其他人定係講你自己 ?

Band 3 學校嘅 好學生好家長唔係無,係比例上相對神校低好多好多;成功機率都係一樣。

應該無人會特登㨂 Band 3 嚟讀啩。

os_ecu 發表於 18-9-12 09:09
得福Suki 台鑒

老鬼有老鬼好處既,唔通share d 10日料好咩~~~

Cliokohonda 發表於 18-9-12 09:50

同意最後一句, 好難令人信服策略有幾咁成功....

gigayan 發表於 18-9-12 17:20
同意最後一句, 好難令人信服策略有幾咁成功....

算啦,我期待佢有SP/DG 入學策略。

咁我又share 上年"求其"策略。乜簡介會冇參加過
KLN1 普通小學,級五以內,冇特技,
琴八。

"轉"沙田網

自行一 QES ,自行二曾肇添。。兩間有IN

甲一QES , 甲二,曾肇添

乙一曾肇添,乙二,沙官 ,乙三,聖心
"只填了三間",其它收都一定吾會讀。

結果我也提過是QES

fionaytwong    發表於 18-9-13 18:25
bettyay    發表於 18-9-13 10:21

Cliokohonda 發表於 18-9-12 17:37
算啦,我期待佢有SP/DG 入學策略。

咁我又share 上年"求其"策略。乜簡介會冇參加過
我上边俾过-條link好似有分享~

Yanamami 發表於 18-9-12 17:51
我上边俾过-條link好似有分享~

會盡力準備這兩間學校面試,個人來說對這兩間學校非常好奇!thx for info.

os_ecu 發表於 18-9-11 20:15
我分享嘅係親身經歷,啲人講一套做一套不足為奇。

你估係你位公子嗰個間x仁咩,有 2nd 都 win 啦。不過都有人碌入去的。

講到咁巴閉....  咁清高....

夠疆就咪填甲部、乙部我就話你叻

Cliokohonda 發表於 18-9-10 10:29
如題。

個人個得難度差不多!因為SPCC 有男生一起爭,當男女收生各一半,收生數量差不多!兩間都喜歡收成績好,同時有其他強項的學生,如果只齋讀書,除非成績極出眾,否則未必是他們喜歡的茶!
但都係嗰句,有興趣都先入表,學校就會甄選,不用理哪間難!加油

sukitelfold 發表於 18-9-12 09:44
欲罷不能⋯⋯又來例子,某os網友,與另外一個網友爭辯,當然os冇理據(最多可以說歪理),唔夠人講,最後 ...

經你一提!某os網友的「分享」真係!最典型係「女校巡禮」的post! 他還答hkpapa他不會在新學年扮專家分享升中事宜的!結果現在係話自己的親身經歷是當屆經歷,值得分享,大家要信!其他網友分享係老鬼吹水,真係笑完又笑了!最好笑係分享不出自己的策略如何成功,如何教人信服呢!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3573983&extra=page%3D57&page=1

回覆 bettyay 的帖子

本來覺得奇怪點咁多人輪流圍攻一個人,  原來是十大女校果位仁兄.  

bettyay 發表於 18-9-13 10:34
經你一提!某os網友的「分享」真係!最典型係「女校巡禮」的post! 他還答hkpapa他不會在新學年扮專 ...

唔分享? 我諗都幾難.... 一見到有關神校的topic就衝出嚟, 佢自覺自己嘅資料先值得信賴, 唔信係大眾走雞
不過網友們眼睛是雪亮, 好似樓主一語中的, 都講唔出個結果, 如何叫人信服策略成功呢? 呢位網友「市場推廣」方面確實有一手!

咁似乎題目2間,佢是但入左間?先算分享吖。

Yanamami    發表於 18-9-13 13:16
‹ 上一主題|下一主題