用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沙田呂明才中學好嗎?
go

沙田呂明才中學好嗎?  

啲人話難入, 要求好高?

醒目開學勳章 貢獻勳章

部份位去咗兩間聯繫小學度,位少,相對係難d架

FYI 早幾年聽過個消息,中大醫學院dean list 得主連續由沙呂畢業生得到,教授對沙呂學生印象不錯,覺得唔係死讀書
恐龍家

小曳人 發表於 18-9-9 20:41
部份位去咗兩間聯繫小學度,位少,相對係難d架

FYI 早幾年聽過個消息,中大醫學院dean list 得主連續由沙 ...

沙呂? 小學? 還是中學?
請問知唔知呂明才中學幾時開放日?
想去埋沙田區既中學, 但唔知邊度有資料

醒目開學勳章 貢獻勳章

mypineapple 發表於 18-9-9 22:27
沙呂? 小學? 還是中學?
請問知唔知呂明才中學幾時開放日?
想去埋沙田區既中學, 但唔知邊度有資料

沙呂中學
我舊年去過一個沙田區中學聯合介紹日,但到場Band 1 中學唔到
個別學校,最好自己上網睇 or 打去問
恐龍家

小曳人 發表於 18-9-10 06:21
沙呂中學
我舊年去過一個沙田區中學聯合介紹日,但到場Band 1 中學唔到
個別學校,最好自己上網睇 or 打去 ...

Band 1 中學竟然全部唔到?

mypineapple 發表於 18-9-9 20:01
啲人話難入, 要求好高?
淨係兩間呂小已經搶好多位, 變左有好多1A街外人寧願搏曾記,沙崇, 唔敢搏呂中

mch411 發表於 18-9-10 14:35
淨係兩間呂小已經搶好多位, 變左有好多1A街外人寧願搏曾記,沙崇, 唔敢搏呂中
...

都係,我見大抽獎有人反而入。
想問官中如果面試成功了,是否唔會落入大抽獎?

回覆 mypineapple 的帖子

是, 不過您不會知道學校面試取錄您的~

我仔仔是呂中中一生喇~ 學校很自由, 不多功課, 讀得好開心呢

他是面試後自覺有信心, 所以我同佢博一博啦, 有好多同學仔成績冇佢咁好, 乙部博曾記都入左呀, 睇下您小朋友鍾意邊間啦~ 我同仔仔去呂中開放日, 見到學長學姐個個都好nice, 好有禮貌, 好有活力, 所以仔仔好鍾意呢間, 最後佢自己成功考入了

回覆 chiuhan 的帖子

呂中都是心儀之一,但有呂小和小兒成績不是級頭而卻步。可否請教你小朋友大約級名次?或課外活動獎項?你小朋友好叻,能在自行取勝

chiuhan 發表於 18-9-11 14:58
他是面試後自覺有信心, 所以我同佢博一博啦, 有好多同學仔成績冇佢咁好, 乙部博曾記都入左呀, 睇下您小朋友 ...

要band 1 A 才有機會面試成功嗎?

chiuhan 發表於 18-9-11 14:51
我仔仔是呂中中一生喇~  學校很自由, 不多功課, 讀得好開心呢

我都好concern 讀得開心

querida 發表於 18-9-11 16:37

呂中都是心儀之一,但有呂小和小兒成績不是級頭而卻步。可否請教你小朋友大約級名次 ...
我仔仔是沙田田家炳頭10名內, 也是武術港隊哦
仔仔話面試d 老師都好nice 的,

而且不會好似其他學校咁 (多數問d 文言文, group discussion 等)

呂中是會問您自身的事, 或者會就您喜歡的科目/運動去問您問題啦

所以仔仔先會答得唔錯, 佢in 其他學校就反而冇咩信心囉

因為個d 學術題目佢唔係好識嘛

mypineapple 發表於 18-9-11 17:03
要band 1 A 才有機會面試成功嗎?
我小朋友都不是1a, 我諗佢係1b 左右啦
不過最重要係面試表現啦

仔仔有個同學成績比佢好,

但都派得唔好哦

mypineapple 發表於 18-9-11 17:03
我都好concern 讀得開心
會讀得開心的
因我知道沙祟, 沙官都已經好多功課了

反而呂中, 曾記我知道功課冇咁多囉

謝回覆!,我仔在梁小級10內,各科平均但課外活動沒有特別出色。只怕浪費了自行位

chiuhan 發表於 18-9-11 17:17
我仔仔是沙田田家炳頭10名內, 也是武術港隊哦
仔仔話面試d 老師都好nice 的,

你仔仔好勁呀,全級頭十名。
聞說呂中band 1 c 無interview 機會,真的嗎?

chiuhan 發表於 18-9-11 17:23
會讀得開心的
因我知道沙祟, 沙官都已經好多功課了

少功課好重要

chiuhan 發表於 18-9-11 14:58
他是面試後自覺有信心, 所以我同佢博一博啦, 有好多同學仔成績冇佢咁好, 乙部博曾記都入左呀, 睇下您小朋友 ...

是否要精通藝術同體育?